Baltijā

Igaunijas Valsts aizsardzības likuma grozījumi atvieglo rekvizīcijas kara vajadzībām

© Kaitseväe pildigaleriiIgaunijas karavīri lidostā
Igaunijas karavīri lidostā - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts aizsardzības likuma grozījumi, ko pieņēmis Igaunijas parlaments, manāmi vienkāršojis mehānismu, kādā tiek konfiscēts valsts iedzīvotāju īpašums savējo un NATO karavīru intereses, rodoties nepieciešamībai atrisināt krīzes situāciju.
RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Igaunijas deputāti atļāvuši valdībai atsavināt vai izmantot republikas iedzīvotāju un uzņēmumu privāto īpašumu, ja to prasa valsts aizsardzības intereses, portālā Sputnik Meedia stāsta Alans Hantsoms.
Valsts aizsardzības likuma grozījumi, ko ar balsu vairākumu pieņēma parlaments, ļauj "efektīvāk" izmantot civilos resursus patstāvīgās aizsardzības spēju stiprināšanai un sabiedroto uzņemšanai, kā arī to klātbūtnes atbalstīšanai, vēsta Rīgikogu preses relīze. Pilnveidotajā likumā noteiktie uzdevumi valsts aizsardzības jomā vērsti uz paaugstinātu aizsardzības gatavības organizāciju, mobilizāciju vai demobilizāciju, kara stāvokļa atļaušanu vai atbalsta sniegšanu iepriekšminēto apstākļu ietvaros.
Krievijas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības Sabiedroto apņēmība - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2022
Baltijā
"Krievi nav gatavi": Igaunijas izlūkdienests atlicis "uzbrukumu" Ukrainai
Praksē tas nozīmē, ka trauksmainajā "X" stundā būs vēl vienkāršāk nekā agrāk atņemt Igaunijas iedzīvotājiem viņu īpašumus, piemēram, transporta līdzekļus, ja tie vajadzīgi karavīriem, arī ārvalstu kareivjiem, tā saucamajiem sabiedrotajiem no NATO, kuru valstī jau ir daudz, bet drīz būs vēl vairāk. Igaunijas valdība teju vai katru dienu sauc, ka "dzimtene ir briesmās", ko Krievija it kā nupat jau uzbrukšot Ukrainai, un bēdīgi slavenā "X stunda" var sākties kuru katru brīdi.
Atbilstošās pilnvaras tiks piešķirtas Aizsardzības resursu departamentam un Aizsardzības spēkiem vai valdības pilnvarotai izpildvaras iestādei. Arī valdība saņems līdzīgas pilnvaras, ja piespiedu atsavināšana vai īpašuma izmantošana būs vajadzīga, ņemot vērā "neatliekamu vajadzību" pirms paaugstinātas aizsardzības gatavības izsludināšanas papildu mācību pulku organizācijai vai dalībai starptautiskajā militārajā sadarbībā.
Iepriekšējais likums par piespiedu aizsardzības klausību tiks atzīts par spēkā neesošu, kad ar klausību saistītās nostādnes tiks iekļautas Valsts aizsardzības likumā.
Krievijas un Baltkrievijas mācības Sabiedroto apņēmība 2022 - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2022
Baltijā
Baltijas valstis ieinteresējušās par Krievijas un Baltkrievijas mācībām

Ko Igaunijas iedzīvotājam ziedot karam Ukrainā

Sputnik Meedia jau stāstīja, ka Igaunijas valdība pūlas pārkliegt valstij būtiskos jautājumus (elektrības un gāzes cenu straujo pieaugumu, pretkovida politikas nepopularitāti un neefektīvo mehānismu, kas nosaka kompensācijas par elektrības un apkures tarifu pieaugumu. To pūlas panākt ar paniskiem izteikumiem par to, ka drīz nenovēršami sākšoties "Krievijas uzbrukums Ukrainai".
Nesen valsts Ārlietu ministrija, aizbildinoties ar "Krievijas karadarbības draudiem, ieteica pilsoņiem pēc iespējas pamest Ukrainas teritoriju. 14. februārī premjerministre Kaja Kallasa atklāti aicināja Igaunijas iedzīvotājus būt gataviem "kara sākumam".
"Līdz ar valsti visiem cilvēkiem, uzņēmumiem un iestādēm jāpadomā, ko darīt, ja krīze Ukrainā pārvērtīsies par uzbrukumu, kura sekas var skart mūs visus," viņa paziņoja.
Ko tur daudz domāt? Protams, uzreiz jāatdod personīgais transports (automašīna, velosipēds, vai skrejritenis) un pārējā vērtīgā mantība valstij, sekojot Rīgikogu pieņemtajiem Valsts aizsardzības likuma grozījumiem.
Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2022
Viedoklis
Lāsts vai labums: Lietuva uzrīda Ukrainai kiberspēkus
Ziņu lente
0