Pasaulē

Aizturēts Ukrainas aģents atklāja Kijevas plānus iebrukumam Donbasā

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasSituācija Doņeckas apgabalā
Situācija Doņeckas apgabalā - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Doņeckas tautas republikā aizturēts Ukrainas aģents, kurš, domājams, saistīts arTautas milicijas priekšnieka automašīnas uzspridzināšanu.
RĪGA, 21. februāris — Sputnik. Doņeckas tautas republikā noķerts Ukrainas aģents, kurš pastāstīja par bruņoto spēku plāniem – uzbrukumu Donbasam, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Pervij kanal.
Aizturētais Antons Macaņuks strādāja pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas muitas pārvaldē, pirms tam – republikas milicijas ārējās novērošanas nodaļā. DTR Valsts drošības ministrijas operatīvie darbinieki aizturēja vīrieti 17. februārī izīrētā dzīvoklī Doņeckā.
Saskaņā ar telekanāla datiem, kurators ieteicis aģentam aizbraukt uz Šahtersku vai Torezu, tuvāk robežai.

"Doņeckā būs masveida artilērijas apšaudi, tur nebūs vēlams atrasties daudzdzīvokļu un daudzstāvu mājās, jo var iet bojā," pastāstīja pats Macaņuks.

Vīrieti tur aizdomās par terorismu – iespējams, viņš ir iesaistīts DTR Tautas milicijas priekšnieka Denisa Siņenkova automašīnas sprādzienā. Precizēts, ka Macaņuks ziņojis Ukrainas izlūkdienestam par viņa maršrutiem.
Cita starpā aģents atklāja, ar kādām metodēm Ukrainas specdienesti nogādā Donbasā ieročus un spridzekļus.
Учения НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2022
Pasaulē
NATO ātrās reaģēšanas spēkiem samazināts izbraukšanas laiks uz iespējamā konflikta vietu
"Viņi (kuratori – red.) stāstīja, sak, brauc tāda un tāda mašīna pāri robežai ar Ukrainu, automašīnas brauca caur Jeļenovku, un viņš man ziņojumapmaiņas programmā WhatsApp nometa datus – norādīja automašīnu, tās marku un numura zīmi, un, sak, šo mašīnu varot pārmeklēt virspusēji," viņš pastāstīja.
Macaņuks atzina, ka paštaisītos spridzekļus plānots uzstādīt svarīgos objektos. Teroraktu veikšanai Macaņuks savervējis vairākus cilvēkus.
"Iestājoties X stundai, viņiem būs doti norādījumi par slēptuvēm, kurās atrodas paštaisītie spridzekļi, lai turpmāk tos uzstādītu vitāli svarīgos DTR objektos – to vidū ir tilti, cilvēku pulcēšanās vietas, dzelzceļa pārbrauktuves, tāpat republikas augstāko amatpersonu un militāro kortežu pārvietošanās ceļā," Pervij kanal citēja aizturētā vīrieša stāstīto.
Bez tam, atsaucoties uz savu kuratoru, Macaņuks atklāja, ka Baltkrievijas teritorijā nelikumīgi iekļuvuši ukraiņu diversanti, lai izlūkotu rajonus, kuros notiek mācības "Sabiedroto apņēmība".

Spriedzes eskalācija Donbasā

Pagājušajā nedēļā situācija uz saskarsmes līnijas Donbasā nopietni saasinājusies – Kijeva, ignorējot visas iepriekš panāktās vienošanās, savilkusi lielāko daļu armijas uz robežas ar Doņeckas un Luganskas tautas republikām un apšauda zemessargus, tostarp pielietojot aizliegtu tehniku.
Ņemot vērā Ukrainas iebrukuma draudus, Doņecka un Luganska evakuē sievietes, bērnus un sirmgalvjus uz Rostovas apgabalu, kā arī izsludināja vispārēju mobilizāciju.
NATO karavīri Emari lidlaukā Igaunijā - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2022
Pasaulē
Krievija pieprasa visu ASV spēku izvešanu no Centrālās un Austrumeiropas
Konflikts Ukrainas austrumos ilgst jau astoņus gadus. Šajā laikā, saskaņā ar ANO informāciju, konfliktā dzīvības zaudējuši vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku, vēl apmēram 44 tūkstoši ievainoti. Krīzes deeskalācija tiek apspriesta kontaktu grupas sēdēs. Tās pamatā ņemti Minskas protokoli, kas paredz konstitucionālas reformas īstenošanu, uguns pārtraukšanu un smagā bruņojuma atvilkšanu no saskarsmes līnijas.
Kremlis un ĀM jau vairākkārt atzīmēja, ka ziņas par agresiju parādās ar mērķi paplašināt ārvalstu militārās vienības pie Krievijas robežām, kā arī paskaidroja: eskalācijas galvenais iemesls ir ASV un NATO darbības – tās piesūknē Ukrainu ar bruņojumu, tādējādi pamudinot to sākt militāras avantūras.
Ziņu lente
0