Covid-19: zinātnieki brīdina par "superpaveida" rašanos

© Pixabay / SamuelFrancisJohnson Koronavīruss SARS-CoV-2
Koronavīruss SARS-CoV-2 - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki neizslēdz iespēju, ka Ķīnā vai Dienvidāzijas valstīs ir iespējama Covid-19 "superpaveida" rašanās.
RĪGA, 18. februāris - Sputnik. Virusologs, Maskavas Fizikas un tehnikas institūta Genoma inženierijas laboratorijas vadītājs Pāvels Volčkovs uzskata, ka reģionos ar nulles toleranci pret infekciju iespējama jaunā "superpaveida" rašanās, raksta "Izvestija".
Viņš atzīmēja, ka valstīs, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir pārslimojuši vai vakcinējušies pret Covid-19, vīrusa jaunie varianti maz iespējami. Taču no šādu valstu saraksta Volčkovs izslēdza Ķīnu un Dienvidāzijas valstis.
Sieviete ar termometru - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2022
Pasaulē
Ar ko ir bīstams jaunais omikrona paveids: zinātnieki nosauca slimības simptomus
Virusologs atzīmēja, ka līdz šīm Ķīnā pārslimojis pusotrs miljards iedzīvotāju. Volčkovs uzskata, ka šāds izslimojušo skaits ir "resursa bāze vīrusiem", jo tam ir kur vairoties.
"Hipotētiski šāda valsts varētu kļūt par paveidu rašanos jauno posmu," uzsvēra Volčkovs.
Tāpat zinātnieks atzīmēja, ka diez vai paradīsies jaunais potenciāli bīstams koronavīrusa paveids, viņaprāt šāda perspektīva ir maz ticama.
Iepriekš ziņots, ka jaunais Eiropā plaši izplatīts omikrona apakštips, arvien biežāk tiek reģistrēts Latvijā. Par to stāstīja Austrumu slimnīcas Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins.
Viņš atzīmēja, ka omikronam ir trīs apakštipi. Pirmajam ir 33 mutācijas. Otrajam, kas patlaban aktīvi izplātas Eiropā, ir 31 mutācija, turklāt to salikums ir savādāks, kas padara šo apakštipu par nedaudz vairāk lipīgu.
Коронавирус SARS-CoV-2 - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Pasaulē
Kā izpaužas omikrona paveids vakcinētājiem? Britu ārsti stāsta par simptomiem
"Pēc dāņu datiem, viņš ir par 30% lipīgāks, ja mēs salīdzinām ar to pirmo omikronu," norādīja Ņikišins.
Laboratorijas vadītājs paudis, ka jaunais omikrona paveids jau kļuvis par dominējošu Dānijā un arvien straujāk izplatās starp jauniešiem.
Ziņu lente
0