Latvijā

Gurķi 25 eiro kilogramā: lauksaimnieki aicina gatavoties sliktākajam

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasGurķi
Gurķi - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimniecības organizāciju pārstāvis Kaspars Melnis paziņoja, ka cenas veikalos neatspoguļo situāciju, kas izveidojusies pārtikas produktu ražotājiem un pārstrādātājiem.
RĪGA, 17. februāris - Sputnik. Pārtikas produktu ražošanas pašizmaksa ievērojami pieaugusi, cenas veikalos un tirgos pilnībā neatspoguļo notiekošo, norādīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes loceklis Kaspars Melnis Latvijas Radio 4 ēterā, komentējot sociālajā tīklā ievietoto bildi ar gurķiem 25 eiro kilogramā.
"Ņemot vērā to, kas notiek ar siltumnīcām, kur audzē dārzeņus, un par cik sadārdzinājās pašizmaksa, šis pieaugums ir saprotams," teica Melnis.
Viņš paskaidroja, ka, ņemot vērā gāzes un elektrības izmaksas, siltumnīcu īpašniekiem iestājas grūti laiki.
Кукурузное поле - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2021
Pasaulē
Sadārdzināsies gaļa un gāzētie dzērieni: vēl viens pārtikas cenu kāpuma iemesls
Melnis piebilda, ka sadārdzinās ne tikai gaisma un gāze, bet arī praktiski visi pārtikas produktu ražošanas komponenti: degviela, minerālmēsli, sēklas un graudi. Jā, ar elektrību valdība tagad sniedza palīdzības roku, kompensējot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) un elektroenerģijas tīkla pakalpojuma maksu. Tomēr tas ir tikai viens elements, turklāt subsīdijas ir īslaicīgas.
"Nav tādu komponentu, skatoties uz kuriem varētu teikt, ka tie kļūst lētāki," piebilda Melnis.
Viņš atzīmē, ka cieš visas lauksaimniecības ražošanas nozares, cieš arī rūpnīcas, kas pārstrādā Latvijas lauksaimnieku piegādāto produkciju.
Tapāt Melnis minēja, ka ES tirgū izveidojusies cūkgaļas pārprodukcija un pērn cenas ir noslīdējušas zemāk par ražošanas pašizmaksu, tā rezultātā vietējie cūkkopji cieš zaudējumus.
Ziņu lente
0