Latvijā

ECT saņēmusi vairāk nekā 300 prasības pret valodu reformu krievu skolās

© Sputnik / Владимир ФедоренкоECT ēka
ECT ēka - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prasības Eiropas cilvēktiesību tiesā ietver sūdzības par bērnudārziem, privātskolām un pašvaldības skolām. Iesniegtās individuālās prasības apraksta konkrētas situācijas un problēmas.
RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Patlaban Eiropas cilvēktiesību tiesā iesniegti vairāk nekā 300 prasību no izglītības krievu valodā aizstāvjiem Latvijā, informēja partija "Latvijas Krievu savienība", kas nodarbojas ar dokumentu juridisko noformēšanu.
Учитель с линейкой наказывает девочку - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Latvijā
Latviešu valoda skolās salīdzināta ar miesassodu: ko valdība atbildējusi ECT
"Noslēgusies kārtējā prasību iesniegšanas ziemas kampaņa ECT par mācību valodu problēmu krievu skolās Latvijā. Šajā periodā uz Strasbūru nosūtītas vēl 48 prasības, un to kopējais skaits jau pārsniedzis 300. Vecāku aktivitāte ne tikai palīdz tiesai izskatīt jautājumu daudzpusēji, bet arī paātrinās mūsu lietas izskatīšanu," teikts partijas publikācijā Facebook.
Atgādināsim, ka, saskaņā ar apstiprinātajiem Izglītības likuma grozījumiem, no 2021. gada mācības vidusskolās notiks latviešu valodā. Pamatskolā 80% mācību notiek latviski, sākumskolā – 50%. Jau sākusies pakāpeniska pāreja pie šīs proporcijas. Tāpat, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, no pērnā gada 1. septembra latviešu valoda ir pamatvaloda visās pirmsskolas izglītības iestādēs – tas būtiski ierobežo krievu bērnu iespējas saņemt izglītību dzimtajā valodā.
Eiropas cilvēktiesību tiesas ēka - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Latvijā
Krievu skolu lieta ECT: ko atbildēja Latvijas valdība
Taču daudzi vecāki, kā arī virkne politiķu nepiekrita jaunajiem noteikumiem un nolēma cīnīties pret reformu tiesās. Patlaban Eiropas cilvēktiesību tiesa izskata vecāku prasību pret jaunākajiem valodas ierobežojumiem bērnudārzos, pašvaldību skolās un privātskolas. Lēmums gaidāms 2022. gada sākumā.
Strasbūrā saņemti vairāki simti prasību: pret reformu bērnudārzos, privātajās skolās un valsts skolās.
Ziņu lente
0