Latvijā

"Mēs sildām Igaunijas ekonomiku": Kariņa ieskatā sertifikāti ir lieki

© AFP 2023 / JOHN THYSПремьер-министр Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas premjerministrs uzskata: kļūst aizvien grūtāk saprast, kā valstī var palikt slēgtas nozares, ja tās strādā kaimiņvalstīs.
RĪGA, 10. februāris — Sputnik. Daudzi Covid-19 izplatības mazināšanai ieviestie ierobežojumi tiks atcelti, taču jāsaprot, kad tas notiks, un valdībā šajā ziņā vērojamas domstarpības Ministru prezidents Krišjānis Kariņš atklāja Latvijas televīzijas ēterā.
Pēc politiķa vārdiem, līdz šim ierobežojumi pieņemti, balstoties agrākās prognozēs. Pēc "Latvijas Avīzes" datiem, pirms valdības sēdes Kariņš paziņoja, ka koronavīrusa izplatības prognozes, ko MK saņēma pirms mēneša, bijušas absolūti paviršas un kļūdainas. Daudzi eksperti prognozējuši daudz lielāku hospitalizācijas gadījumu skaitu, nekā vērojams pašlaik.
Деньги в пластиковом стакане в руке бедняка - Sputnik Latvija, 1920, 09.12.2021
Latvijā
Nedz sākt strādāt, nedz kļūt par bezdarbnieku: kas gaida nevakcinētos Latvijā
Tagad situācija mainās, kā dēļ loģiski būtu mainīt arī iekšējos noteikumus, paziņoja Kariņš. Tiesa, viņš atzina, ka valdības domas par ierobežojumiem atšķiras un vēl jāmeklē kompromiss.
Kariņš atzina, ka jāturpina uzsvērt nepieciešamība balstvakcinēties, nēsāt maskas un testēties. "Viss pārējais būtu jāsamēro ar šo," konstatēja premjers. Kariņš uzsvēra, ka būtu jāsaprot, kur un kad būtu jēga izmantot Covid-19 sertifikātu. Viņaprāt, gadījumos, kad publiskā telpā tiek valkāta maska, nav skaidrs, kāpēc būtu vēl jāprasa arī sertifikāts. "Ja, piemēram, veikalos mums ir kvadrātmetru ierobežojumi un maskas, tad varētu būt līdzīgi kā Lietuvā, kur viņi neprasa sertifikātu, jo ir divas citas aizsardzības," pauda politiķis.
Par sertifikātu atcelšanu noteiktās situācijās patlaban notiek diskusijas, turklāt ir svarīgi, lai arī Veselības ministrija būtu līdzīgās domās, pauda Kariņš, piebilstot, ka ir lūdzis ministrijai pārvērtēt visus ierobežojumus, ņemot vērā hospitalizācijas rādītājus.
Офис - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2021
Latvijā
Vakcinācijas vietā cilvēki ņem slimības lapas uz darba devēja rēķina
Kariņa ieskatā būtiski ir saprast, ka saslimstības līmenis patlaban varbūt vairs nav kopsakara ar sertifikātu izmantošanu noteiktās publiskās vietās. "Izskatās, ka esam tuvu Covid-19 izplatības viļņa pīķim, un vilnis varētu plīst jau nākamās nedēļas laikā," teica Kariņš, uzsverot, ka ir svarīgi, lai ierobežojumu politika būtu līdzīga Igaunijai un Lietuvai.
Kariņš atzina, ka VM ir bijusi konservatīva pieeja attiecībā uz ierobežojumu mīkstināšanu, sakot, ka kaut ko vēl nevar vērt vaļā, lai gan kāds pakalpojums jau ir pieejams ārzemēs. "Cilvēks ir kā ūdens, kas atrod savu ceļu, un patlaban mēs sildām Igaunijas ekonomiku," atsaucoties uz Latvijā slēgtiem, bet Igaunijā atvērtiem akvaparkiem, teica premjers.
"Mēs atteiksimies no darba laika ierobežojumiem, esmu pārliecināts, ka daudz kur sertifikātus vairs neizmantos un ka atvērsim visas slēgtās nozares. Jautājums ir, vai tas notiks pirms vai pēc ārkārtējās situācijas beigām," skaidroja politiķis.
Кафедральная площадь в Вильнюсе - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2022
Baltijā
Lietuvā atceļ "Iespēju pasi"
Ziņu lente
0