Nosaukts neparasts simptoms pēc "omikrona"

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasAsins testēšana
Asins testēšana - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķi konstatējuši, ka pēc "omikrona" pārciešanas pacientiem iespējama asins sabiezēšana.
RĪGA, 6. februāris – Sputnik. Pēc pārciesta "omikrona" pacientiem var veidoties tā saucamā aberantā hiperkoagulācijas atbilde, kuras rezultātā asinis sāk sabiezēt, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Profilaktiskās medicīnas speciālistu biedrības zinātniskā vadītāja Sergeja Tokareva teikto.
"Neatkarīgi no slimības gaitas smaguma, tiek traumēts asinsvadu endotēlijs, un asinis sāk sabiezēt. Proti, paveids sistēmiskā līmenī var izraisīt vispārēju asinsvadu iekaisumu," sarunā atklāja Tokarevs.
Tomēr mediķi neapgalvo, ka tamlīdzīga situācija gaida katru pārslimojušo. Jautājums vēl tiek pētīts. Ārsti nav noskaidrojuši, kādā mērā asiņu sabiezēšanas risks pēc "omikrona" ir atkarīgs no pacienta dzimuma, vecuma un anamnēzes.
Profilaktologs piezīmēja, ka līdzīgas sekas vērojamas pacientiem, kuri pārslimojuši "delta" paveids.
Hiperkoagulācijas stāvoklis ir trombozes tendence sarecēšanas sistēmas traucējumu rezultātā. Iekaisuma reakcijas un virkne hronisku slimību var novest pie vēl izteiktākas asiņu sarecēšanas.
Iepriekš alergologs-imunologs Vladimirs Boļiboks konstatēja, ka starp Covid-19 "omikrona" paveida sekām dažkārt novērojams izteikts vājums. Speciālists atzīmēja, ka pagaidām būtu pāragri precīzi raksturot pēckovida sindromu, jo pagājis pārāk īss laiks.
Sieviete ar termometru - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2022
Pasaulē
Ar ko ir bīstams jaunais omikrona paveids: zinātnieki nosauca slimības simptomus
"Omikrona" paveids, jeb B.1.1.529 atrasts Botsvānā un DĀR novembrī. Speciālistu ieskatā, ar to var inficēties gan pārslimojušie, gan vakcinētie. Jaunais paveids reģistrēts jau 110 valstīs. Tas izplatās daudz ātrāk nekā agrākais paveids, "delta" un kļūst par dominējošo.
No visiem zināmajiem koronavīrusa paveidiem vēl aizvien efektīvāk pasargā vakcinācija. Krievijas veselības ministrs Mihails Muraško uzsvēra, ka lielākā daļa kovida pacientu, kuri nonāk stacionāros, nav vakcinēti.
Ziņu lente
0