Viedoklis

Kā klāja iznīcinātājs F-35 izsita no ierindas aviācijas bāzes kuģi "Carl Vinson"

Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemskaņas "ātri ienirstošais" iznīcinātājs F-35 vēl aizvien ir pats nesekmīgākais amerikāņu XXI gadsimta projekts, protams, neskaitot hiperskaņas raķetes – tās nelido nemaz.
F-35 spēj izjukt gabalos virsskaņas ātrumā, trāpīt pats sev no lielgabala un pat izsist no ierindas aviācijas bāzes kuģi, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Janvāra beigās amerikāņu iznīcinātājs F-35 Lightning II cita avārijā, nosēžoties uz ASV Jūras spēku aviācijas bāzes kuģa "USS Carl Vinson" klāja Dienvidķīnas jūrā. Pilots katapultējās, vairāk nekā 80 miljonus dolāru vērtā lidmašīna "ienira" (meklējumi ir nesekmīgi). Pie tam septiņi kuģa ekipāžas locekļi ievainoti un evakuēti uz hospitāli Filipīnās.
Ar to vien incidents nav beidzies. Pēc iznīcinātāja F-35C sadursmes ar kuģa virsbūvi izrādījušās bojātas navigācijas un sakaru sistēmas, kuģis nespēj pildīt uzdevumus Dienvidķīnas jūrā. Proti, tas izsists no ierindas, pārvērties par lielu un bezpalīdzīgu mērķi (korpusa garums – 331 m, lidmašīnu klāja platums – 77 m), kopa ar ekipāžu (vairāk nekā 6000 jūrnieki), aviācijas spārnu (apmēram 90 lidmašīnas un helikopteri) un arsenālu (vairāk nekā 3000 tonnas lādiņu, ieskaitot 100 kodollādiņus).
Tas ir sāpīgs trieciens ASV JKS prestižam un taktikai, leģendai par pašām drošākajām amerikāņu tehnoloģijām.
2021. gada otrajā pusē aviācijas trieciena grupa (ATG) ar aviācijas atomkuģi "USS Carl Vinson" pirmo reizi vēsturē mācībās iesaistīja klāja iznīcinātājus F-35C, radioelektroniskās cīņas (REC) lidmašīnas EA-18G Growlers un modernizētās tālās radiolokācijas un vadības (TRV) lidmašīnas E-2D Advanced Hawkeyes. ASV JKS komandieriem šķita, ka "neredzamo" lietošana kopā ar REC un TRV lidmašīnām uzlabos trieciena grupas "nāvīgumu un dzīvotspēju", ļaus likvidēt pretinieka izlūkošanas un sakaru līdzekļus līdz ar iznīcinātājiem, pirms tas pamanīs ATG tuvošanos. Mierlaika realitāte skarbi koriģēja visus plānus.
Aviācijas atomkuģis kopā ar saviem vimpeļiem vēl aizvien ir drošs līdzeklis cīņā ar "banānu" republikām, taču visnotaļ trausls mūsdienīgās jūras operācijās. "Neredzamie" slikti lido un pārāk bieži krīt.
ASV iznīcinātājs Lockheed Martin F-35 Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2021
Viedoklis
Krizdams mācies nekrist. AAE atteikušies pirkt ASV iznīcinātājus F-35
Janvāra sākumā Dienvidkorejas GKS iznīcinātājs F-35A veica piespiedu nosēšanos "uz vēdera", jo šasija atteicās darboties. 17. novembrī Vidusjūrā nogāzās iznīcinātājs F-35B no britu JKS aviācijas bāzes kuģa "HMS Queen Elizabeth" aviācijas spārna sastāva.
Decembrī Hokaido uz pacelšanās un nolaišanās joslas ārkārtēji "nosēdās" Japānas Pašaizsardzības spēku F-35A. Iepriekš tāds pats japāņu iznīcinātājs pagaisa no radariem Austrumķīnas jūrā.
Regulāri incidenti ar "neredzamajiem" palielina Pentagona neapmierinātību – lidmašīnu masveida ražošana nav apstiprināta, tāpēc F-35 pieprasījums pasaules tirgū krītas. Piemēram, Grieķiju vairs neapmierina "neredzamo" cena (vairāk nekā 80 miljoni dolāru). AAE iesaldēja F-35 iepirkumu, un decembrī parakstīja līgumu par 80 iznīcinātājiem Rafale iepirkumu no Francijas.

Rūsējošās ilūzijas

Savienotās Valstis nobažījušās par to, ka F-35 slepenās tehnoloģijas, ieskaitot stealth-segumu, nonāks Ķīnas rokās, - tā spēj izvilkt lidmašīnu no jūras dzīlēm un izmantot savās izstrādēs. Domāju, amerikāņiem vajadzētu baidīties no kaut kā cita.
Nākamreiz "Zibens" var nomest uz klāja kodoltermisko aviobumbu B61-12.
Vēl sliktāk būs, ja "USS Carl Vinson" virsbūvē ietrieksies ķīniešu spārnotā raķete Dongfeng 21D (darbības rādiuss apmēram 1000 km), ko Rietumu mediji jau iedēvējuši par "aviācijas bāzes kuģu slepkavu". Arī Krievijas hiperskaņas "Cirkon" spēj nogremdēt kuģi 1,4 miljardu dolāru vērtībā.
Nogrimušā F-35 stealth-segums jūras ūdenī zaudēs visas savas īpašības. Agrāk "neredzami" dažu mēnešu laikā pārklājās ar rūsu pat mitrajā jūras gaisā uz "Carl Vinson" klāja, un tas ļoti satrauca pilotus. Rūsa uz planieriem liecina – slepenība ir zaudēta. Korozija skar arī lidmašīnas konstrukcijas iekšējos mezglus.
Pilots iznīcinātāja kabīnē - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Viedoklis
Kāpēc iznīcinātājs F-35 nonācis amerikāņu sliktāko lidmašīnu TOP-5
Izdevums "Military Watch" atzīmēja: "Modifikācijas F-35C iznīcinātāji tika pieņemti bruņojumā 2019. gadā pēc ilggadējas pilnveidošanas, un tomēr tiem ir vairāk nekā 800 tehniskas problēmas un ierobežotas iespējas. Lidmašīnas nav dzīvotspējīgas vidējas un augstas intensitātes cīņās." Lūk, kāds realitātē ir "nāvīgums un dzīvotspēja".
Vienlaikus anonsētas NATO mācības "Cold Response 2022", kas notiks martā Norvēģijā un Norvēģijas jūras akvatorijā, piesaistot divas ATG (amerikāņu "USS Harry S. Truman", britu "HMS Prince of Wales" un grupas kuģi), lielu skaitu klāja un stratēģiskās aviācijas lidmašīnu (В-1В Lancer). Ja pareizi atceros, tādi paši alianses manevri "Trident Juncture 2018" Norvēģijas jūrā aviācijas atomkuģim "Harry S. Truman"beidzās visnotaļ neveiksmīgi – vadība nespēja pacelt gaisā nevienu lidmašīnu vētras un klāja apledojuma dēļ. Skarbie laikapstākļi aiz Polārā loka neļāva desantēties amerikāņu jūras kājniekiem. ATG ar "Hariju Trūmenu" priekšgalā priekšlaicīgi pameta mācību rajonu.
Domāju, manevros "Cold Response 2022" martā "lidojošie datori" F-35C vienkārši sasals uz klāja, un vēlreiz apliecinās amerikāņu ārpolitikas neprātu un valsts atpalicību mūsdienīgā bruņojuma jomā.
Neskatoties uz "neredzamo" milzum dārgo modernizāciju, Rietumos izplatītās baumas par F-35 Lightning II pārspēku vispasaules iznīcinātāju aviācijā ir pamatīgi pārspīlētas. "Zibeņi" izpelnījušies pasaules slavu tikai ar kosmiskās cenas un zemās tehniskās gatavības unikālo proporciju. Ne velti amerikāņu speciālisti iekļāvuši F-35 starp "piecām sliktākajām lidmašīnām", bet Kongress decembrī ar likumu ierobežoja nākamos F-35 parka apmērus ASV Gaisa spēkos.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0