Viedoklis

Krizdams mācies nekrist. AAE atteikušies pirkt ASV iznīcinātājus F-35

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasASV iznīcinātājs Lockheed Martin F-35 Lightning II
ASV iznīcinātājs Lockheed Martin F-35 Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēl neviens nav tā uzmetis F-35. Saiknē "ASV un jebkurš cits partneris" parasti uzmet amerikāņi.
Protams, tā nav noticis tāpēc, ka Džo Baidens neuzaicināja AAE piedalīties "samitā par demokrātiju". Taču, ja būtu uzaicinājis, viņiem tagad justos neveikli, pataisot Baidenu par izsmieklu. Savukārt Vašingtonai šķita, ka Abudabi tik un tā nekur nepazudīs. Un (ar Savienotajām Valstīm tā gadās aizvien biežāk un biežāk) atkal ir kļūdījušies, konstatēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans.
Tagad ar Apvienoto Arābu Emirātu abreviatūru var ne tikai žokli izmežģīt, bet arī paust visu emociju spektru un secību, kas mainījās monarhijā līdz ar attieksmi pret šo tā saucamo "gadsimta darījumu".
Sākumā sajūsma: "Ak!" 50 jauni iznīcinātāji F-35. pat Saūda Arābijai tādu nav. Pēc tam atklāsme "A bet..", jo par laimi iegūt īpašumā tādus spēkratus jāziedo attiecības ar Ķīnu, jo ASV ļoti baidās, ka ķīniešu 5G tehnoloģijas atklās visus viņu aviācijas noslēpumus. Galu galā – vilšanās: "Ē, nē, tā neies cauri". Viņi gan to formulēja citādi: "Tehniskās prasības, suverēnie operatīvie ierobežojumi, izdevumu un priekšrocību analīze lika pārvērtēt prioritātes."
Tādi, lūk, trīs patskaņi A A E izveidojuši vienu principiāli nepiekāpīgu valsti.
Tā vēl neviens nav uzmetis F-35. Iznāk, amerikāņi iegadījušies peļķē ar visām savām priekšrocībām. Amerikāņi ir apjukuši. Lietišķajā saiknē "ASV – jebkurš cits partneris" parasti uzmetēji ir amerikāņi. Šajā darījumā šķita, ka viss ir kārtībā. Viņi jau teju vai iztērēja tos 23 miljardus dolāru. Iespējams, pat ne tikai sapņos, bet uz nākamo ieņēmumu rēķina. Te pēkšņi – atteikums.
Krievijas iznīcinātājs Su-30SM  - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2021
Viedoklis
Su-30 un "Murmansk" gaida pie KF robežas: F-35 elektronika atsakās strādāt
Bet F-35 taču nav nekāds vienkāršais iznīcinātājs. Pat ne superiznīcinātājs. Tā ir izcilības zīme. Tāpēc jau tas maksā traku naudu, ka piedevām klāt nāk amerikāņu īpaša atzinība.
Piemēram, pat Turcija, NATO dalībvalsts būdama, vēl aizvien nespēj to panākt. No valstīm, kas nav iestājušās aliansē, ar ASV piektās paaudzes stealth pasūtījumu var palepoties vienīgi Šveice un Somija. Savukārt arābi, kas nevēlas tāda labuma dēļ saraut attiecības ar ķīniešiem, pat atraduši aizvietotāju. Pirms dažām dienām viņi piekrita iegādāties no Francijas veselas 80 lidmašīnas Rafale par nieka 16 miljardiem dolāru. Pie tam bez jebkādiem politiskajiem noteikumiem.
Tomēr iespējams, ka tās vēl nav stāsta beigas, vien pavērsiens sižetā. Kaulēšanās. Pirmkārt, Abudabi paziņoja, ka tik un tā uzskata ASV par "labāko mūsdienīgo aizsardzības tehnoloģiju piegādātāju, un F-35 iepirkumi būtu iespējami nākotnē". Otrkārt, arī viņi noteikti ir dzirdējuši par Vašingtonas paradumu atņemt klientus Parīzei. Pēc Austrālijas iezīmējusies arī Grieķija. Tiklīdz Makrons noslēdza ar to darījumu par trim fregatēm, Baltais nams uz līdzenas vietas piedāvāja četras.
Izcīnītāji F-35A Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Viedoklis
Nobiedētu kantonu zeme. Šveice pērk amerikāņu F-35 un Patriot
Tātad ASV itin labi varētu piešķirt emirātiem kaut kādu atlaidīti. Uz ķīniešu rēķina. Viņi taču nekādi nevar pazaudēt tādu partneri. Piemērs var izrādīties lipīgs. Tāpēc Valsts departaments jau pačukstēja, ka centīsies nogludināt asumus. Šķiet, vienu no tiem viņi jau kārtīgi sajutuši uz savas ādas.
Ziņu lente
0