Krievijā

Putins pamatoja prasību neuzņemt Ukrainu Ziemeļatlantijas aliansē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jāatrod veids, kā nodrošināt Ukrainas, Eiropas valstu un Krievijas intereses un drošību, uzsvēra Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
RĪGA, 2. februāris - Sputnik. Vaicāts par Ukrainas dalību NATO, Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicināja iedomāties situāciju, kurā ar ieročiem piebāzta alianses dalībvalsts Ukraina sāk operāciju Krimā, vēsta RIA Novosti.
KF prezidents norādīja, ka Ukrainas doktrinālajos dokumentos rakstīts, ka viņi grasās atgūt Krimu, tai skaitā – arī militārā ceļā.
"Iedomājamies, ka Ukraina ir ar ieročiem piebāzta NATO dalībvalsts, kur, tāpat kā Polijā un Rumānijā izvietotas mūsdienīgas trieciensistēmas – kurš tad traucēs? Un uzsāk operāciju Krimā, es pat tagad nerunāju par Donbasu," teica Putins.
"Tā ir suverēna Krievijas teritorija. Mums tas ir slēgts jautājums. Iedomāsimies, ka Ukraina ir NATO dalībvalsts un sāk šīs militārās operācijas. Vai tad mums jākaro ar NATO bloku? Vai kāds par to vispār padomājis? Šķiet, ka ne," Putins uzsvēra.
Viņš atgādināja par solījumu nepaplašināt NATO uz austrumiem.
"Kā zināms, mums bijis solīts nepaplašināt NATO bloka infrastruktūru uz austrumiem ne par collu. Visiem tas labi zināms. Šodien mēs redzam, kur atrodas NATO - Polija, Rumānija, Baltijas valstis. Teica vienu, izdarīja ko citu. Sarunvalodā runājot, mūs vienkārši piekrāpa," Putins konstatēja.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Krievija pieprasa NATO un EDSO skaidrojumus drošības jautājumos
Krievijas līderis norādīja, ka ASV un NATO acīs Ukraina kļuvusi par Maskavas savaldīšanas rīku.
"Mums stāsta: jā, katrai valstij ir tiesības izvēlēties savu drošības sistēmu. Mēs tam piekrītam. Taču, manuprāt, Savienotajām Valstīm rūp nevis Ukrainas drošība, kaut arī tas varētu būt otrajā plānā, bet galvenais viņu uzdevums ir aizturēt Krievijas attīstību," sacīja Putins.
"Lūk, kas par lietu. Šajā ziņā Ukraina ir tikai instruments šī mērķa sasniegšanai. To var paveikt dažādi. Ievelkot mūs kādā bruņotā konfliktā. Un tad piespiest savus sabiedrotos Eiropā ieviest pret mums tās stingrās sankcijas, par kurām runā ASV," skaidroja Krievijas prezidents.
"Vai arī pieņemt Ukrainu NATO, izvietot tur trieciensistēmas un stimulēt kādus "banderiešus" risināt Donbasa vai Krimas jautājumu bruņotā ceļā. Un tādā veidā ievilkt mūs bruņotā konfliktā," Putins piebilda.
Украинский солдат на линии разграничения с Донецкой областью - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Viedoklis
"Lūdzu visus nomierināties". Kas saņēmis Ukrainu ķīlniekos
Krievijas prezidents paziņoja, kā jāatrod veids gan Ukrainas, gan Eiropas valstu, gan Krievijas interešu un drošības nodrošināšanai.
"Tikai to iespējams paveikt, nopietni, pārdomāti izvērtējot mūsu ierosināto dokumentu," teica Putins, atgādinot par Krievijas drošības iniciatīvām Eiropā.
Krievijas prezidents pauda cerību, ka galu galā tiks atrasts risinājums drošības garantiju nodrošināšanai, bet pagaidām ir grūti runāt par to, kāds tas varētu būt.
"Krievija rūpīgi analizē ASV un NATO atbildes par drošības garantijām, bet jau tagad ir skaidrs, ka galvenās Krievijas bažas ir ignorētas. Es ceru, ka galu galā mēs atradīsim šo risinājumu, lai gan tas nebūt nav vienkāršs un mēs to saprotam, bet es neesmu gatavs runāt par to, kāds tas būs," sacīja Putins.
Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Intervija
Dmitrijs Medvedevs stāsta par NATO paradoksu, nevajadzīgo Ukrainu un "elles" sankcijām
Maskava pagājušā gada decembrī izvirzīja Rietumiem virkni prasību par drošības garantijām Eiropā. Tie citastarp paredz savstarpējas drošības garantijas Eiropā, atteikšanos no vidēja un maza darbības rādiusa raķešu dislokācijas savstarpējas sasniedzamības zonā, atteikšanos no NATO tālākas paplašināšanās uz austrumiem, tostarp – arī uz pēcpadomju telpas valstu rēķina.
Pagājušajā nedēļā Vašingtona iesniedza Maskavai rakstisku atbildi uz Krievijas drošības garantijām. Ārlietu ministrijā paziņoja, ka pēc dokumenta izpētes un saskaņošanas dažādos resoros par to tiks ziņots Putinam, un viņš pieņems lēmumu par turpmākajiem soļiem.
Ziņu lente
0