Baltijā

Minska simetriski atbildēs Lietuvai uz baltkrievu kālija tranzīta aizliegumu

© Пресс-служба президента РБПремьер-министр Беларуси Роман Головченко
Премьер-министр Беларуси Роман Головченко - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas valdības vadītājs Romāns Golovčenko atzīmēja, ka Viļņa atkal kaitējusi pati sev centienos sodīt Baltkrieviju.
RĪGA, 2. februāris - Sputnik. Baltkrievijas premjers Romāns Golovčenko apsolījis stingrus atbildes pasākumus, ja Lietuva atteiksies pārvadāt baltkrievu kālija minerālmēslus, ziņo Sputnik Baltkrievija.
Lietuvas valdība uzdevusi valsts dzelzceļa uzņēmumam "Lietuvos geležinkeliai" no 1. februāra lauzt ilgtermiņa līgumu ar "Belarusjkalij" par tā produkcijas transportēšanu.
"Atbildes pasākumi būs stingri... Mēs atbildēsim simetriski. Lēmums pieņemts, tas skar dzelzceļa transportu, kas nāk no Lietuvas teritorijas," paziņoja Golovčenko.
Baltkrievijas premjerministrs norādīja, ka Lietuvas valdībai tika piedāvāts uzsākt dialogu par šo jautājumu.
"Mēs nācām ar ierosinājumu veikt konsultācijas tiesiskajā laukā un noteikt mūsu turpmākās attiecības, jo vienpusēji pieņemot šādu lēmumu, Lietuva pārkāpusi vienošanos," sacīja Baltkrievijas valdības vadītājs.
Viņš atzīmēja, ka Baltkrievija bijusi gatava šādai notikumu attīstībai un pārorientējusi minerālmēslu piegādes.
"Mūsu ražotāju peļņa nedaudz samazinājies lielākā attāluma dēļ, taču šo starpību kompensēs pasaules cenu pieaugums. Tāpēc mēs neko neesam zaudējuši, varbūt pat ieguvuši. Zaudējusi tikai Lietuvas ekonomika," norādīja Baltkrievijas premjers.
Pēc Golovčenko vārdiem, Viļņa atkal kaitējusi pati sev centienos sodīt Baltkrieviju.
"Mēs piedāvājām variantu. Ja mums neatbildēs, jau tuvākajās dienās mēs ieviesīsim atbildes pasākumus. Tās nebūs sankcijas, tie būs atbildes pasākumi," secināja Golovčenko.
8. decembrī spēkā stājās ASV sankcijas pret "Belaruskalij", taču uzņēmuma produkcijas tranzīts caur Lietuvu neapstājās, jo uzņēmums jau novembrī apmaksāja dzelzceļa pārvadājumus avansā. ASV sankcijas netiek vērstas pret minerālmēslu tranzītu, tomēr "Lietuvos geležinkeliai" meklē iespējas atmaksāt avansu, kas iemaksāts par minerālmēslu transportēšanu 2022. gada janvārī un februārī, kā arī lauzt līgumu ar Baltkrievijas kompāniju, jo ASV ir Lietuvas partneris, un mēģinājumi izvairīties no sankcijām kaitēs valsts reputācijai.
Lietuvas Transporta un sakaru ministrija sagatavojusi likumprojektu par sankcijām pret Baltkrieviju nacionālās drošības apsvērumu dēļ. Dokuments paredz tieši vai caur vidutājiem iepirktas Baltkrievijas produkcijas importa aizliegumu. Ierēdņi uzskata, ka šāds likums novērstu arī "Belaruskalij" minerālmēslu tranzītu caur Lietuvas teritoriju.
Александр Лукашенко 28 января во Дворце Республики обращается с ежегодным посланием - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2022
Baltijā
Nedod Dievs, ja izraisīsiet karu: Lukašenko brīdināja Baltijas valstis
Minskas un Rietumu attiecības krasi pasliktinājās 2020. gadā pēc prezidenta vēlēšanām – virkne valstu apgalvoja, ka balsojums nav brīvs un demokrātisks, kā arī neatzina Lukašenko par ievēlēto prezidentu.
ES, Lielbritānija, ASV un Kanāda ieviesa piecus sankciju kompleksus pret Baltkrievijas uzņēmumiem un amatpersonām, ko Brisele uzskata par vainojamiem prezidenta vēlēšanu rezultātu "falsifikācijā" un vardarbībā pret protesta akciju dalībniekiem, pēdējā pakete tika ieviesta pērnā gada decembra sākumā.
Ziņu lente
0