Baltijā

"Belaruskalij" iesūdzējis tiesā Lietuvu

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankas"Belaruskalij"
Belaruskalij - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Belaruskalij" pieprasa atcelt Lietuvas valdības lēmumu par to, ka Lietuvas dzelzceļu līgums par minerālmēslu pārvadāšanu neatbilst nacionālās drošības interesēm.
RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. "Belaruskalij" iesniedzis tiesā sūdzību par Lietuvas valdības lēmumu, saskaņā ar kuru Lietuvas dzelzceļiem (Lietuvos geležinkeliai, LTG) jālauž ilgtermiņa līgums ar Baltkrievijas kompāniju par minerālmēslu transportēšanu caur Lietuvu, stāsta obzor.lt.
Viļņas apgabala administratīvās tiesas pārstāvis Audris Kutrēvičs apstiprināja, ka sūdzība saņemta. Pēc viņa vārdiem, Baltkrievijas uzņēmums lūdz atcelt valdības lēmumu no 12. janvāra un Stratēģisko uzņēmumu darījumu pārbaudes komisijas lēmumu no 2021. gada 21. decembra.
ОАО Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Baltijā
Lukašenko brīdināja Lietuvu, ar ko var beigties "Belaruskalij" tranzīta aizliegums
No 8. decembra spēkā stājās ASV sankcijas pret "Belaruskalij", taču ražotāja minerālmēslu tranzīts caur Lietuvu pagaidām nav apstājies, jo Baltkrievijas uzņēmums jau novembrī veica avansa maksājumus par dzelzceļa pārvadājumiem.
Tomēr Lietuvas valdība 12. janvārī apstiprināja decembrī pieņemto Stratēģisko uzņēmumu darījumu pārbaudes komisijas lēmumu, kas norāda: Lietuvas dzelzceļu un "Belaruskalij" līgums neatbilst nacionālās drošības interesēm, tāpēc tas jālauž no 1. februāra.
Bez tam, ar mērķi novērst jebkādu iespējamu "Belaruskalij" produkcijas tranzītu caur Lietuvu, valdība cer sagatavot grozījumus likumā par starptautiskajām un ekonomiskajām sankcijām. Ja MK tos apstiprinās, Seims grozījumus pieņems paātrinātā kārtībā.
Piektdien Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, ņemot vērā "Belaruskalij" produkcijas tranzīta iespējamo aizliegumu, paziņoja, ka Minska vērtēs iespēju pārorientēt kravas uz Krievijas ostām un aizliegt Lietuvas eksportu cauri savai teritorijai.
"Labi, Ķīna ir tālu, bet kāpēc karojat ar Baltkrieviju, kāpēc nelaižat mūsu preces ostās? Jūs taču vienkārši tuvināt karam, vispirms ekonomiskajam, rīt – karstajam... Jūs taču pašu tauta neatbalstīs, jūs taču iedzīsiet postā ostu saimniecību... Mēs tagad vienosimies ar Krieviju... mēs visu pārkrausim – gan Baltkrievijas, gan Krievijas kravas – Krievijas ostās," teica Lukašenko.
"Mēs nelaidīsim jūsu eksportu caur Baltkrieviju – jūs šo ceļu aizmirsīsiet. Vienosimies ar Krieviju, un arī pa citiem ceļiem nenokļūsiet. Kāpēc jūs tā rīkojaties? Atgriezīsimies pie normālas sadarbības, kamēr vēl vājprāts ir kontrolējams," piebilda Baltkrievijas prezidents.
Ziņu lente
0