Baltijā

Lukašenko brīdināja Lietuvu, ar ko var beigties "Belaruskalij" tranzīta aizliegums

© Sputnik / Виктор Драчев ОАО "Беларуськалий"
ОАО Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pastāstīja, kāda būs atbilde Lietuvai, ja Viļņa aizliegs Baltkrievijas uzņēmumu kravu tranzītu.
RĪGA, 25. decembris — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka atbildei uz baltkrievu preču tranzīta aizliegumu Minska var rīkoties simetriski jautājumā par Lietuvas preču importu uz Ukrainu. Šo jautājumu prezidents skāra, tiekoties ar Gomeļas apgabala uzņēmējiem.
"Jautājums par tranzītu ar Eiropas Savienību visiem jau apnicis, taču nez kāpēc visi ir piemirsuši, ka Ukrainas savstarpējais preču apgrozījums tikai ar Lietuvu vien tranzītā caur mūsu valsti šogad sastādījis apmēram trīs miljonus tonnu, tostarp – arī pāri valsts robežai Gomeļas apgabalā. Nesaprotu, par ko lietuvieši domā, uzbrūkot mums. Mēs to tranzītu slēgsim, lai braukā caur Vāciju vai pamēģina caur Poliju – iznāks trīsreiz dārgāk," Lukašenko teikto citēja prezidenta preses dienests.
Беларуськалий остановил работу половины рудников - Sputnik Latvija, 1920, 22.12.2021
Baltijā
Latvija sola Lietuvai nepārņemt baltkrievu tranzītu, pagaidām līdz 15. janvārim
Baltkrievijas prezidents konstatēja, ka šajā jomā atrodams "visai solīds potenciāls atbildei uz to lietuviešu traci par Klaipēdas ostu".
Atgādināsim, ka 8. decembrī stājās spēkā ASV sankcijas pret "Belaruskalij", tomēr uzņēmuma minerālmēslu tranzīts caur Lietuvu neapstājās, jo baltkrievu kompānija jau novembrī apmaksāja dzelzceļa pārvadājumus avansā. ASV sankcijas netiek vērstas pret minerālmēslu tranzītu, tomēr "Lietuvos geležinkeliai" meklē iespējas atmaksāt avansu, kas pārskaitīts par transporta pakalpojumiem 2022. gada janvārī un februārī, kā arī lauzt līgumu ar Baltkrievijas kompāniju, jo ASV ir Lietuvas partneris un mēģinājums izvairīties no sankcijām kaitē Viļņas reputācijai.
Lietuvas Transporta un sakaru ministrija sagatavojusi likumprojektu par sankcijām pret Baltkrieviju nacionālās drošības apsvērumu dēļ. Dokuments paredz tieši vai caur vidutājiem iepirktas Baltkrievijas produkcijas importa aizliegumu. Ierēdņi uzskata, ka šāds likums novērstu arī "Belaruskalij" minerālmēslu tranzītu caur Lietuvas teritoriju.
Ziņu lente
0