Pasaulē

Virs Zviedrijas naktīs lido kaut kas melns un noslēpumains

© Sputnik / Sergey MelkonovДрон
Дрон - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Krievu zemūdeņu" tradicionālās medības Zviedrijā nomainījuši noslēpumainu melnu dronu meklējumi. Laikam jau arī tie ir no Krievijas?
RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Policija un specdienesti Zviedrijā meklē noslēpumainus melnus dronus, kas naktīs planē virs aizliegtajām zonām valstī, tostarp – arī virs atomelektrostacijām, galvaspilsētas ūdens attīrīšanas staciju un karaļa pili, portālā Sputnik Meedia stāsta Aleksejs Toms.
Dronus (vai viens drons dažādās vietās) pamanīja un nofilmēja karalistes modrie pavalstnieki, notiek izmeklēšana, stāsta zviedru izdevums Еxpressen. Varasiestādes stāsta, ka satraucošās ziņas uztver ļoti nopietni, lidojumus virs atomelektrostacijām izmeklē Zviedrijas Drošības dienests (Säpo)
Корвет Стойкий во время выхода кораблей Балтийского флота в море - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2021
Zviedrijā atzīst: sākoties karam Baltijā, Krievija uzvarēs
Vairāki Eiropas izdevumi, kas pārpublicēja ziņu, atsaucoties uz vietējiem komentētājiem, lidaparātu parādīšanos steigšus skaidroja ar "naidīgas valsts" darbībām, proti, "krievu intrigām", kuri kartografējot karalistes slepenos objektus.
Nepamatotie spriedelējumi par mīklaino melno bezpilota lidaparātu izcelsmi un operatoriem modina zināmu spriedzi, ko zviedri izjūt, paplašinoties ASV izteikumiem par it kā gaidāmo Krievijas un Ukrainas karu, kā arī Krievijas jūras kara spēku augošo aktivitāti Baltijas jūrā.
Pagājušajā nedēļā karalistes militārā vadība palielināja klātbūtni stratēģiski svarīgajā Gotlandes salā Baltijas jūrā, ņemot vērā ziņas par vairāku Krievijas JKS desanta kuģu parādīšanos Baltijā. Par zviedru satraukumu un kareivjiem salā stāstīja virkne nacionālo un Eiropas izdevumu.

Zviedru hobijs – krievu kara tehnikas meklējumi

Toties par to, ka kuģi, kā jau gaidīja Zviedrijas militārā vadība, aizgājuši, turklāt to parādīšanās Baltijā neko ārkārtēju nenozīmēja un nekādus draudus neradīja, komandieris Mihaels Klasons pastāstīja tikai intervijā zviedru radiostacijai P1 Morgon, kas painteresējās par šo jautājumu.
"Viņi ir prom... un atrodas ceļā projām no Baltijas jūras, domājams, ar dažādu tipu kravu," Klasons pastāstīja un apliecināja, ka Krievijas kuģu ieiešana Baltijas jūrā nav nekāda neparasta parādība.
Patlaban Zviedrijas Aizsardzības spēki organizē dažādas operācijas, "gan redzamas, gan neredzamas", atklāja AS komandieris.
Nav saprotams tikai, kāpēc vajadzēja celt troksni par tik ikdienišķu notikumu kā Krievijas kuģu parādīšanās, kāpēc vajadzēja satraukt Gotlandes salas iedzīvotājus.
Savukārt izmeklēšana par mistisko melno dronu parādīšanos, cik zināms, vēl turpinās, par tās rezultātiem varasiestādes, domājams, paziņos. Tiesa, Zviedrijā savulaik populārie noslēpumainu objektu meklējumi, kuru vidū bija zemūdenes, kas it kā apmeklējot Zviedrijas teritoriālos ūdeņus, nekādus īpašus rezultātus nenesa.
2014. gadā zviedri saspringti sekoja noslēpumainas zemūdenes vērienīgām medībām – to modri pilsoņi it kā pamanījuši piekrastes ūdeņos netālu no Stokholmas. Nekas netika atrasts, taču daudziem radās kāre apsūdzēt Maskavu par centieniem vairot spriedzi attiecībās ar Zviedriju.
Jāpiebilst, ka karalistē jau iepriekš gadījušās problēmas arī ar mīklainiem lidaparātiem, ko atsauca atmiņā, piemēram, Politico. 2016. gadā Zviedrijas Aizsardzības spēku vadība pat apturēja militārās mācības, kad virs kareivju galvām tika pamanīts neidentificēts bezpilota lidaparāts.
Ziņu lente
0