Zviedrijā atzīst: sākoties karam Baltijā, Krievija uzvarēs

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasКорвет "Стойкий" во время выхода кораблей Балтийского флота в море
Корвет Стойкий во время выхода кораблей Балтийского флота в море - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedru eksperti imitējuši Krievijas uzbrukumu Baltijas valstīm caur Baltkrieviju, nepielietojot kodolieročus, un secinājuši: tādā gadījumā Maskavai "ir labas izredzes gūt panākumus".

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Liela mēroga konflikta gadījumā Eiropas ziemeļos Krievijai būs priekšrocības pār NATO dalībvalstīm, teikts Zviedrijas Aizsardzības pētījumu aģentūras (FOI) atskaitē.

Латвийские военнослужащие на багги на параде в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2021
Viedoklis
Baltijas valstis gatavojas karam ar Krieviju: Blitzkrieg vai Blitzkaputt?

Dokumentā sniegta Rietumu un Krievijas spēku proporcijas sistemātiska analīze.

Analītiķi konstatējuši virkni būtisku trūkumu, kuri var nopietni ietekmēt situāciju plašas konfrontācijas gadījumā starp NATO un Krieviju. To starpā ir neliels organizēto mācību skaits, atšķirīgas Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstu militārās iespējas un NATO vienību izkliedētība.

Pārskata autori organizēja militāru spēli, lai novērtētu NATO un bloka sabiedroto spēku līdzsvaru salīdzinājumā ar Krieviju. Cita starpā FOI eksperti imitēja Krievijas uzbrukumu Baltijas valstīm caur Baltkrieviju, nepielietojot kodolieročus, un secinājuši: tādā gadījumā Maskavai "ir labas izredzes gūt panākumus".

Pie tam analītiķi atzīmē: NATO spēku audzēšanai nebūs vajadzīgā efekta. Tā vietā NATO ir jāmācās rīkoties operatīvāk.

Scenārijs "Krievijas uzbrukums Baltijai" ir ļoti populārs militāro ekspertu un analītiķu vidū. Nesen Polijas Sauszemes spēku bijušais komandieris ģenerālis Valdemārs Skšipčaks paziņoja, ka Krievijai būs vajadzīgas "divas līdz četras diennaktis Baltijas valstu ieņemšanai", pēc tam karadarbība, viņa ieskatā, pārsviedīsies uz Poliju.

Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados

Poļu izdevums "Gazeta Polska" tāpat uzskata, ka kara gadījumā uzvara būs Krievijas pusē, tikai žurnālistiem šķiet, ka tas notiks vēl ātrāk – dažu stundu laikā.

Analītiķi izskata arī tādu scenāriju, kā NATO uzbrukums Krievijai – nesen amerikāņu izdevuma "Overt Defence" eksperts, balstoties uz ASV Jūras kara analītiskā centra datiem, aprakstīja domājamo scenāriju – uzbrukumu Kaļiņingradai.

Izteikumi par "Krievijas draudiem" Rietumos skan jau ilgu laiku, lai arī Maskava uzsver – tā neplāno nekādus uzbrukumus nevienai NATO valstij.

Ziņu lente
0