Baltijā

Lietuvā pārdod CIP slepenā cietuma ēku

© AP Photo / Mindaugas Kulbis Предполагаемая тюрьма ЦРУ в Антавиляй, ноябрь 2009 года
Предполагаемая тюрьма ЦРУ в Антавиляй, ноябрь 2009 года - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen kļuva zināms, ka 2005. -2006. gadā Lietuvas teritorijā atradās CIP slepenais cietums.
RĪGA, 27. janvāris - Sputnik. Drīzumā tiks pārdota Lietuvas teritorijā izvietotā CIP slepenā cietuma ēka, vēsta Sputnik Lietuva.
Valsts nekustamo īpašumu fonds pārņēmis šo celtni no Lietuvas izlūkošanas dienesta, kas to izmantoja kā mācību centru no 2007. līdz 2018. gadam.
"Tā bija labi apsargāta ēka, kur varēja darīt jebko. Mēs neesam noteikuši, kas tieši tur notika," paziņoja aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, kurš 2010. gadā nodarbojās ar šīs ēkas lietas izmeklēšanu.
Tagad nekustamo īpašumu fonds gatavojas pārdot ēku, cena pagaidām nav noteikta.
Viļņa noliedz, ka 2005. -2006. gadā valsts teritorijā atradās CIP slepenais cietums tiem, kas tika turēti aizdomās par teroristisku darbību. Taču terorismā apsūdzētais Saūda Arābijas pilsonis Abu Zubaida vērsās ar prasību ECT, kurā pastāstīja par necilvēcīgiem uzturēšanas apstākļiem un spīdzināšanu CIP slepenajā cietumā Lietuvā.
ASV cietums Guantanamo - Sputnik Latvija, 1920, 02.11.2021
Pasaulē
Guantanamo gūsteknis pastāstīja tiesai par CIP izmantotajām nopratināšanas metodēm
2018. gada tiesas lēmums uzlika Lietuvai saistības – izmaksāt cietušajam 130 tūkstošus eiro. Tolaik Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite apsolīja, ka republika izpildīs tiesas lēmumu, taču Lietuvas valdības pārstāve ECT Karolīna Bubnīte paziņoja, ka tas ir maz ticams, jo nav, kam izmaksāt ECT piespriesto kompensāciju: Lietuvas rīcībā esot pārāk maz informācijas par prasītāju.
Taja paša gada janvārī kļuva zināms, ka Lietuva tomēr izmaksājusi Zubaidam un viņa advokātamkompensāciju 130 tūkstošu eiro apmērā.
Ziņu lente
0