Pasaulē

Guantanamo gūsteknis pastāstīja tiesai par CIP izmantotajām nopratināšanas metodēm

© AP Photo/Alex BrandonASV cietums Guantanamo
ASV cietums Guantanamo - Sputnik Latvija, 1920, 02.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Guantanamo gūsteknis Madžids Hans pirmo reizi pastāstīja, kādus paņēmienus CIP izmantoja, lai saņemtu nepieciešamās ziņas.
RĪGA, 2. novembris – Sputnik. ASV cietuma Guantanamo gūsteknis, ko apsūdz par palīdzību teroristiskajam grupējumam "Al Kaida"*, pirmo reizi pastāstījis, kādas metodes izmantojusi Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) nopratināšanas laikā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Asscociated Press.
Video ierakstā no tiesas sēdes redzams, kā Madžids Hans atklāja zvērinātajiem, kuri izskatīja viņa spriedumu par kara noziegumiem, kā CIP pagrīdes objektos izmeklētāji ņirgājušies par viņu. Pēc Hana vārdiem viņu uz vairākām dienām kailu piesēja pie griestu sijas, aplēja ar ledainu ūdeni, neļaujot iemigt, mērdēja badā, piekāva un izvaroja. Tas viss noticis dažādos ārvalstu cietumos, kuru atrašanās vieta netiek izpausta.
"Domāju, ka miršu," Hans paziņoja tiesas sēdē.
Aģentūra vēsta, ka tā ir pirmā reize, kad "īpaši svarīgam ieslodzītajam" no Guantanamo radusies iespēja tiesas priekšā atklāt tā saucamās "pastiprinātās nopratināšanas" sistēmas nianses.
Saskaņā ar Associated Press datiem, Hans atzinies, ka bijis kurjers "Al Kaida"* grupējumā un piedalījies vairāku neīstenotu sazvērestību plānošanā. 2012. gadā viņš atzina savu vainu apsūdzībā par sazvērestību un materiālo palīdzību teroristiem un piekrita sadarboties ar izmeklēšanu, tostarp pret pieciem ieslodzītajiem, ko apsūdzēja par 2001. gada 11. septembra uzbrukuma materiāltehnisko nodrošinājumu.
"Jo vairāk es sadarbojos un stāstīju, jo vairāk mani spīdzināja," teica ieslodzītais.
Militārās amatpersonas var piespriest viņam brīvības atņemšanu uz laiku no 25 līdz 40 gadiem, vēsta aģentūra. Tomēr, ņemot vērā vienošanos ar izmeklēšanu, cietumsods tiks saīsināts līdz 11 gadiem, un Guantanamo gūsteknim ieskaitīs laiku, ko viņš jau pavadījis cietumā no 2012. gada.
Domājams, nākamgad viņu pārvedīs uz citu cietumu trešajā valstī.
Cietums starptautiskajiem teroristiem Guantanamo bāzē tika izveidots pēc 2001. gada 11. septembra. Iepriekš vairāku starptautisko organizāciju pārstāvji, ieskaitot EDSO un ANO ekspertus, aicināja ASV jauno administrāciju nekavējoties slēgt cietumu Guantanamo, jo daudzi cilvēki tur ieslodzītie bez tiesas un izmeklēšanas, turklāt spīdzināti.
Cietums Guantanamo. - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Viedoklis
Slepenais moku objekts. Vai tiks slēgts baismīgākais cietums ASV
ASV bijušais prezidents Baraks Obama jau pirms 10 gadiem parakstīja rīkojumu par Guantanamo slēgšanu. Tomēr Obamas nodomi neguva panākumus – Kongress atteicās finansēt cietuma slēgšanu. Nākamais ASV prezidents Donalds Tramps, nācis pie varas, formāli atcēla Obamas rīkojumu. Pie tam jauni ieslodzītie Guantanamo vairs nenonāk. Kopumā šajā cietumā pabijuši 775 ieslodzītie. Lielākā daļa no viņiem nav nākusi tiesas priekšā.
Tagad cietumā palikuši 39 ieslodzītie. Tikai 11 no viņiem apsūdzēti kara noziegumos. 28 cilvēki tiek uzskatīti par arestētiem uz nenoteiktu laiku.
*Krievijā aizliegts teroristisks grupējums
Ziņu lente
0