Viedoklis

Mēnesis pagājis, neskaidrības paliek. Drošības garantiju projektā – pirmais apaļais datums

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasMaskavas Kremlis
Maskavas Kremlis - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No malas šķiet, nekas būtisks nav noticis. Maskava vēl aizvien pieprasa, otrā pusē izliekas, ka nesaprot, kāpēc viņiem vajadzētu prasības pildīt. Tomēr saprot, pat signālus sūta.
Nu jau mēnesis pagājis kopš brīža, kad Rietumiem galva sagriezās no Krievijas nekaunības. It kā jau pietiekami ilgs laiks, ņemot vērā to, ka Maskava pieprasīja ātru atbildi. Taču runa ir par globālās drošības pārformatēšanu, tāpēc 30 dienas ir tīrais sīkums, atzīmēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans.
Pie tam Krievijas garantiju projekts nepārprotami pārsteidzis Rietumus nesagatavotus. Zināms brīdis ievajadzējās, lai atjēgtos. Nevar teikt, ka tagad viņi būtu nākuši pie sajēgas. Tomēr no diplomātijas viedokļa mēnesis bija piesātināts un blīvs, gandrīz non-stop režīmā.
Karavīrs ar tālskati  - Sputnik Latvija, 1920, 19.01.2022
Viedoklis
ASV nobijušās: Krievija var parādīties pie sāniem
30. decembrī aprunājās prezidenti. Un tūlīt pēc svētkiem sākās darbs. 10. janvārī – Ženēva, 12. janvārī – Brisele, 13. janvārī – Vīne. No malas šķiet, nekas būtisks nav noticis. It kā tikšanās nemaz nebūtu bijušas. Maskava vēl aizvien pieprasa, otrā pusē izliekas, ka nesaprot, kāpēc viņiem vajadzētu prasības pildīt.
Tomēr saprot. Tāpēc, neskatoties uz verbālo nelokāmību un apņēmīgo (dažkārt pat nekaunīgo) nevēlēšanos vienoties, sūta Krievijai cerīgus signālus, zināmā mērā demonstrējot, kā evolucionē amerikāņu attieksme pret Maskavu. Vispirms atgaiņājās, pēc tam sēdās pie galda, tagad pieprasa banketa turpinājumu.
Protams, vajag ievilkt procesu nogurdinošu diskusiju purvā. Tikai ne tāpēc, lai to piesegā turpinātu tuvošanos Krievijas robežām – viņi apjēguši, ka ar krieviem labāk ir sarunāties, ne karot.
Provokāciju skaits samazinājies. Pie tam, pats par sevi saprotams, skan draudi, runas par sankcijām, personīgi apvainojumi. Pat Somija un Zviedrija – ASV paziņoja, ka atliek tām vien izteikt vēlēšanos, lai tās uzņemtu aliansē. NATO piebalsoja.
Hiperskaņas raķetes Cirkon izmēģinājums - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2022
Krievijā
Krievijas ģenerālis paskaidroja, kāpēc Maskavai nav vajadzīgas bāzes Latīņamerikā
Iespējams, abas skandināvu valstis pieminētas nevis ar mērķi pakaitināt Krieviju (sak, ja ienāks prātā, arī skandināvus pieņemsim), bet gan izvirzīt savu kompromisu. Sak, ja ne Ukrainu un Gruziju, tad vismaz tās abas. Kāpēc ne? Pie pēcpadomju teritorijas tās nepieder, pie paplašināšanās uz austrumiem – arī ne. Krievi taču neko nav teikuši par ziemeļiem. Toties savējiem vienmēr var paziņot, ka tās abas labāk gatavas aliansei, tāpēc tās uzņemsim vispirms, bet Kijevu un Tbilisi – vēlāk. Nevar tak uzreiz visus.
Rietumiem vajag kaut ko saņemt pretī, lai iespējamā vienošanās ar Krieviju neizskatītos kā padošanās. Lai arī Maskava spiež atkāpties no pozīcijām.
Taču galvenā mentālā problēma slēpjas citur – Rietumi vienkārši neapjēdz, kāpēc viņiem vajadzētu atkāpties, ja Krievija neuzbrūk. Pat ne Ukrainai. Bet Maskava pūlas pārliecināt: ja Krievija sāks uzbrukumu, viņiem vairs nebūs kur atkāpties. Hiperskaņa ir un paliek hiperskaņa, ko lai dara.
Fakts, ka visa viņu uzmanība pievērsta Ukrainai, arī nesola neko labu. Jāpatur prātā tādas vēsturiski ievērojamas vietas kā Čudas ezers. Nē, pagaidām viņi tam netic. Tāpēc jau mēnesis pagājis, bet neskaidrības nav pagaisušas.
Tagad skaidrs ir tikai viens – Rietumi patiešām sēdušies uzspēlēt šahu ar Maskavu. Tikai pēc veca paraduma savelk pirkstus knipim. Laikam jau nezina, ka knipis pa šaha figūru būs sāpīga lieta.
ASV un Krievijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Viedoklis
ASV izturas tā, it kā viņiem nepielec
Ziņu lente
0