Maskava un Viļņa sastrīdējušās "Maskavas nama" dēļ

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Foto no arhīva
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava ir gatava īstenot atbildes pasākumus, ja Viļņas varas iestādes neļaus pabeigt kultūras centra "Maskavas nams" būvdarbus, savukārt Viļņas mērijas pārstāve paziņoja, ka Lietuvai nav vajadzīgs "Viļņas nams" Maskavā.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Vēl joprojām turpinās stāsts par nepabeigto Maskavas kultūras centru, kas tik ļoti traucē Viļņas varas iestādēm.

Pirms dažām dienām Lietuvas Valsts teritoriālā būvinspekcija vērsās tiesā ar lūgumu anulēt "Maskavas kultūras un biznesa centra – Maskavas nama" celtniecības būvatļauju Viļņā. Lietuvas galvaspilsētas mērs Remiģijs Šimašus paziņoja, ka atbalsta šo ierosinājumu.

Vakar Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova pavēstīja, ka Maskava īstenos atbildes pasākumus, ja Viļņas varas iestādes pieņems lēmumu apturēt "Maskavas nama" celtniecību Lietuvas galvaspilsētas centrā.

"Mēs iepazināmies ar materiāliem un Lietuvas pilsētas galvas vārdiem par būvatļaujas atcelšanu ar tiesas spriedumu. Tie (vārdi – red.) rada neizpratni, it īpaši ņemot vērā to, ka "Maskavas nama" celtniecība ir gandrīz pabeigta. Mēs to uzskatām par ieplānotu pret Krieviju vērstu akciju, kas norit Lietuvā notiekošās parlamenta kampaņas kontekstā – tā norit pret Krieviju īpaši naidīgā rakursā. Šeit acīmredzot radušies arī mēra aicinājumi, citēju: "aizvākt no Viļņas centra propagandas elementu ar Krievijas karogu," –pavēstīja diplomāte brīfinga laikā.

"Ja minētie pasākumi tiks īstenoti, mēs būsim spiesti izvērtēt atbildes soļus," – uzsvēra Marija Zaharova.

Viļņas mērijas administrācijas direktore Alma Vaitkunska pastāstīja avīzei Lietuvos žinios, ka no "Viļņas nama Maskavā" mērija atteiksies ekonomisku apsvērumu dēļ. Sabiedriskā un kultūras centra "Viļņas nams" projekts Olimpiskā ciemata rajonā Maskavā vēl joprojām nav īstenots, neskatoties uz to, ka jau 2007. gadā mērija projekta vajadzībām nodibināja īpašu uzņēmumu.

Latvijas Republikas karogs - Sputnik Latvija
Baltijas valstis bez reformām sasniegs ES līmeni pēc 15 gadiem

"Pašvaldībai nav līdzekļu realizācijai, budžetā nav paredzēti līdzekļi "Viļņas nama Maskavā" celtniecībai. Kad saņemsim neatkarīgu ekspertu slēdzienu par to, kā pareizāk likvidēt uzņēmumu Maskavā, sekosim viņu ieteikumiem," – teica Vaitkunska.

Jautājumā par projekta "Maskavas nams" Viļņā tālāko likteni viņa pavēstīja, ka plānots "papildus izvērtēt būvi, turklāt mērija ierosinās papildināt tiesas prasību, jo pašlaik "Maskavas nams" netiek celts saskaņā ar saņemto būvatļauju." Tiesas prasības izskatīšanas datums vēl nav zināms.

Ideja uzcelt Viļņā " Maskavas kultūras un biznesa centru – Maskavas namu" radās 2004. gadā – Mindauga kronēšanas 750. gadadienas svētku laikā. Tolaik Lietuvu apmeklēja bijušais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs. Tika izlemts īstenot līdzīgu projektu Maskavā un uzcelt "Viļņas namu".

Projekta mērķis bija kultūras un biznesa centra izveide Maskavas un Viļņas kaimiņattiecību attīstībai. "Maskavas kultūras un biznesa centra – Maskavas nama" būvdarbi Viļņā sākās 2008. gadā. Projekts paredzēja iekārtot ēkā zāli, muzeju un ekspozīcijas telpas.

Ziņu lente
0