Pasaulē

KF ārlietu ministra vietnieks: bandītu mērķis Kazahstānā bija valsts apvērsums

© Sputnik / Максим БлиновЗаместитель министра иностранных дел РФ Олег Сыромолотов
Заместитель министра иностранных дел РФ Олег Сыромолотов - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Oļegs Siromolotovs pastāstīja, kā Maskavā vērtē nesenos notikumus Kazahstānā un kas varētu būt par tiem atbildīgs.
Kāds varētu būt nekārtību Kazahstānā organizatoru mērķis un kādi secinājumi tiks izdarīti no notikušā, intervijā RIA Novosti pastāstīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Oļegs Siromolotovs.
– Kazahstānas varasiestādes paziņoja, ka pēdējie notikumi valstī esot starptautisko teroristu rīcība. Cik lieli tagad varētu būt šie draudi? Vai nepastāv bažas, ka tas varētu pārmesties arī uz Krieviju? Cik ilga varētu būt kaujinieku likvidācija?
Politologs pastāstīja, kāda ir attieksme pret krieviem Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Video
Politologs pastāstīja, kāda ir attieksme pret krieviem Kazahstānā
– Kazahstāna saskārās ar bezprecedenta izaicinājumu tās valstiskumam, drošībai un suverenitātei. Sociālekonomiskā rakstura miermīlīgos protestus izmantoja spēki, kas vēlējās ar spēku pārņemt varu. Lai to izdarītu, viņiem bija nepieciešama iekšpolitiskās situācijas destabilizācija Kazahstānas Republikā.
Pēc Kazahstānas tiesībaizsardzības institūciju informācijas, uzbrucēju vidū bija ārvalstu izcelsmes personas, kā arī pieredzējuši kaujinieki. Proti, runa ir par starptautisko teroristu bandu agresiju, kas izgājuši nopietnu sagatavošanos ārzemēs.
Tāpēc KDLO kolektīvās drošības padome saskaņā ar Līguma par kolektīvo drošību 4. pantu pieņēma lēmumu par KDLO mierniešu nosūtīšanu uz Kazahstānu ierobežotam laika posmam, lai stabilizētu un normalizētu situāciju šajā valstī.
Kazahstāna. Kas notika? Kāpēc Latvijā sanervozējās? Lindermans – par gada pirmo nedēļu - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2022
Video
Kazahstāna. Kas notika? Kāpēc Latvijā sanervozējās? Lindermans – par gada pirmo nedēļu
Kopā ar Kazahstānas partneriem un mūsu KDLO sabiedrotajiem veiksmīgās miera operācijas pieredze tiks rūpīgi analizēta, tostarp preventīvo pasākumu veikšanai līdzīgu "sižetu" atkārtošanas mēģinājumu gadījumā citās valstīs.
– Krievija paziņojusi, ka notikumus Kazahstānā vērtē kā no ārpuses inspirētu mēģinājumu vardarbīgi sagraut valsts drošību un integritāti. Vai Maskavai zināms, kas tieši inspirējis šos mēģinājumus? Vai tās ir kādas valstis vai grupējumi?
– Skaidrs, ka teroristi mēģināja veikt hibrīduzbrukumu, kura galamērķis bija valsts apvērsums. Galvenais triecienspēks Almati bija dažu valstu un reģionu izcelsmes kaujinieki. Tomēr par pasūtītājiem būtu priekšlaicīgi runāt. Lai gan esmu pārliecināts, ka Kazahstānas Republikas kompetentās iestādes jau nodarbojas ar šo jautājumu. Bez šaubām, partneriem ir jāveic rūpīga izmeklēšana un jānoskaidro situācijas iemesli, identificējot visas iesaistītās personas.
Šokējošie kadri ar iznīcināto Kazahstānas prezidenta rezidenci - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Video
Šokējošie kadri ar Kazahstānas prezidenta iznīcināto rezidenci
– Dažos medijos parādījās informācija par vahābītu ierašanos Kazahstānas teritorijā. Vai tā ir patiesība? Vai varētu runāt par vahābītiem valsts iekšienē vai tas ir elements no ārpuses?
– Savulaik Kazahstānas tiesu vara atzinusi par teroristiskām vai ekstrēmiskām virkni grupu, tai skaitā "Al Kaida"*, "Islāma valsts"*, "Tablighi Jamaat" **, "Hizb ut-Tahrir"*, kas varētu tikt pieskaitītas pie vahābītu organizācijām. Kas attiecas uz vahabītu darbību Kazahstānas teritorijā, tad šo jautājumu droši vien būtu pareizāk uzdot mūsu Kazahstānas partneriem, kuri, ceru, varētu uz to atbildēt, tostarp pamatojoties uz notikušās izmeklēšanas rezultātiem.
Vēlos uzsvērt, ka šajā posmā īpaši svarīgi ir tas, ka Kazahstānas valdībai kopā ar KDLO miernešiem ir izdevies normalizēt situāciju, atjaunot likumību un kārtību krīzes epicentrā – Almati.
Situācija Kazahstānā 2022.gada sākumā - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Viedoklis
Kazahstānas specdienesti ne velti nogulējuši "orku revolūciju". Kas notiks tālāk?
Cilvēki atgriežas pie mierīgas dzīves, pilsētu varasiestādes sāk novērst nekārtību sekas un atjaunot pilsētas infrastruktūru, bet kolektīvo miernešu spēku vienības dodas mājās pēc nospraustā uzdevuma izpildes.
*Krievijā aizliegts teroristisks grupējums
Ziņu lente
0