Baltijā

Milzīgs šoks: Lietuvā aplēsts, kādu kaitējumu nodarīs tranzīta zudums

© Sputnik / Sergey MelkonovDzelzceļš
Dzelzceļš - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban starp "Lietuvas dzelzceļu" un Baltkrievijas uzņēmumu "Belaruskalij" noslēgts ilgtermiņa līgums.
RĪGA, 25. decembris – Sputnik. Lietuvai nāksies samaksāt sodu no 600 miljonu eiro apmērā, ja "Lietuvas dzelzceļa" un Baltkrievijas uzņēmuma "Belaruskalij" līgums tiks lauzts vienpusējā kārtībā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.
Šo informāciju Lietuvas Seima Ekonomikas komitejas priekšsēdētājs Kazis Starkēvičs atklāja sarunā ar medijiem.
Politiķis atgādināja, ka pašreiz kālija cenas "pacēlušās kosmiskā augstumā".

"Ja mēs būsim spiesti samaksāt sodu (gadījumā, ja "Lietuvas dzelzceļu" līgums ar "Belaruskalij" tiks lauzts vienpusējā kārtībā – red.), tad nevis no 200 miljoniem, bet gan no 600 miljoniem... Var aplēst, ka dažus gadus mēs pārvadājām aptuveni desmit miljonus tonnu kālija... Tie ir provizoriski skaitļi," paziņoja deputāts.

Politiķis norādīja, ka tādi zaudējumi radīs "šoku" Baltijas republikas ekonomikai. Pie tam Lietuvas dzelzceļa pārvadātāja līgumi ar "Belaruskalij" ir ilgtermiņa vienošanās, kas noslēgta līdz 2023. gadam.
Decembra vidū Lietuvā izcēlās skandāls ap "Belaruskalij" kravu tranzītu pēc ASV sankciju stāšanās spēkā pret kompāniju. "Lietuvas dzelzceļi" paziņoja, ka uzņēmums pārskaitījis apmaksu avansā un līguma laušana nozīmēs nopietnus zaudējumus Lietuvai. Rezultātā valsts ārlietu un transporta ministri paziņoja par atkāpšanos no posteņiem, tomēr premjerministre viņu demisiju nepieņēma. Pēc tam sekoja informācija par to, ka posteni pametīs "Lietuvas dzelzceļu" vadītājs Mantass Bartuška.
ОАО Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Baltijā
Lukašenko brīdināja Lietuvu, ar ko var beigties "Belaruskalij" tranzīta aizliegums
Vairāki lietuviešu politiķi norādīja, ka valdības lēmums par tranzīta bloķēšanu nodara milzu kaitējumu valstij, un paziņoja: tranzīts, uz kura rēķina varēja nopelnīt Lietuva, aizies uz Latvijas un Igaunijas ostām.
Ziņu lente
0