Viedoklis

Kā mani pataisa par antivakseri – meklē vakcīnu vai apšņāps termiņu

© Valsts kancelejaKompānijas "AstraZeneca" vakcīnas
Kompānijas AstraZeneca vakcīnas  - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar katru dienu vakcinēto daļa starp inficētajiem aizvien vairāk pārsniedz nevakcinēto daļu. Vai tādos apstākļos vajadzīga trešā deva? Turklāt vēl cilvēkam nevar nodrošināt preparātu, ar kuru viņš sācis vakcināciju.
Decembra vidū Latvija saņēma vairāk nekā 3,6 miljonus vakcīnas devu pret Covid-19 un 545 200 devas ziedoja trūcīgajām valstīm – Tunisijai, Moldovai, Albānijai, Kenijai, Gruzijai un Vjetnamai, teikts ārlietu ministra gada atskaitē par veikto un ieplānoto valsts ārpolitikā.
Atskaitē ministrs atzīmēja, ka Eiropas Komisijas pārrunas ar vakcīnu ražotājiem nodrošinājušas vienlīdzīgu pieeju vakcīnām Covid-19 profilaksei visās ES dalībvalstīs, tātad Latvijai ir piekļuve pietiekamam daudzumam vakcīnas devu ne tikai savām vajadzībām un tā var padalīties ar citām valstīm.
Вакцина Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2022
Latvijā
Vairākiem simtiem personu Latvijā varētu būt saņemti Covid-19 sertifikāti bez vakcinācijas
Iet gluži kā vecā armijas anekdotē. Ģenerālis vaicā kareivjiem: nu, kā jūs ēdina, vai pietiek?
- Pietiek, biedri ģenerāli, pat pāri paliek.
- Un kur tad jūs liekat to, kas paliek pāri?
- Apēdam visu pa tīro, pat pietrūkst.

Grūti būt "Oksfordas absolventam"

Ziniet, es biju pirmajās vakcinēšanās kustības rindās, kas pamazām pārņēmusi tautas mazas. Jau pērnajā pavasarī "absolvēju Oksfordu" – saņēmu AstraZeneca vakcīnas otro devu (tā tagad pārdēvēta briesmīgā vārdā "Vaxzevria"), un par to esmu izpelnījusies sertifikātu.
Nelaime tā, ka tagad, kad būtu laiks saņemt trešo, balstvakcīnu, Latvijā šī vakcīna nav atrodama. Apzvanīju veselu baru vakcinācijas centru un medicīnas iestāžu, taču neko cerīgu neizdzirdēju. Daži avoti stāsta, ka zināmu skaitu Vaxzevria ievedīs jaunā gada pirmajā pusē, tikai nekas noteikti nav zināms.
Lieta tāda, ka es tīri intuitīvi negribētu vakcīnas "samaisīt". It īpaši, ja tām ir atšķirīgs darbības mehānisms. Tas ir kā sajaukt šampanieti ar vodku. Es saprotu, Vladimirs Žirinovskis vakcinējies septiņas reizes. Taču viņš ir stiprs vīrs, un "Sputnik V" ar importa dzirām nemaisīja.
Вакцинация препаратом AstraZeneca против COVID-19  - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Latvijā
Epidemioloģe: mums nemaz nav īstu ierobežojumu, bez balstvakcīnas cilvēks nav pasargāts
Un vēl viena nianse – vasaras sākumā veselības ministrs Daniels Pavļuts apsolīja, ka Vaxzevria būšot pieejama revakcinācijai. Laikam jau tomēr deficīts. Vai nu jābrauc uz Keniju, vai jāmeklē tirgū zem letes: spirtiņš, vodka, cigaretes, AstraZeneca... Bet pavasarī valsts pirmās amatpersonas svinīgi saņēma tieši to.
Slimību kontroles un profilakses centrā pastāstīja: meklējiet, zvaniet, Vaxzevria nav īpaši pieprasīta (varu iedomāties, ar tādu nosaukumu!). Nu, ja jau pieprasījums tik mazs, krājumiem vajadzētu būt. Tikai, redziet, lieta tāda, ka mūsu ĀM plānoja atskaitīties par pasaules mēroga labdarību un laimīgajiem kenijiešiem un moldāviem.

Uzmanieties, termiņi beidzas

Tālāk – vēl trakāk. Valstī ierobežots kovid-sertifikāta darbības termiņš. Jau pirms tam reiz privileģētie vakcinētie pamazām zaudēja stimulu. Tagad, atgriežoties mājās un dodoties uz citām valstīm, jāuzrāda svaigs negatīvs tests.
Un ko vērta ir QR-koda un dokumentu pārbaude pie veikaliem! Ja ir tikai divas rokas, vajag pamanīties neizmest somiņu, aizmest aiz ausīm zem cepures maskas saitītes, atrast un ar filigrāni ietrenētu kustību nospiest vajadzīgo ikoniņu, vienlaikus izvilkt un uzrādīt dokumentu.
Акция протеста против обязательной вакцинации возле резиденции президента Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 09.01.2022
Video
Rīgā notika mītiņš pret obligātu vakcināciju
Piedevām – sīka piekasīšanās. Mēs visi, vakcinētie patiesībā esam laboratorijas peļu lomā – piekrītam uzticēties vakcīnu ražotājiem, lai arī blaknes pilnu pārbaudes ciklu nepārvarējušajām vakcīnām var parādīties pēc vairākiem gadiem.
Un vēl. Ar katru dienu vakcinēto daļa starp inficētajiem aizvien vairāk pārsniedz nevakcinēto daļu. Vai tādos apstākļos vajadzīga trešā deva? Turklāt vēl cilvēkam nevar nodrošināt preparātu, ar kuru viņš sācis vakcināciju.
Varbūt pietiktu arī ar divām, lai slimība ritētu vieglā formā vai pat bez simptomiem? Vai varbūt vajadzētu izdarīt antivielu testus pirms trešās devas? Citādi pat daudziem, kas iepriekš bez šaubām ļāvās vakcinēties, var izbeigties uzticības termiņš mūsu valdībai, kas kārtējo reizi sasolījusi, bet nepilda.
Ziņu lente
0