Latvijā

Epidemioloģe: mums nemaz nav īstu ierobežojumu, bez balstvakcīnas cilvēks nav pasargāts

© Valsts kancelejaВакцинация препаратом AstraZeneca против COVID-19
Вакцинация препаратом AstraZeneca против COVID-19  - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdības lēmums, kas ļauj klātienē strādāt vakcinētājiem cilvēkiem, kuri nav saņēmuši balstvakcīnu pret Covid-19, rada neizpratni, paziņoja epidemiologs Liliāna Civjāne.
RĪGA, 14. janvāris - Sputnik. Cilvēks, kas ir vakcinēts, bet nav saņēmis balstvakcīnu, nav pasargāts, paziņojusi Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Liliāna Civjāne intervijā žurnālam Ir. Epidemioloģe pauž neizpratni par valdības lēmumu, kas ļauj klātienē strādāt vakcinētājiem cilvēkiem, kuri nav saņēmuši balstvakcīnu pret Covid-19.
Sākot ar 15. februāri, pakalpojumu saņemšanai būs spēkā 9 mēnešus pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Vaxzevria, Spikevax, Comirnaty un 5 mēnešus pēc Janssen vakcīnas saņemšanas. Turklāt darba pienākumu veikšanai joprojām nepieciešama tikai primārā vakcinācija - balstvakcinācija ir ļoti ieteicama, taču nav obligāta.
Remontdarbi Esplanādē  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Latvijā
Kas saskaras ar diskrimināciju darba tirgū Latvijā
"Mani ļoti satrauc tas, ka nesaprotam atšķirību starp "vakcinēts" un "pasargāts". Cilvēks, kas ir vakcinēts, bet nav saņēmis balstvakcīnu, nav pasargāts!" teica Liliāna Civjāne.
Viņas ieskatā Latvijā ieviestie ierobežojumi Covid-19 saslimstības mazināšanai ir pārāk vāji. Saeimas vēlēšanu gaidās politiķi "mēģina spēlēties ar antivakseriem, lai tikai nebūtu protesti, lai tikai nespļautu virsū".
"Šobrīd saka – ierobežojumi tiks pagarināti. Kādi ierobežojumi? Mums nemaz nav tādu īstu ierobežojumu," teica Civjāne.
Vaicāta, vai omikrona paveids ir maigāks par delta variantu, epidemioloģe atbildēja, ka būtu jāizvairās no vārdiem "maigāks", lai gan omikrons tiešām mazāk skar plaušu sistēmu, retāk veidojas pneimonija.
Covid-19 testi - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2022
Pasaulē
PVO: tuvāko divu mēnešu laikā vairāk nekā puse Eiropas inficēsies ar "omikronu"
"Droši vien mirstība pneimonijas dēļ būs mazāka, bet šis vīruss ātri vairojas, līdz ar to, ja no liela cilvēku daudzuma ņemam x procentus, tas joprojām ir tikpat daudz kā no mazāka cilvēku kvantuma mazāks procents. Tātad pastāv liela varbūtība, ka slimnīcās joprojām būs daudz smagi slimu cilvēku," atzīmēja eksperte.
Civjāne uzsver, ka arī no omikrona varianta iespējams tā dēvētais garais Covid-19, kas rada multisistēmu iekaisuma sindromu bērniem un rada dažādas veselības problēmas pārslimojušiem.
Ziņu lente
0