Viedoklis

Cenu pieaugums, cīņa par kosmosu un Ķīna: kas apdraud ekonomiku 2022. gadā

© REUTERS / BRENDAN MCDERMIDТрейдеры в зале Нью-Йоркской фондовой биржи
Трейдеры в зале Нью-Йоркской фондовой биржи - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2020. gadā pasaules ekonomika pārdzīvoja krīzi, ļaunāko kopš Otrā pasaules kara gadiem: fondu un naftas tirgus sabrukums, rekordliels bezdarba augšupeja.
Dažās valstīs iekšzemes kopprodukta lejupslīde sasniedza divciparu rādītāju. Aizvadītajā gadā pamazām sākās atjaunošanās. Tomēr pie apvāršņa vīd jauni riski. Par tiem portālā RIA Novosti stāsta Nataļja Dembinska.

Rekordaugsta inflācija un rezerves valūtas apdraudējums

Šokējošas prognozes par ekonomikas stāvokli ikgadējā pārskatā publicējusi Dānijas "Saxo Bank". Analītiķi uzskatījuši mazticamus, taču itin reālus un ārkārtīgi bīstamus notikumus, kas sāpīgi skars tirgus.
ECB prezidente Kristīne Lagarda - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Pasaulē
Eiropas Centrālā banka: inflācija vienkārši jāpārcieš, un viss būs labi. Droši vien...
Viens no scenārijiem ir inflācijas pieaugums ASV. Federālajā rezervē gaida, kad beidzot tiks aizpildīti desmit miljoni tukšo vakanto vietu. Taču, bankas stratēģi apgalvo, ka situācija darba tirgū to neveicina: vieni amerikāņi krīzes dēļ priekšlaicīgi aizgājuši pensijā, citi nevēlas atgriezties zemu apmaksātā darbā.
Problēmas enerģētikā un darba spēka trūkums novedīs pie darba atalgojuma ievērojama pieauguma. Rezultātā līdz 2023. gadam inflācija sasniegs 15% pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara laikiem. FRS īstenos stingrāku naudas un kredītu politiku, taču ar novēlošanos. Tāpēc fondu un kredītu tirgus krampjaini raustīsies.
© AFP 2023 / THOMAS SAMSONTreideris pie datora Saxo bankā Parīzē
Трейдер за своим компьютером в банке Saxo в Париже - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Treideris pie datora Saxo bankā Parīzē
Vēl viens ekstremāls variants – konstitucionālā krīze pēc Senāta un Pārstāvju palātas starpposmu vēlēšanām. Ja viena vai abas puses neatzīs rezultātus, jaunais kongress nevarēs sākt darbu, kā klājas, 2023. gada 3. janvārī. Tas sola ārkārtīgu nestabilitāti ekonomikai un kritienu dolāram.

Nāksies novērsties no zaļā kursa

Inflācijas ieskriešanās, izejvielu cenu pieaugums un sociālā spriedze piespiedīs Eiropas politiķus atlikt zaļo nākotni. Tuvākajos gados noteikti neizdosies iztikt bez naftas un gāzes.
Apzinoties, kādu risku nes pāreja pie zaļās enerģijas, politiķi izšķirsies par pretrunīgu soli: mazinās ekoloģiskos ierobežojumus investīcijām jēlnaftas un dabasgāzes ieguvē – atbilstoši par 5 un 10 gadiem.
Tas palīdzēs stabilizēt energoresursu tirgu un mazinās sociālo protestu risku, ņemot vērā pārtikas produktu cenu un komunālo pakalpojumu tarifu pieaugumu.
© Sputnik / Илья ПиталевDarbinieki naftas atradnē Pokači pilsētas rajonā
Сотрудники на нефтяном кусте в районе города Покачи - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Darbinieki naftas atradnē Pokači pilsētas rajonā

Kosmiskās sacensības un aukstais karš

Saasināsies konkurence aizsardzības jomā. "Hiperskaņas tehnoloģijas atstāj tālu aiz muguras tradicionālo un pat kodoltehniku. 2022. gadā sāksies jaunas bruņošanās sacensības, jo neviena valsts negribēs atpalikt," stāsta bankas analītiķi.
Vasarā Ķīna izmēģināja hiperskaņas raķeti, kas apriņķoja visu planētu zemā orbītā un palika nemanīta PRA sistēmām. "Financial Times" atzīmēja, ka tas sagādāja lielu pārsteigumu Pentagonam un CIP. Tomēr Pekina apliecināja, ka izmēģināts nevis ieroci, bet gan nesējraķeti kosmiskajiem lidojumiem.
Tomēr ir skaidrs, ka hiperskaņa un kosmoss ir papildu iegansts ASV un Ķīnas sāncensībai, norāda "Saxo Bank". Sacensībās iesaistās arī citi lielie spēles dalībnieki ar mūsdienu tehnoloģijām: Krievija, Indija, Izraēla un Eiropas Savienība.
Покупательница в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Viedoklis
Cenas aug: jaunā krīze ASV ietekmēs visu pasauli
Konfrontāciju gaida arī "Deutsche Bank". Eksperti bīstas no kosmosa militarizācijas riska un pārvēršanās par "Mežonīgajiem Rietumiem". Nepietiek ar starptautiskajiem līgumiem, piemēram, Līgumu par valstu darbības principiem kosmosa telpas izpētē un izmantošanā no 1967. gada. Bankas stratēģi uzsvēra, ka nav vienota viedokļa par robežām un kosmisko objektu kontroli, tātad konflikta risks pieaugs.
"Deutsche Bank" pārskata autori atgādināja, ka novembrī Krievija kosmiskā bruņojuma izmēģinājumu ietvaros sekmīgi iznīcināja orbītā vecu padomju satelītu. Tas radīja lielu satraukumu Rietumos.
Cīņa par kosmosu jau ir reāla. Sacensības bezpilota aviācijas, mākslīgā intelekta un hiperskaņas jomās aug augumā.
© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasIznīcinātājs-pārtvērējs MiG-31K ar hiperskaņas raķetēm "Kinzhal"
Переброска в Сирию российских истребителей с ракетами Кинжал - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Iznīcinātājs-pārtvērējs MiG-31K ar hiperskaņas raķetēm "Kinzhal"
"Fakts, ka ASV un to sabiedrotie Eiropā būtiski atpaliek no Ķīnas, Krievijas un pat Indijas, diezin vai veicina pacifismu. Tāpēc ir vērts gaidīt investīcijas bruņojuma izstrādē, kā arī globālo rūpniecisko spiegošanu," sprieda Andrejs Kočetkovs, kompānijas "Otkritije Broker" vadošais analītiķis. – Vašingtona un Pekina turpina tehnoloģisko auksto karu par 5G tirgu. Turklāt ķīnieši apdraud amerikāņu finansiālo monopolu. Baltais nams pieņēmis stratēģiju, kas paredz vispārēju spiedienu pret ĶTR visos virzienos, ieskaitot separātisma atbalstu un ierobežojumus tehnoloģiju piekļuvei."
Pasaulē lielākā hedžfonda "Bridgewater Associates" dibinātājs Rejs Dalio pieļāva, ka abu lielvalstu konfrontācija novedīs pie globālas ekonomiskās katastrofas. Viņa ieskatā, ASV mēģinājumi padarīt Ķīnu un tās kultūru "amerikāniskāku" ir ļoti bīstami.

Anomālas inflācijas risks

Tomēr acīmredzama tendence makroekonomikā – augsti pieauguma tempi līdz ar inflāciju. Šiem nolūkiem izgudrots pat īpašs termins – "growthflation". "Helikoptera nauda" – līdzekļi, ko valdības novirza iedzīvotāju atbalstam, joprojām liks pieaugt cenām.
Vēl viens faktors – darba tirgus strauja atjaunošanās pēc recesijas. Parasti šiem nolūkiem vajadzīgi līdz septiņi gadi, bet tagad viss notiek daudz ātrāk, konstatēja "Deutsche Bank". Piemēram, bezdarbs ASV, Francijā, Spānijā atgriezies pie pirmskovida rādītājiem, vai pat krities zemāk.
Gazprom gāzes pārstrādes uzņēmums - Sputnik Latvija, 1920, 07.12.2021
Viedoklis
Ideālā vētra: Eiropā izskanējušas prognozes par energokrīzes augstāko punktu
Ziņu lente
0