Krievijā

Maskava skaidro, kāpēc nav iemesla rīkot jaunas pārrunas par drošību

© Sputnik / Нина ЗотинаЗаместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Krievijas delegācijas vadītāja Ženēvā Sergeja Rjabkova teiktā, ASV vēlas mazināt Krievijas pozīcijas spiedienu attiecībā uz drošību.
RĪGA, 14. janvāris - Sputnik. Krievijas delegācijas vadītājs, ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs paziņoja, ka pagaidām nav iemesla rīkot jaunu Krievijas drošības iniciatīvas apspriešanu ar ASV un to sabiedrotajiem.
9. un 10. janvārī Ženēvā notika pārrunas ar ASV pārstāvjiem drošības garantiju jautājumā, 12. janvārī Briselē notika Krievijas un NATO Padomes sēde. Abas tikšanās bija veltītas Maskavas priekšlikumiem drošības jomā Eiropā. Krievijas puse novērtēja sarunas kā noderīgas un nepieciešamas, taču sarežģītas. Kā ziņoja Krievijas Federācijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, Maskava veiks turpmākus soļus pēc rakstiskas reakcijas saņemšanas no ASV un NATO par savu priekšlikumu.
Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2022
Politika
Krievijas vēstniecība ASV noraidīja izteikumus par dezinformāciju pēc tikšanās Ženēvā
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs paziņoja, ka galvenā problēma ir tāda, ka ASV un to NATO sabiedrotie nav gatavi doties pretī Krievijas galvenajām prasībām.
Tāpat delegācijas vadītājs konstatēja: "Amerikāņi vēlas sākt dialogu ar mums par atsevišķiem drošības jautājumu elementiem, lai, tā sakot, mazinātu Krievijas pozīcijas spiedienu, mazinātu spriedzi, un, piesedzoties ar šo fragmentāro dialogu, turpināt veco procesu - aizvien jaunu un jaunu teritoriju ģeopolitisko un militāro apgūšanu, aizvien vairāk tuvojoties Maskavai."
Rjabkovs atzīmēja, ka Maskava izjūt pastāvīgu militāru spiedienu – "provokatīva rakstura apzinātu spiedienu", tā mērķis ir pārbaudīt Krievijas izturību. Krievija joprojām paliek alianses galvenais pretinieks, tieši tāpēc, ka tiecas neatlaidīgi un konsekventi cīnīties par savām interesēm, skaidroja Krievijas Federācijas ārlietu ministra vietnieks.
Viņš norādīja uz Rietumu nostājas liekulību saistībā ar Krievijas prasību nepieņemt Ukrainu un Gruziju NATO.
Krievijas delegāciju vadīja ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs un aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Fomins. ASV delegāciju vada valsts sekretāra vietniece Vendija Šērmane. - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2022
Politika
Krievijas un ASV pārrunas Ženēvā noslēgušās
"Šajā jautājumā mūsu Rietumu kolēģu divkosība un liekulība izpaužas maksimālajā formā. Nevienam Rietumu nometnes pārstāvim vienkārši nenāk prātā, ka kādam varētu būt savas drošības intereses. NATO kopienā tiek ņemtas vērā tikai alianses intereses," teica Ribkovs.
Turklāt diplomāts brīdināja Rietumus no Donbasa problēmas militārā risinājuma, nosaucot to par "ceļu uz nekurieni".
2021. gada beigās Krievija publicēja līgumu projektus ar ASV un NATO drošības garantiju jautājumā. Cita starpā Maskava pieprasa Rietumu partneriem atteikties no alianses tālākas paplašināšanās uz austrumiem, no Ukrainas pievienošanas blokam un armijas bāzu izvietošanas pēcpadomju valstīs.
Ziņu lente
0