Latvijā

Latvijas pilsonei piesprieda nosacītu brīvības atņemšanas sodu par fiktīvu laulību

© Pixabay / 99mimimiОбручальные кольца
Обручальные кольца - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešo valstu pilsoņi nereti slēdz fiktīvas laulības ar Latvijas valstspiederīgajiem, lai saņemtu uzturēšanas atļaujas Eiropas Savienībā.
RĪGA, 15. janvāris - Sputnik. Kādai Latvijas pilsonei tika piespriests nosacīts brīvības atņemšanas sods par fiktīvu laulību ar Indijas pilsoni, vēsta "Naša gazeta".
Saskaņā ar publiski pieejamu tiesas spriedumu, 2018. gadā sieviete ieradās Kiprā, kur vietējā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā noslēdza fiktīvu laulību ar Indijas pilsoni, par ko no kādas citas personas (pret kuru uzsākts atsevišķs kriminālprocess) saņēmusi atlīdzību 1000 eiro apmērā.
Сотрудник ЗАГСа проверяет температуру у молодоженов перед заключением брака во дворце бракосочетания №1 в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2021
Eurostat: Latvijā bieži precas, bieži – šķiras
Turklāt no sava fiktīvā dzīvesbiedra viņa regulāri saņēma naudas pārvedumus kopumā gandrīz 2200 eiro apmērā.
Laulības rezultātā Indijas pilsonis saņēma uzturēšanas atļauju, kas bija derīga līdz 2024. gada rudenim.
Sieviete atzina savu vainu.
Trešo valstu pilsoņi nereti slēdz fiktīvas laulības ar Latvijas valstspiederīgajiem, lai saņemtu uzturēšanas atļaujas Eiropas Savienībā. Parasti šādās shēmās izmanto sievietes, visbiežāk - sociāli neaizsargātas. Pēc statistikas katra piektā Latvijas valstspiederīgo laulība (lielākoties runa ir par sievietēm) ar trešo valstu pārstāvjiem varētu būt fiktīva.
 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2021
Jurists: ES var piespiest Latviju mainīt Satversmi LGBT labā
Fināls šādām laulībām ir viens: līgavai atņem pasi, un labākajā gadījumā viņa kļūst par mājas verdzeni. Sliktākajā gadījumā viņu var nosūtīt strādāt uz bordeli. Protams, nekādu solīto naudu viņa nesaņem.
Slazdā var iekrīt pat pieredzējušas "līgavas", kas uzskata, ka fiktīvo laulību var viegli šķirt. Īrijā vai Kiprā tas nemaz nav tik vienkārši. Piemēram, Īrijā iesniegt iesniegumu par šķiršanos var tikai pēc tam, kad pāris kopā nodzīvojis četrus gadus. Ir arī citi nepatīkami aspekti, piemēram, fiktīvā sieva vai vīrs nevar pretendēt uz personīgo īpašumu, bez "partnera" paraksta nevar paņemt kredītu bankā.
Ziņu lente
0