Viedoklis

Krievijas-NATO padome: savstarpēji kompromisi vai kara slieksnis?

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasУчастники заседания Совета Россия - НАТО в Брюсселе
Участники заседания Совета Россия - НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pārrunas ar Ziemeļatlantijas aliansi parādījusi: "partneri" faktiski nav spējīgi piedalīties dialogā. Acīmredzot, rietumvalstis nav gluži labi aptvērušas, cik nopietni Krievija apņēmusies parūpēties par savu pilsoņu drošību.
NATO tālāka paplašināšanās, amerikāņu militārā kontingenta un bruņojuma klātbūtne (ieskaitot PRA objektus), Pentagona manevri Austrumeiropā nav pieļaujami – tādas ir Maskavas galvenās prasības militāri politiskajā dialogā ar Savienotajām Valstīm un to "hibrīdinstrumentiem" (NATO un EDSO). Krievijas līguma projekts par drošības garantijām izskatās detalizēts un strukturēts. Jāpiebilst, ka tā nav "restorāna ēdienkarte", no kuras var izvēlēties atsevišķus ērtus punktus. Krievija ir gatava uzņemties līdzīgas saistības un garantijas, atgādināja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Taču, spriežot pēc visa, amerikāņi nav gatavi. 10. janvārī publicētais Baltā nama biļetens atspoguļoja "jomas, kurās ASV nekustēsies ne no vietas", proti, "neko par Eiropu bez Eiropas", un progress iespējams tikai "deeskalācijas apstākļos". Vašingtona kategoriski noraidīja Maskavas prasības samazināt NATO "līdz 1997. gada robežām". ASV valsts sekretāra vietniece Vendija Šērmane paziņoja, ka tik sarežģīti jautāumi kā bruņojuma kontrole prasa ilgstošas pārrunas.
Aleksandrs Gruško, Krievijas ārlietu ministra vietnieks  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Politika
NATO izturēšanās apdraud Eiropas drošību, paziņoja Krievijas ĀM
Mēģinājumi pievērt uzmanību sabiedrotajiem Eiropā un Ukrainai, kas militāri atkarīgi no Vašingtonas, izskatās kā Savienoto Valstu taktisks manevrs ar mērķi izvairīties no lēmumiem un atbildības. Acīmredzot, amerikāņi vienkārši stiepj garumā laiku, kas vajadzīgs papildu bruņojuma piegādēm un NATO spēku pārvietošanai uz Ukrainu. Atgādināšu: Vašingtonas militārā palīdzība Kijevas režīmam 2014.-2021.gg. pārsniedza 2 miljardus, 2022. gadā gaidāmi vēl 300 miljoni dolāru.
Kāpēc Krievijai būtu vajadzīga nepārprotami nesekmīga (ņemot vērā sarunas ar ASV pirmdien) tikšanās ar NATO 12. janvārī un ar EDSO – 13. janvārī? Pēc ASV un NATO atteikšanās no konstruktīvas mijiedarbības ar Krieviju un savstarpēju drošības garantiju sistēmas radīšanas – par labu alianses pašpārliecībai (amerikāņu izcilības) un tālākai paplašināšanai uz austrumiem (uz Gruzijas un Ukrainas rēķina) – atbildība par notikumu tālāko attīstību (militāro eskalāciju) gulstas vienīgi uz kolektīvo Rietumu pleciem.

Ukrainas fronte

Negatīva scenārija gadījumā NATO un Krievijas karadarbības priekšējā līnijā būs daudzas Austrumeiropas valstis, taču lielākā mērā cietīs valstis, kurās ir uzbrukuma pozīcijas – Baltijas valstis, Polija, Rumānija. Protams, rikošetā ķers Ukrainu un Moldovu, kas integrētas nacionālajai drošībai destruktīvā partnerībā ar Ziemeļatlantijas aliansi.
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2022
Politika
Sergejs Rjabkovs: pārrunās ar ASV Maskava nepiekāpsies
Iepriekš Maskava iezīmēja stingru viedokli – Ukrainas partnerībai NATO jāpārvelk svītra, jāaptur Kijevas kustība pretī militārajam blokam. "Atvērto durvju" politikai jāpieliek punkts globālās drošības interesēs. Dņepra ir sarkanā līnija ASV un alianses militārajiem spēkiem. Taču Vašingtona neplāno kavēt Ukrainas vai citu valstu iestāšanos NATO. Amerikāņu karavīri Ukrainas teritorijā vēl aizvien stiprina JKS un PGA, apmāca bruņoto spēku speciālistus un regulāri orgkanizē kopīgas mācības. Pie tam ASV ir gatavas ierobežot tamlīdzīgus manevrus – savstarpēji, it kā Krievijas spēki organizētu mācības Kanādā un Meksikā.
Atliek piebilst, lai kļūtu skaidri mijiedarbības algoritmi. Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs 12. janvārī aicināja ASV "atvilkt savu militāro potenciālu no Krievijas robežām", uzņemties atbildību un nodrošināt globālo drošību, - tā nevar būt vienpusēja.
Iepriekš ASV valsts sekretāra vietniece Viktorija Nulanda ierosināja Somijai un Zviedrijai apspriest iestāšanos NATO (proti, piedāvāja tām kļūt par jaunajiem mērķiem Krievijas BS Ģenerālštāba kartēs).
ASV un Krievijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2022
Viedoklis
NATO stājas plecu pie pleca pret "krievu ģeopolitisko ekspansiju"
Trīs gadu desmitus Maskava cenšas mazināt militāro spriedzi Eiropā un pasaulē: pēc savas iniciatīvas un draudzības vārdā atļāva apvienot Vāciju, izveda bruņoto spēku kontingentu no Varšavas līguma valstīm, iniciēja (1991. gadā) atteikšanos no šī militārā bloka, kas 1955. gadā tika radīts kā pretspēks NATO. Pēc tam Krievija slēdza savas militārās bāzes Vjetnamā un Kubā.
Taču draudzība un labas kaimiņu attiecības neveidojās – Vašingtona 30 gadus neprātīgi mudināja Ziemeļatlantijas aliansi paplašināties uz austrumiem, turpināt pēcpadomju telpas, arī Ukrainas militāro apgūšanu. Pēc proamerikāniskā valsts apvērsuma Kijevā 2014. gadā NATO trīskāršojusi Ātrās reaģēšanas spēku skaitu "austrumu flangā" līdz 40 tūkstošiem karavīru).
Un šajā vēsturiskajā fonā ASV pastāvīgā parstāve NATO Džuliāna Smita 10. janvārī paziņoja: "Pēc būtības, Krievija radīja lielākos draudus Eiropas drošībai pēdējo divu gadu desmitu laika." Vai nebūtu laiks izsaukt "sanitārus" no Sergeja Šoigu resora?
11. janvārī Krievijas Rietumu kara apgabala karaspēki sāka gatavošanos Voroņežas, Belgorodas, Brjanskas un Smoļenskas apgabalos. Ukrainas robežu tuvumā dabojas "apmēram trīs tūkstoši karavīru no Sarkankarogotās gvardes armijas", vēsta Rietumu kara apgabala preses dienests, nevis simt tūkstoši, kā uzskata "partneri".
Московский Кремль и здание МИД РФ - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Viedoklis
Baltkvēles punkts: ko Krievija pārvērtēs 2022. gadā
ASV Valsts departaments pieprasīja skaidrojumus. Krievija atbildēja, ka tai ir tiesības pašai lemt, kur dislocēt spēkus un organizēt manevrus savas valsts teritorijā.

Pārliecināšana un piespiešana

Nacionālā drošība ir galvenā prioritāte. Tuvākajā laikā Krievijas Bruņotie spēki saņems jaunos iznīcinātājus Su-57, SBR starta iekārtas "Yars", "Avangard" un "Sarmat", stratēģiskos raķešnesējus Tu-160M, projekta "Borey A" zemūdens atomkreiseri, vairāk nekā 1000 mūsdienīgus tanku un artilērijas bruņojuma līdzekļus, ZRS divizionu kompleksus S-400 "Triumf", zemūdenes un kuģus.
Tehnoloģiski attīstītā kodolvalsts aizsteidzas priekšā "partneriem" un 2022. gadā plāno piecus smagās SBR "Sarmat" izmēģinājumus un vienu RK "Avangard" startu.
Optimiskmu iedveš ASV un Krievijas vienošanās par to, ka kodolkarā uzvarēt nav iespējams, un tas nekad nedrīkst sākties. Tomēr Krievijas un NATO globālais militārais konflikts draud ar milzu kaitējumu arī konvencionālo ieroču pielietojuma apstākļos – gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā.
Zemūdens kreiseris Knaz Vladimir - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2021
Viedoklis
Krievija stiprina mieru: ar sirsnīgiem vārdiem un kodolzemūdenēm
Lai kāda būtu nākotne, ASV Valsts departamenta pārmetumi un NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga izteikumi par to, ka "nekādi kompromisi ar Krieviju nav iespējami", neveicina konstuktīvas sarunas un miera stiprināšanu. Atcerēsimies ASV un NATO "bezkompromisa" bēgšanu no Afganistānas.
Amerikāņi nav gatavi no tehnoloģiskā viedokļa karot ar Krieviju par alianses paplašināšanu. Ja pārrunas ar ASV, NATO un EDSO tiks iedzītas strupceļā, Krievijas militāri tehniskās iespējas piespiedīs "partnerus" uzklausīt Maskavas ierosinājumus – XXI gadsimtā tā ne vienu vien reizi parādījusi spējas rīkoties apņēmīgi un skarbi. Krievijai naidīgās ekonomiskās sankcijas Rietumiem nepalīdzēs.
Krievija saglabā suverēnās tiesības uz vienpusējiem militāriem pasākumiem nacionālās drošības labad. Tāpēc ASV un NATO nāktos "pašā īsākajā laikā", kā paziņoja vēstnieks Anatolijs Antonovs, izprast un pieņemt Krievijas ierosinājumus. NATO un Krievijas attiecībās ir nopietnas domstarpības, tomēr pēc tikšanās 12. janvārī puses atjaunos savu misiju darbu Maskavā un Briselē.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
ASV armijas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Viedoklis
Paplašināšanās kļūda: ASV prognozē amerikāņu karavīru bojāeju Latvijā
Ziņu lente
0