Latvijā

Satversmes tiesā tika iesniegti 85 ar Covid-19 ierobežojumiem saistīti pieteikumi

© Sputnik / Sergey MelkonovКонституционный суд Латвийской Республики
Конституционный суд Латвийской Республики - Sputnik Latvija, 1920, 09.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Attiecībā uz 72 pieteikumiem Satversmes tiesas kolēģijas ir pieņēmušas lēmumus par atteikšanos ierosināt lietu.
RĪGA, 9. janvāris – Sputnik. Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2020. gada pavasarī līdz šā gada 3. janvārim Satversmes tiesā tika saņemti 85 ar Covid-19 ierobežojumiem saistīti pieteikumi, ziņo lz.lv.
No tiem 84 pieteikumi bija konstitucionālās sūdzības, tai skaitā trīs kolektīvi pieteikumi. Savukārt viens pieteikums par kārtību, kādā valsts sniedz aizdevumu pašvaldībām ārkārtējās situācijas laikā, ir saņemts no kādas pašvaldības domes.
Рентгеновский снимок легких пациента с COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Latvijā
Covid-19 saslimušajiem mainījušies raksturīgākie simptomi
Četri pieteikumi tika apvienoti vienā lietā, par kuru lēmums tika pieņemts 2021. gada decembrī. Šajā gadījumā Satversmes tiesa nolēma, ka ārkārtējās situācijas laikā noteiktie klātienes azartspēļu ierobežojumi atbilst Satversmei, bet interaktīvo azartspēļu ierobežojumi - neatbilst. Par līdzīga satura pieteikumu šogad janvārī tika pieņemts lēmums izbeigt tiesvedību, jo prasījums jau izskatīts apvienotajā lietā.
Pagājušā gada divdesmit ceturtajā martā Satversmes tiesa ierosināja lietu par prasību veikt Covid-19 testu pirms iebraukšanas Latvijas teritorijā.
Tika ierosinātas trīs lietas pret normu, kas ierobežoja komercdarbību lielajos tirdzniecības centros. Visas trīs lietas apvienotas vienā.
Devītajā jūlijā Satversmes tiesā tika ierosināta lieta par normām, kas noteica mācību procesa norisi skolās attālināti pat pēc ārkārtējas situācijas režīma beigām.
Pensionāri, eiro - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Latvijā
Paceliet kvalifikāciju, negaidiet pabalstus: Latvijas Banka dod padomu trūcīgajiem
Attiecībā uz 72 pieteikumiem Satversmes tiesas kolēģijas ir pieņēmušas lēmumus par atteikšanos ierosināt lietu.
Lielākoties pieteikumi tika noraidīti, jo nebija pamatota apgalvojuma, ka attiecīgie Covid-19 izplatības ierobežošanas vai seku novēršanas pasākumi ir pārkāpuši cilvēka pamattiesības. Daļa pieteikumu tika atteikta tāpēc, ka attiecīgais jautājums ir administratīvās tiesas kompetencē.
Tomēr neviens pieteikums netika atteikts nepietiekama juridiskā pamatojuma dēļ.
Patlaban Satversmes tiesas kolēģijās izskatīšanā ir divi pieteikumi saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem, taču pagaidām nav zināms, vai par šiem pieteikumiem tiks ierosināta tiesvedība.
Rātslaukums Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2022
Latvijā
Svētku nedēļā Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pieaudzis par 30%
Satversmes tiesas saņemtie pieteikumi ir saistīti ar sejas masku valkāšanu, ar sertificēto sejas masku iegādi, ar pulcēšanās ierobežojumiem, ar politiskās partijas dibināšanas neiespējamību, ar dīkstāves pabalsta piešķiršanu, ar azartspēļu ierobežojumiem, ar ēdienu un dzērienu tirdzniecības vietu darba laika ierobežojumiem, ar pilnvērtīgu pašvaldību funkciju īstenošanas neiespējamību, ar pārvietošanās ierobežojumiem, ar skolu apmeklējumu bīstamību, ar reliģiskās darbības veikšanas ierobežojumiem, ar maznodrošināto personu tiesību aizsardzību un ar ārkārtējās situācijas definīciju kā tādu.
Tāpat bijušas sūdzības par grāmatu pārdošanas ierobežojumiem, par pienākumu neizpaust informāciju par infekcijas slimību gadījumiem, par aizliegumu ieceļot Latvijā no ārvalstīm, ja ārvalstīs nav veikts Covid-19 tests, par ierobežojumu atsevišķu veikalu veidu darbībai tirdzniecības centros un citiem līdzīgiem ierobežojumiem, par atšķirīgu noteikumu noteikšanu attiecībā uz personām, kuras pārslimojušas Covid-19 vai ir vakcinētas, pretēji tām, kuras nav pārslimojušas Covid-19, par vakcinēšanas vai pārslimošanas sertifikātiem un citiem līdzīgiem ierobežojumiem.
Вакцина Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2022
Latvijā
Vairākiem simtiem personu Latvijā varētu būt saņemti Covid-19 sertifikāti bez vakcinācijas
Ziņu lente
0