Latvijā

Paceliet kvalifikāciju, negaidiet pabalstus: Latvijas Banka dod padomu trūcīgajiem

© Pixabay / anateratePensionāri, eiro
Pensionāri, eiro - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts pienākums ir sniegt iedzīvotājiem atbalstu, kas vairāk ietver nevis pabalstus, bet gan instrumentus, ko būtu iespējams izmantot ienākumu saņemšanai, teica Latvijas Bankas vadītājs.
RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Domājams, inflācija Latvijā saruks šī gada otrajā pusē, paziņoja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks intervijā Latvijas radio. Pie tam iedzīvotāju ekonomiskā nevienlīdzība var palielināties, jo daudziem ienākumi aug straujāk nekā inflācija, bet citās nozarēs, pārsvarā – Covid-19 krīzes skartajos sektoros – vienlaikus ienākumi ir kritušies.
Глава Банка Латвии Мартиньш Казакс - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2020
Latvijas Bankas vadītājs aicina iedzīvotājus aktīvāk tērēt naudu
Kazāks atzīmēja, ka ekonomiskās nevienlīdzības radītās sociālās plaisas samazināšanai valstij ir jāsniedz atbalsts, taču ne pabalstos, bet gan jānodrošina instrumenti, ko iespējams izmantot ienākumu saņemšanai. Latvijas Bankas prezidents uzskata, ka jāstrādā pie agrākajos gados atliktajām lietām, piemēram, pie kvalifikācijas pacelšanas, lai cilvēki varētu nopelnīt vairāk un stabilāk turēties pret krīzi un cenu pieaugumu, ja viņu ienākumi varēs palielināties ātrāk.
Jautājumā par cenu pieaugumu Kazāks piebilda, ka zema inflācija eirozonā nav nemaz tik vēlama – būtu ieteicams saglabāt šo rādītāju aptuveni 2% apmērā. Lai arī pašreizējais cenu pieaugums 8-9% apmērā ir pārāk straujš, ņemot vērā, ka tā iemesli skaidrojami ar ekonomikas izeju no krīzes un energoresursu cenu straujo pieaugumu, tomēr ir pamats uzskatīt, ka pavasarī un vasarā inflācijas temps saruks.
ECB prezidente Kristīne Lagarda - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Pasaulē
Eiropas Centrālā banka: inflācija vienkārši jāpārcieš, un viss būs labi. Droši vien...
Kazāks norādīja, ka inflācijas līmenim vajadzētu kristies no pašreizējiem 8-9% līdz zemākam rādītājam gada otrajā pusē. Pie tam viņš norādīja, ka pašlaik nekas neliecinot, ka Latvijas ekonomika varētu saskarties ar sasilšanu, kas bija vērojama 2007. un 2008. gados.
Jautāts par šī gada ekonomiskās izaugsmes prognozēm, Kazāks atklāja, ka koronavīrusa "omikrona" paveida izplatības dēļ tā būs nestabila, asa, tomēr prognozējama vispārējā izaugsme 4% līmenī. Pēc viņa domām, tas nemaz nav tik slikti.
Ziņu lente
0