Pasaulē

Ukrainas nacionālisti sarīkoja Kijevā lāpu gājienu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasМарш националистов в Киеве
Марш националистов в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmajā janvārī nacionālisti organizēja Kijevā lāpu gājienu par godu Stepana Banderas 113. dzimšanas dienai: izraēliešu diplomāti pauda sašutumu un atgādināja par holokausta upuriem Ukrainā.
RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Izraēlas vēstniecība Ukrainā bija sašutusi par to, ka 1. janvārī Ukrainas nacionālisti sarīkoja Kijevā lapu gājienu, vēsta RIA Novosti.
Atzīmējot Stepana Banderas 113. dzimšanas dienu, Ukrainas nacionālisti ar lāpām rokās no Ševčenko parka nogāja līdz prezidenta ēkai.
Georga lentes - Sputnik Latvija, 1920, 13.11.2021
Latvijā
Cīņa ar "naidīgu ideoloģiju" Latvijas valdībai svarīgāka nekā cilvēku labklājība
Izraēliešu diplomāti nosodīja šo akciju: "Personu glorifikācija, kuras atbalstīja nacistisko ideoloģiju, apgāna holokausta upuru piemiņu Ukrainā".
Tāpat vēstniecība pieprasa, lai Ukrainas varas iestādes rūpīgi izmeklētu gājiena laikā ievērotās antisemītiskās izpausmes.
Atzīmēsim, ka iepriekš Krimas vadītājs Sergejs Aksjonovs, komentējot Kijevā organizēto lāpu gājienu, paziņoja, ka Ukrainu pārņēmusi nacionālistiskā "banderoviščinas lepra", kas līdzīgi sektai, sagrauj valsti no iekšpuses.
Aksjonovs uzsvēra, ka "banderovščinas" pamatā ir destruktīvas un valsts celtniecībai nederīgas mizantropiskās un utopiskās idejas.
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Krievijā
Nacistu plānos nebija neatkarīgas Baltijas: Zaharova atgādināja par 1944. gada rudeni
Stepans Bandera ir Ukrainas nacionālistu organizācijas līderis, kura militārisko spārnu veidoja UPA*. 2015. gada maijā toreizējais Ukrainas prezidents Petro Porošenko piešķīra OUN-UPA* "neatkarības cīnītāju" statusu. Maskava asi nosodīja šo lēmumu un norādīja, ka Ukraina ir valsts, kurā neonacisti no vārdiem pārgājuši pie darbiem un nogalinājuši tūkstošiem civiliedzīvotāju.
Uz OUN-UPA* sirdsapziņas ir liels skaits noziegumu, tostarp arī Volīnijas slaktiņš – poļu tautības iedzīvotāju masveida slepkavības Volīnijā 1943. gadā. Zvērīgi nogalināti arī tūkstošiem ukraiņu, kuri atteicās sadarboties ar nacionālistiem. Banderieši piedalījās arī cīņās pret Padomju Savienību.
* Ekstrēmiska organizācija, aizliegta Krievijas teritorijā
Ziņu lente
0