Pasaulē

Jauni cenu rekordi Jaunajā gadā: kas gaidāms Eiropas gāzes tirgū

© Sputnik / СтрингерГазораспределительная станция "Нежухив" в Львовской области Украины
Газораспределительная станция Нежухив в Львовской области Украины - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gāzes cenu kāpums Eiropā 2021. gada pavasarī sākumā nešķita traucošs, taču rudenī, kad kotējumi palielinājušies trīs reizes, tirgu pārņēma drudzis.
Situācija Eiropas gāzes tirgū paliek sarežģīta: cenas turas virs 1000 dolāru atzīmes, Eiropas gāzes krātuves nav pietiekami aizpildītas, ziema rit pilnā sparā, un pagaidām neviens nevar pateikt, vai pietiks gāzes patērētājiem. Gāzes tirgus dekas turpināsies līdz apkures sezonas beigām, un nav izslēgti jauni cenu rekordi, uzskata RIA Novosti aptaujātie eksperti.
Krievija ir lielākais un svarīgākais gāzes piegādātājs uz Eiropu. Gāzes eksports gāzi gan ilgtermiņa, gan tūlītējo līgumu ietvaros. Ja ilgtermiņa līgumos gāzes cenas formula ir fiksēta, tad tūlītējos darījumos gāzes vērtība ir atkarīga no tirgus īstermiņa svārstībām.

Vai gāze maksās trīs tūkstošus?

Ievērojams cenu pieaugums Eiropā sākās aprīlī, kad TTF indeksa kotējumi svārstījās no 250 līdz 300 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem, vasaras pēdējās dienās līguma cena ar piegādi "dienā uz priekšu" pārsniedza 600 dolārus, bet oktobra sākumā – 1000 dolārus.
Uzņēmums Ļesozavod 25 - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Latvijā
Gāzes apkure kļūst pārāk dārga: Latvijas uzņēmumi pāriet uz granulu katliem
Jau decembrī kotējumi dubultojās, bet vēsturiskais maksimums fjūčersu tirgū – 2190,4 dolāri par tūkstoš kubikmetriem – tika sasniegts 2021. gada 21. decembrī. Tik lielas cenas Eiropā netika fiksētas visā gāzes biržu vēsturē – kopš 1996. gada.
"Tūlītējs tirgus patlaban ir ļoti nestabils ne tikai spekulatīvu, bet arī fundamentālu faktoru dēļ, un tajā ir iespējama jebkāda reakcija, ieskaitot pat momentānu cenu pieaugumu līdz trīs tūkstošiem dolāru par tūkstoš kubikmetriem," saka "VYGON Consulting" pētījumu direktore Marija Belova. Eksperte uzskata, ka par šādu trigeri varētu kļūt pat krasa gaisa temperatūras pazemināšanās kādā no ES valstīm.

Aizlāpīt "caurumu" krātuvēs

Eksperti sasaista gāzes cenu palielināšanos ar vairākiem faktoriem – no laikapstākļiem līdz situācijas Āzijas tirgos. Cenu kāpuma vadmotīvs ir bažas, ka Eiropā nebūs pietiekami daudz gāzes, lai aizlāpītu "caurumu", kas izveidojas pēc pērnā gada aukstās ziemas, karstās vasaras un atjaunojamo enerģijas avotu izstrādes samazināšanos, uzskata aģentūras "Fitch" Dabas resursu un izejvielu preču grupas direktors Dmitrijs Marinčenko.
Francijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Viedoklis
Francija pārmet Vācijai nodevību un aukstumu
Viņaprāt, situāciju pastiprināja straujš pieprasījuma pēc SDG pieaugums Āzijā un Latīņamerikā (ar tām nākas konkurēt Eiropai), kā arī ASV sašķidrinātās gāzes eksporta samazinājums un nenoteiktība ar "Ziemeļu straumes 2" palaišanas termiņu.
"VYGON Consulting" vecākā konsultante Jekaterina Kolbikova par galveno iemeslu cenu lēcienam uzskata pieprasījuma un piedāvājuma pamatfaktorus. Analītiķe uzskata, ka sezonas pieprasījuma pieaugums it īpaši Āzijas-Klusā okeāna reģionā, kur līdz šī gada beigām gaidāms SDG patēriņa pieaugums par 10% — līdz 280 miljoniem tonnu, nosaka cenu palielināšanos un Āzijas prēmijas lielumu. "Citi iemesli — aukstā ziema un jaunu SDG jaudu deficīts — tieši vai netieši ietekmē pieprasījumu un piedāvājumu," viņa atzīmē.

Kas gaidāms pavasarī?

"Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" un Krievijas gāzes piegāžu pieaugums, kā arī gāzes pieprasījuma normalizācija Āzijā varētu sekmēt cenu pazemināšanos līdz 500 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem," precizē Marinčenko no "Fitch". Cenas, kas pārsniedz 1000 dolārus par tūkstoš kubikmetru, nav ilgtspējīgas un var novest pie pieprasījuma strukturālajām izmaiņām, piebilst Stratēģisko izstrāžu centra eksperts Sergejs Kolobanovs.
Gāzesvads  - Sputnik Latvija, 1920, 31.12.2021
Viedoklis
Krievijas gāzei jābūt "zilai", citādi tā Eiropai nebūs vajadzīga
"Gazprom" finanšu departamenta vadītājs Aleksandrs Ivanņikovs arī atzīmēja, ka nākotnes cenas tūkstoš dolāru apmērā neesot dzīvotspējīgas. Taču, viņaprāt, tās diez vai samazināsies tuvākajos mēnešos.
Cenu svārstības turpināsies, kamēr gāzes daudzums Eiropas pazemes krātuvēs paliks ievērojami mazāks par sezonas normu un kamēr saglabāsies neskaidrība ar "Ziemeļu straumi 2" un piegādēm no Krievijas, norāda "Fitch" analītiķis.
Ziņu lente
0