Viedoklis

"Spēcīgāka pretinieka nav". Pentagonam paskaidroja, kā karot ar Krieviju

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasMilitārās mācības "Rietumi 2021"
Militārās mācības Rietumi 2021 - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spēcīga artilērija, nepārvarama pretgaisa aizsardzība un izcili radioelektroniskās cīņas līdzekļi – ASV Armijas asociācija publicējusi pārskatu par Krievijas Bruņotajiem spēkiem.
ASV Armijas asociācijas (Association of the US Army, AUSA) eksperti, kas vairāk nekā pusgadsimtu konsultē Pentagonu nacionālās drošības jautājumos, atzīst: tiešas sadursmes apstākļos amerikāņu karavīriem klāsies smagi. Par AUSA slēdzieniem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Prakse gadsimtu garumā

Pārskatu "Kā karot ar krieviem" sagatavojis Nacionālās aizsardzības universitātes profesors Ričards Hukers. Atvaļināts pulkvedis, desantnieks ar 30 gadu darba stāžu un plašu kaujas pieredzi. Pārliecināts "vanags". Valsts Nacionālās drošības padomē viņa specialitāte ir Krievija, ko profesors uzskata par lielāko militāro draudu faktoru ASV. Par Krievijas armiju viņš atsaucas ar cieņu.
Polijas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Viedoklis
"Lēmums pieņemts". Kurp NATO pārvietos jauno tanku pulku
"Šobrīd tieši šī valsts ir mūsu galvenais un visbīstamākais pretinieks, - raksta eksperts. – Lai arī tās Bruņotie spēki ir tikai ēna no padomju spēkiem aukstā kara ērā, tagadējā Krievijas armija ir ASV cienīgs izaicinājums. Norūdīta kaujās, labi ekipēta. Krievijas doktrīna paredz uzbrukumu, tās pamatā ir gadu simteņiem ilga cīņu pieredze. Taču vispirms – Otrajā pasaules karā, ko bijušajā PSRS sauc par Lielo Tēvijas karu. viņi vēl aizvien izmanto tālaika kara taktikas un stratēģijas galvenos elementus."
Te nu Hukers mazliet mānās. Atšķirībā no amerikāņiem, Krievijas kara doktrīnas pamatā ir vienīgi aizsardzība, tā neparedz nopietnus uzbrukumus, ja valsts nav tieši apdraudēta.
Atvaļinātais pulkvedis atzīst: krievu stiprā puse ir pretuzbrukums un pēc sekmīgas aizsardzības viņi sūtīs kauja visus spēkus. Piemēram, tamlīdzīgs scenārijs tika izspēlēts Krievijas un Baltkrievijas kopīgajās mācībās "Rietumi 2021". Sabiedrotās valsts militārie spēki pirmajā posmā atsita uzbrukumu, otrajā – devās uz priekšu.
© Sputnik / Ruslan Krivobok / Pāriet pie mediju bankasZenītaķešu sistēmas S-400 "Triumf" gatavojas šaušanas mācībām Ašuluka poligonā
Зенитные ракетные системы С-400 Триумф - Sputnik Latvija, 1920, 31.12.2021
Zenītaķešu sistēmas S-400 "Triumf" gatavojas šaušanas mācībām Ašuluka poligonā
Hukera ieskatā, Krievijas Sauszemes spēku galvenais trieciena spēks ir smagā bruņutehnika. Krieviem ir liels skaits mūsdienīgu un patiešām bīstamu tanku, tomēr tie nopietni atpaliek no Rietumu paraugiem, apgalvo pārskata autors. Tiesa, pēc viņa paša vārdiem, galveno tipu kājnieku kaujas mašīnas un bruņutransportieri īpašību ziņā ir aptuveni vienādi. Vēl vairāk, Krievijas BMP-3 un BMD-4 lielgabali 2A70 (100 mm kalibrs) pārspēj amerikāņu analogus.

Likme izdarīta uz artilēriju

"Krievi pārsvarā izdara likmi uz artilērijas atbalstu, - turpina Hukers. – Viņu brigādēs ir nevis viens, kā pie mums, bet gan trīs artilērijas divizioni – divi stobru, haubiču artilērijas un viens – reaktīvās zalves uguns sistēmu divizions. Ir atsevišķas artilērijas brigādes. Turklāt pēdējos gados krievi aktīvi izmanto bezpilota lidaparātus uguns korekcijai. Viņiem nav tādu smago platformu kā mūsu MQ-9 Reaper, taču Sīrijā Krievijas spēki pierādīja, ka spēj daudz efektīvāk izmantot cīņā dronus taktiskā līmenī."
Эстонские военные на учениях Trident Juncture. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 12.09.2021
Baltijā
Tas ir citādi: Igaunijas armijas komandieris "skaidro" KF un NATO manevru atšķirības
Atvaļinātais pulkvedis atzīmēja, ka domājamā pretinieka artilērija šauj tālāk nekā amerikāņu ieroči. Turklāt bruņotajos spēkos tās skaits ir lielāks, tā ir daudzveidīgāka. Ir arī precīzie lādiņi, tomēr augsto izmaksu dēļ biežāk tiek izmantoti nevadāmie lādiņi.
Hukers brīdināja Pentagonu: ASV armija nav saskārusies ar tik nopietniem artilērijas draudiem kopš Otrā pasaules kara laikiem. Viņš prognozē, ka vienības bez smagajām bruņām un pilna profila ierakumiem aizsardzībā tiks likvidētas pilnībā. Pārskata autors norāda: prioritārais uzdevums ir pilnībā neitralizēt pretinieka artilēriju agrīnā konflikta posmā ar visiem pieejamiem līdzekļiem, un vadošajā lomā jābūt aviācijai. Taču arī šajā ziņā nav nemaz tik vienkārši.

Karot pa vecam

"Krieviem labi zināms, ka GKS ir mūsu militārā spēka pamats, - raksta Hukers. – Krievijas aviācija piekāpjas ASV skaita un tehnoloģiju līmeņa ziņā, tāpēc pievērš uzmanību pretgaisa aizsardzībai. Viņiem izveidota efektīva PGA visos līmeņos. Krievu rīcībā ir pilns bruņojuma komplekss – no stobru zenītartilērijas līdz sistēmām S-400 ar 400 km darbības rādiusu. Mūsu karavīriem jābūt gataviem: viņi būs spiesti cīnīties sarežģītas, dziļi ešelonētas PGA kontūrā. To ātri neitralizēt neizdosies, tātad vismaz konflikta agrīnā stadijā mūsu sauszemes spēki nevarēs izmantot aviācijas atbalstu pilnā apjomā."
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвел выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Viedoklis
Aizvainotā nevainība. Krievijas "Cirkons" skāris Pentagona smalkās dvēseles stīgas
Eksperta ieskatā Krievijas PGA ir iespējams uzlauzt – šim nolūkam tā jāpārsātina ar lielu skaitu mērķu. Vienkāršāk sakot, jāpalais lielāks skaits aviācijas likvidācijas līdzekļu, nekā pretinieks spēj fiziski notriekt. Tomēr arī tādā gadījumā panākumi nav garantēti. Hukers uzsvēra: Maskava ir nopietni apsteigusi Vašingtonu mūsdienīgu radioelektroniskās cīņas līdzekļu jomā. Piemēram, visās Krievijas brigādēs ir REC rotas, kam pa spēkam noslāpēt amerikāņu sakarus, sakropļot GPS signālu un maldināt gudros lādiņus.
Pulkvedis ar zināmu nožēlu atzina: krievi ir pareizi novērtējuši ASV armijas atkarību no dažādām augsti tehnoloģiskām iekārtām, un konflikta gadījumā vispirms atņems Pentagonam priekšrocības elektromagnētiskajā spektrā. Pēc viņa domām, bruņotajiem spēkiem nāksies rīkoties pa vecam, kā 80. gados – ar izsūtāmajiem, vadu sakaru līnijām, signālraķetēm un klusēšanas režīmu radio viļņos. No tāda kara amerikāņi jau sen ir atradinājušies.
Militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Pasaulē
Amerikāņu pulkvedis pareģo NATO sabrukumu Krievijas uzbrukuma rezultātā
Savas armijas priekšrocībām Ričards Hukers velta tikai pāris rindkopas. Viņš atzīmēja, ka ASV bruņotie spēki pārspējot Krievijas armiju karavīru apmācības līmeņa, tehniskā ekipējuma un jaunāko komandieru militārās pieredzes ziņā. Taču hipotētiskajā bruņotajā konfliktā lieli zaudējumi ir neizbēgami, un cīņu intensitāte būs salīdzināma ar Otro pasaules karu vai Korejas karu.
Ziņu lente
0