Viedoklis

"Lēmums pieņemts". Kurp NATO pārvietos jauno tanku pulku

© AP Photo / Czarek SokolowskiPolijas karavīri
Polijas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varšava beidzot izlēmusi, ko darīt ar ASV iepirkto bruņutehniku – 250 tankus dislocēs pie austrumu robežas.
Piegādes sāksies jau nākamgad. Aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks atklāti paziņoja: ""Abrams" būs droša aizsardzība no Kremļa agresijas." No kā bīstas un kādas cerības lolo poļi, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Draudīgs spēks

Poļu karavīri jau labu laiku pieprasa tanku parka modernizāciju. Iepriekš ģenerālleitnants Boguslacs Samols atzina: novecojušie poļu T-72 un PT-91 Twardy nopietni atpaliek no Krievijas mūsdienīgās bruņutehnikas. Viņa ieskatā amerikāņu mašīnu iepirkums nopietni paplašinās republikas sauszemes spēku iespējas.
Американские военные готовят танки Абрамс к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Viedoklis
Eiropā ož pēc pulvera: kāpēc Polijai vajadzīgi 250 tanki Abrams pie Baltkrievijas robežas
Ar tankiem M1A2 Abrams SEPv3 komplektēs četrus bataljonus. Šim nolūkam nācies izdot palielu summu – līgums noslēgts par vairāk nekā 23 miljardiem dolāru, summa gandrīz divkārt pārsniedz valsts šī gada aizsardzības budžetu. Daļa līdzekļu paredzēta loģistikai, karavīru apmācībai un infrastruktūras attīstībai. Poļu mediji aizgūdamies slavē valdības lēmumu iegādāties amerikāņu bruņutehniku un dēvē līgumu par "gadsimta darījumu".
Daudziem gan tāda izšķērdība neiet pie sirds. Piemēram, EP deputāte Janīna Ohoiska no partijas "Pilsoniskā platforma" uzskata, ka robežas ir drošībā, bet naudu būtu labāk atvēlēt labākām algām medicīnas māsām. Pēc viņas domām, "Krievijas draudi" ir pamatīgi pārspīlēti. Turklāt speciālisti norāda, ka pat teorijā ar 250 mašīnām noteikti nepietiks "gaidāmā iebrukuma" atvairīšanai".
Польские военнослужащие на параде в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 24.09.2021
Pasaulē
Baltkrievijas AM: Polijas teritorija pārvēršas par ASV placdarmu
"Principā, 250 tanki "Abrams" ir pietiekami draudīgs spēks, - konstatēja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs. – Amerikāņi piekrituši pārdot poļiem pašu jaunāko modifikāciju. No iepriekšējiem variantiem M1A2 SEPv3 palicis tikai korpuss un tornis. Elektronika ir absolūti jauna. Tomēr nopietna konflikta gadījumā Sabiedrotās valsts apvienotajam spēkam tie nevarēs stāties pretī pat hipotētiski – mums bruņutehnikas skaits ir daudzkārt lielāks."

Uzspiests darījums

Tankus M1A2 modernizē saskaņā ar SEP (System Enhanced Package) projektiem kopš 90. gadu beigām. Pirmā versija, SEPv1 izcēlās ar pastiprinātām priekšējām bruņām ar urāna elementiem, tēmēkli ar infravīzijas kanālu un elektronikas integrāciju jaunākajās bruņoto spēku sakaru un pārvaldes sistēmās. SEPv2 mašīnās uzlabota spēkiekārta un uguns vadības sistēma. Trešā "pakete" pārsvarā skar munīcijas komplektu.
Tanki M1 Abrams militārajās mācībās Summer Shield XIV Latvijā - Sputnik Latvija, 1920, 29.07.2021
Viedoklis
Militāri finansiāls kūlenis: kā ASV "ieveda" tankus Polijā
M1A2 SEPv3, pirmo reizi prezentēts 2015. gadā, saņēmis mūsdienīgus lādiņus – daudzfunkcionālo XM1147 AMP ar programmējamu detonatoru un bruņu caursitēju – zemkalibra M829E4 AKE. Pentagons apgalvo, ka tie spēj caursist jebkuru sērijveida tanku no 1,5-2 kilometru attāluma. Modernizēta uguns vadības sistēma. Bez tam tēmētāja un komandiera tēmēkļos iebūvētas jaunas infravīzijas iekārtas IFLIR.
Daļa tanku aprīkota ar Izraēlā ražotajiem aktīvās aizsardzības kompleksiem Trophy. Izstrādātāji apgalvoja, ka tie padarīs mašīnu neievienojamu vadāmajām raķetēm. Tomēr ar Trpohy aprīkoto "Abrams" ekspluatācija Jemenā parādīja, ka šī aizsardzība nav ideāla. Husīti sekmīgi dedzināja arābu tankus pat ar novecojušiem padomju PTRK.
Protams, 250 "Abrams" pastiprinās Polijas armiju, taču daudzi eksperti ir pārliecināti: lēmums par to iepirkumu ir politisks, amerikāņu mašīnas nav nepieciešamas no militārā viedokļa. Polijas spēku rīcībā ir divi simti vācu tanku Leopard 2 A4, A5 un PL modifikācijām.
ASV tanka M1 Abrams ekipāžas loceklis - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2021
Viedoklis
Galvas pārkarsušas. Polija pirks ASV 250 jaunākos tankus
Pēc būtības, "Leopard" ir "Abrams" līdzinieki, to taktiski tehniskās īpašības nav sliktākas kā amerikāņu mašīnām. Tikai militārais lobijs Vašingtonā un amerikāņu aizsardzības uzņēmumi ir pārliecināti par pretējo. Iespējams, tanku iepirkums Polijai ir vienkārši uzspiests.

Rusofobijas saasināšanās

Varšava jau vairākkārt izlūgusi Vašingtonas militāro palīdzību. Jau 2018. gada nogalē Polija piedāvāja ASV iespēju dislocēt valstī tanku brigādi un bija gatava segt izdevumus – līdz 2 miljardus dolāru.
Prezidents Andžejs Duda pat izdomājis nosaukumu bāzei: Trampa forts. Nacionālās aizsardzības ministrs paziņoja, ka jautājums ir izšķirts. Tomēr Trampa forts palicis tikai uz papīra.
Американский военнослужащий готовит танк Abrams к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Viedoklis
"Krievijas ceļi tos piebeigs": amerikāņu tanki radījuši dziļu vilšanos
Ielaistās rusofobijas lēkmes Polijas valdībā saasinājās mācību "Rietumi 2021" laikā, kurās piedalījās Krievijas un Baltkrievijas karavīri. Mediji aktīvi apsprieda iespējamo "Kremļa iebrukumu". Piemēram, portāls Defense24 apgalvoja, ka manevru noslēgumā Krievija gatavojoties uzbrukt Austrumeiropas valstīm pa tā saucamo Suvalku koridoru.
Mācības beidzās, armijas grupējumi atgriezās pastāvīgās dislokācijas vietās, tikai Varšava joprojām noskaņota kareivīgi – aizsardzības ministrs klāstīja žurnālistiem, ka valstij vajagot vairāk karavīru un mūsdienīga bruņojuma. viņš atzīmēja, ka tikai tā Polija varēšot ieņemt spēcīgas pozīcijas NATO.
Līdz ar tankiem poļi vēlas nopirkt lielu partiju helikopteru Black Hawk un turku bezpilota lidaparātus Bayraktar. Tos pašus, ko aktīvi iepērk Ukraina, kas neslēpj nodomu izmantot tos karadarbībā Donbasā.
Ziņu lente
0