Baltijā

Somijā nopirktās mīnas izrādījušās pārāk gudras igauņu jūrniekiem

Igaunijas mīnu kuģis Sakala  - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dziļūdens mīnu uzstādīšanai vajadzīgi speciālisti ar fizikas, IT un matemātikas zināšanām.
RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Somijā iepirktās "gudrās" mīnas izrādījušās pārlieku gudras Igaunijas Jūras kara spēkiem, stāsta Sputnik Meedia.
Patlaban Igaunijas JKS kodolu veido mīnu tralētāji "Sakala" un "Ugandi". Par flotes flagmani uzskata štāba kuģi "Admiral Cowan". 2021. gadā Jūras kara spēkiem tika nodoti patruļas kuteri "Risto" un "Roland". Savukārt līdz 2023. gadam Igaunijas JKS bruņojumā nonāks pretkuģu raķešu kompleksi "Blue Spear", kuru darbības rādiuss ļauj "aizsniegties" līdz Sanktpēterburgai Krievijā.
Учения НАТО Saber Strike 2016 в Эстонии - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2020
Igaunija plāno iegādāties militārās iekārtas un mīnas "Krievijas savaldīšanai"
Igaunijas JKS komandieris, komodors Jiri Saski pastāstīja, ka Somijā iegādātās dziļūdens mīnas atšķirībā no "vecajām" neprasa tiešu kontaktu ar objektiem, savukārt to izvietojuma dziļums ir atkarīgs no tā, vai mīnas paredzētas kuģu vai zemūdeņu likvidācijai.
Tomēr diezin vai Igaunijas ūdeņi tuvākajos laikos kļūs par necaurejamu mīnu lauku pretinieka kuģiem. Lieta tāda, ka datu kartogrāfija par mērķiem un mīnu programmēšana tā, lai lādiņi identificētu ienaidnieka kuģi un savlaicīgi iedarbotos, pagaidām Igaunijas JKS nav pa spēkam – nav piemērotu kadru.
"Parasts matrozis ar to netiks galā. Vajadzīgi speciālisti ar fizikas, informācijas tehnoloģiju un matemātikas zināšanām," konstatēja komodors.
Jāpiebilst, ka, pēc Igaunijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas galvas arhibīskapa Urmasa Vīlma domām, flote iegādājusies mīnas par līdzekļiem, kas saņemti, atvaļinot visus Aizsardzības spēku kapelānus.
"Cik var maksāt viena jūras mīna vai pretkuģu raķete? Es to nezinu. Toties man zināms, ka 2020. gadā Aizsardzības spēkos bija 11 kapelāni, seši no viņiem – luterāņu garīdznieki. Pateicoties šos kapelānu (un orķestra) atvaļināšanai un viņu darbības reorganizācijai, Aizsardzības spēki tagad ietaupa tieši tik daudz, lai pietiktu jūras mīnām un pretkuģu raķetēm," viņš pastāstīja.
Ziņu lente
0