Krievijā

"Kas te nav skaidrs?" – Putins atbildēja uz jautājumu par Krieviju, Ukrainu un NATO

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции
Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции - Sputnik Latvija, 1920, 23.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava skaidri un nepārprotami liek manīt, ka NATO tālāka virzība uz austrumiem nav pieņemama, uzsvēra Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
RĪGA, 23. decembris – Sputnik. Krievija drošības garantiju kontekstā skaidri un nepārprotami liek manīt, ka NATO tālāka virzība uz austrumiem nav pieņemama, lielās preses konferences ietvaros uzsvēra Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Ārvalstu žurnāliste uzdeva jautājumu Krievijas valsts vadītājam par drošības garantijām un "uzbrukšanu vai neuzbrukšanu" citām valstīm, tostarp – arī Ukrainai.
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 22.12.2021
Krievijā
Vladimirs Putins: Rietumu dubultie standarti ir apnikuši, atbildēsim stingrāk
Runājot par Krievijas izvirzīto drošības garantiju iniciatīvu, Putins atzīmēja, ka bez jebkādas viltības nosprausts jautājums – nekādas NATO virzības uz austrumiem.
"Mums jādomā par savas drošības perspektīvām ne šodienai, ne nākamnedēļai, – tuvākajai perspektīvai. Kā Krievijai ar to dzīvot? Visu laiku skatīties, kas tur notiks, kad izšaus? Tas ir nopietns jautājums," uzsvēra Krievijas prezidents.
Tāpēc, viņš konstatēja, Maskava skaidri un nepārprotami liek manīt, ka NATO tālāka virzība uz austrumiem nav pieņemama.
"Kas te nav skaidrs. Vai tas mēs novietojam raķetes līdzās ASV robežām? Nē. ASV ar savām raķetēm pienākušas pie mūsu mājām. Atrodas jau uz mūsu mājas sliekšņa. Vai tad tā ir kaut kāda pārlieka prasība – neizvietot pie mūsu mājām nekādas uzbrukuma sistēmas? Kas tur tik neparasts?" pavaicāja Krievijas prezidents.
Viņš pavaicāja, kāda būtu amerikāņu attieksme gadījumā, ja Maskava izvietotu savas raķetes uz Kanādas un ASV robežas vai uz Meksikas un ASV robežas.
"Vai tad Meksikai un ASV nekad nav bijuši teritoriāli jautājumi? Kam agrāk piederēja Kalifornija? Bet Teksasa? Vai esat aizmirsuši? Labi, viss ir noklusis, to neviens vairs neatgādina tā, kā tagad atgādina par Krimu," atzīmēja Krievijas valsts vadītājs.
Putins pievērsa uzmanību tam, ka iepriekš Ziemeļatlantijas alianse piekrāpa Krieviju, apsolot, ka neizpletīsies uz austrumiem.
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2021
Pasaulē
Solis ir sperts: Maskava iesniegusi Vašingtonai priekšlikumus par drošības garantijām
"Ne collu uz Austrumiem, mums teica 90. gados. Un tālāk? Pie-krā-pa. Vienkārši nekaunīgi piekrāpa. Pieci NATO paplašināšanās viļņi. Tagad, lūdzu, jau Rumānijā, Polijā parādās atbilstošas sistēmas. Lūk, par ko ir runa. Ne jau mēs kādu apdraudam. Vai tad mēs esam ieradušies pie ASV robežām? Vai pie Lielbritānijas robežām? Ieradušies pie mums," konstatēja Putins.
Viņš piezīmēja: rodas iespaids, ka tiek gatavota militāra operācija Ukrainā un jau iepriekš brīdina Maskavu, lai tā neiejauktos.
"Mums tagad saka: "Karš, karš, karš..." Rodas iespaids, ka, iespējams, gatavo trešo militāro operāciju un mūs iepriekš brīdina: "Neiejaucieties, neaizsargājiet šos cilvēkus. Ja iejauksieties, ja aizsargāsiet, sekos tādas un tādas jaunas sankcijas," teica Putins.
Krievijai uz to ir jāreaģē, pie tam, "kaut kas jādara, paturot to prātā", uzskata prezidents.
"Skaidrs, ka šodien viens no svarīgākajiem elementiem ir stabilitāte un drošība šajā rajonā, šajā virzienā. Un mums ir jāsaprot, kā tiks nodrošināta mūsu drošība, tāpēc bez jebkādas viltības – mēs vienkārši atklāti paziņojām, ka nevar būt nekādas NATO kustības uz austrumiem," viņš piebilda. Putins pauda cerību, ka pārrunas ar ASV un NATO drošības garantiju jautājumos būs konstruktīvas.
Krievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Džo Baidens, tiekoties ar video starpniecību, pārrunāja Ukrainas jautājumu un drošības mazināšanos. - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Politika
"Sarkanās līnijas" un Ukraina: ko apsprieda Putins un Baidens
"Gribētos uzsvērt, ka pagaidām kopumā mēs redzam pozitīvu reakciju. Amerikāņu partneri mums stāsta, ka ir gatavi sākt šo diskusiju, šīs pārrunas nākamā gada sākumā Ženēvā. Pārstāvji no abām pusēm ir noteikti, ceru, ka situācija virzīsies pa šo (konstruktīvo – red.) ceļu," teica Krievijas valsts vadītājs.
Decembra sākumā notika Krievijas un ASV prezidentu slēgtās pārrunas. Putins cita starpā norādīja, ka NATO tālāka virzība uz austrumiem un trieciena bruņojuma dislokācija Ukrainā Krievijas acīs ir "sarkanās līnijas". Decembra vidū Krievijas ĀM publicēja līgumu projektus ar ASV un NATO par drošības garantijām. Dokumenti nodoti Vašingtonai un tās sabiedrotajiem. Viens no vienošanās punktiem paredz, ka NATO pienākums ir garantēt – alianse nepaplašināsies uz Ukrainas teritorijas rēķina.
Ziņu lente
0