Pasaulē

Solis ir sperts: Maskava iesniegusi Vašingtonai priekšlikumus par drošības garantijām

© Sputnik / Гавриил Григоров / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ir gatava nekavējoties uzsākt sarunas par NATO nepaplašināšanās garantijām un saspīlējuma atslābumu alianses austrumu flangā.
RĪGA, 16. decembris - Sputnik. Krievija oficiāli iesniegusi ASV savus priekšlikumus par drošības garantijām, ko iepriekš minēja prezidents Vladimirs Putins, informēja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.
Trešdien Maskavā notika ārlietu ministra vietnieka Sergeja Rjabkova un ASV valsts sekretāra palīdzes Kārenas Donfrīdas tikšanās. Saruna ilga aptuveni 40 minūtes. Amerikāņu puse nesniedza par to savus komentārus, bet Krievijas Federācijas Ārlietu ministrija informēja, ka puses pārrunājušas jautājumus, kas skar drošības garantijas, ņemot vērā ASV un NATO nebeidzamos mēģinājumus mainīt militāri politisko situāciju Eiropā savu labā.
Krievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Džo Baidens, tiekoties ar video starpniecību, pārrunāja Ukrainas jautājumu un drošības mazināšanos. - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Politika
"Sarkanās līnijas" un Ukraina: ko apsprieda Putins un Baidens
"Šodien Sergeja Rjabkova tikšanās laikā ar ASV valsts sekretāra vietnieci Eiropas un Eirāzijas jautājumos tika iesniegtas Krievijas iniciatīvas drošības jomā... Šie piedāvājumi bija oficiāli nodoti amerikāņu partneriem. Uzturam kontaktu ar viņiem," teica Zaharova.
Viņa paskaidroja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krievijas Ārlietu ministrija vairākkārt formulēja šos priekšlikumus.
Savukārt valsts vadītāja palīgs Jurijs Ušakovs norādīja, ka Maskava ir gatava publiski apspriest konkrētas tēzes. Attiecīgos paskaidrojumus sniegs gan Ārlietu ministrija, gan arī citas Krievijas Federācijas resori, gan prezidents.
"Putins uzsvēra, ka mēs esam gatavi nekavējoties uzsākt sarunas par šo ārkārtīgi svarīgo jautājumu, kas attiecas uz Krievijas drošības nodrošināšanu, un pauda cerību uz ASV un NATO pozitīvu reakciju," norādīja Ušakovs.
Pēc viņa teiktā, sarunās par drošības garantijām Krieviju pārstāvēs ĀM vadītāja vietnieks Rjabkovs.
"Par jautājumiem, kas skar stratēģisko dialogu ar ASV mums ir atbildīgs ārlietu ministra vietnieks Rjabkovs, acīmredzot viņš arī turpinās apspriest šo tēmu ar amerikāņiem," skaidroja Ušakovs.
ASV karavīri ASV un Ukrainas kopīgo militālo mācību Rapid Trident-2020 laikā - Sputnik Latvija, 1920, 14.12.2021
Viedoklis
"Idioti" norāvušies no ķēdes. Vai amerikāņi patiešām vēlas karot ar Krieviju?
Krievijas Ārlietu ministrija jau ziņoja, ka Maskava pieprasa drošības garantijas konkrētajā laika periodā un sniegs ASV kompleksu priekšlikumu par tiesiskām drošības garantijām. Saskaņā ar Ārlietu ministrijas paziņojumu, ja NATO un ASV nereaģēs uz Krievijas drošības garantiju pieprasījumu, tas var novest pie jaunā konfrontācijas viļņa.
Nākamajā dienā pēc videokonferences ar Putinu ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka gatavojas ASV un vadošo NATO dalībvalstu tikšanās ar Krieviju, lai apspriestu Maskavas bažas par NATO paplašināšanu un veiktu pasākumus saspīlējuma mazināšana alianses austrumu flangā.
ASV karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Politika
Baidens piedraudējis Krievijai nosūtīt bruņotos spēkus uz Austrumeiropu
Ziņu lente
0