Latvijā

Atkritumu izvešanas tarifi pieaugs: jāapgūst šķirošana

© Sputnik / Roberts VicupsСнег в Риге
Снег в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 23.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamā gada sākumā Rīgas daudzstāvu māju pagalmos tiks uzstādīti dalīto atkritumu konteineri. Ieguvējos būs tie, kuri ātrāk iemācīsies šķirot stiklu, plastmasu un papīru.
RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Pareizi sašķiroto atkritumu izvešana ir bezmaksas ziņo Skaties.lv, atsaucoties uz programmu "900 sekundes" (TV3).
Rīgas domes deputāte Mairita Lūse priecājas par kaimiņu apzinību, redzot sašķirotos bioatkritumus brūnajā konteinerā: "Tikko mēs viņus savācam atsevišķi un sakompostējam, tad jau gandrīz uz pusi samazinām to, ko liekam poligonā."
Последствия наводнения в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Latvijā
Latgalē konstatēti no Lietuvas nelikumīgi ievesti mēbeļu ražošanas atkritumi
Brūnie (komposta) konteineri joprojām būs izvēles jautājums. Tomēr Rīgas dome aicina apgūt bioatkritumu šķirošanu, jo drīz komposta konteineri būs obligāti.
Bioatkritumi veido teju pusi no visiem atkritumiem, tāpēc to šķirošanai ir liela nozīme. Šie brūnie konteineri nākamajā gadā palīks par brīvprātīgu izvēli, tomēr deputāte aicina cilvēkus savlaicīgi iemācīties šķirot bio-degradējamos atkritumus: "Mēs nevaram gaidīt ilgi, bet vēl pāris gadus varam pagaidīt, bet ieteiktu gatavoties, ka arī šie konteineri būs obligāti."
Atšķirībā no bioatkritumu konteineriem atsevišķas atkritumu tvertnēm plastmasai, stiklam un papīram jābūt pieejamām pie visām daudzdzīvokļu ēkām jau no nākamā gada sākuma.
Riepa - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Latvijā
Caurumus budžetā aizlāpa ar vecām riepām
"Rīga kā pirmā pašvaldība nostājusies to iedzīvotāju pusē, kuri vēlas modernu atkritumu šķirošanu," norāda deputāte.
Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Edmunds Cepurītisuzsver, ka līdz šim bija nepieciešama iedzīvotāju vairākuma piekrišana, bija jāgriežas pie apsaimniekotāja un jālūdz šķirošanas konteineru uzstādīšana. Turpmāk galvaspilsētā atkritumu šķirošanas konteineri būs pie katra lielā nama.
"Galamērķis noteikti ir tāds, kur mēs neveidojam arvien jaunus poligonus pie Rīgas, arvien jaunas teritorijas, atņemot mežiem vai citām vērtīgām lietām, un tiešām visus atkritumus pārstrādājam," skaidro Cepurītis.
Пикет – Нет монополии! Нет TIrIga у здания Рижской думы - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2021
Latvijā
Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem atkritumu apsaimniekošanas rēķini var pieaugt par 50%
Svarīgi, ka pareizi sašķirotu plastmasu, stiklu un papīru izved bez maksas. No otras puses, bioatkritumu izvešana jau tagad ir lētāka nekā nešķirotu konteineru tukšošana, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija plāno vēl samazināt cenu:
"Jau strādā pie tā, ka bioloģiskajiem atkritumiem ir jābūt vismaz par trešdaļu lētākiem nekā sadzīves, kas būtu arī normāli."
Šķirošana ir jāapgūst kaut vai tāpēc, ka nešķirotu atkritumu izvešanas tarifs pakāpeniski pieaugs.
Ziņu lente
0