Latvijā

IeM valsts sekretārs: Latvija kļuvusi par hibrīduzbrukuma pamata mērķi

© Facebook / Valsts robežsardze / сержант Эдгарс ГрундштейнсПограничники патрулируют латвийско-белорусскую границу
Пограничники патрулируют латвийско-белорусскую границу  - Sputnik Latvija, 1920, 21.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diennakts laikā Latvijas robežu mēģināja šķērsot 70-80 reizes, IeM pārliecināti, ka tā nemaz nav nejaušība.
RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Pieaugošais nelegālo migrantu skaits uz Latvijas robežas liecina, ka valsts ir kļuvusi par hibrīduzbrukuma pamata mērķi, paziņoja Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".
Viņš apgalvo, ka pagājušajā nedēļā Latvija kļuva migrācijas krīzes visskārtāko valsti.
Migranti loģistikas centrā - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Pasaulē
Atpakaļceļa nav: migranti neplāno doties mājup
"Faktiski pagājušās nedēļas sākumā mēs varējām runāt par situācijas deeskalāciju, bet diemžēl visas pagājušās nedēļas dati liecināja par to, ka esam kļuvuši par hibrīda apdraudējuma pamata mērķi. Diennaktī tie bija vairāk nekā 70-80 nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas gadījumi. Pēdējā diennaktī tie bija vairāk ka 45 tādi mēģinājumi," teica Trofimovs.
Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas uz Latvijas un Baltkrievijas robežas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 93 cilvēkiem. Savukārt kopumā kopš gada sākuma tik aizturēti 445 migranti, kas centās nelegāli iekļūt valsts teritorijā.
"Mēs varam runāt par to, ka, iespējams, notiek organizēta cilvēku pārvietošana, citādi nav izskaidrojama šo cilvēku ātra pārvietošanās un šo grupu atrašanos uz mūsu robežas. Tāpēc pilnīgi noteikti šī scenārija autors kaimiņvalstī to organizē tā, lai risinātu savas vajadzības un sasniegtu savus mērķus," IeM valsts sekretārs paudis.
Migranti uz Baltkrievijas un Lietuvas robežas - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Pasaulē
Kaujas migranti: britu mediji atklājuši "Kremļa plānu" izolēt Baltijas valstis no NATO
Trofimovs arī pastāstīja, ka pašlaik reaģēšanas plāni balstās uz esošo spēku mobilizāciju un sadarbību ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), kā arī nepieciešamības gadījumā pieejams "Frontex", kā arī Lietuvas, Igaunijas un Polijas atbalsts.
Pēdējā laikā Lietuva, Latvija un Polija informē par aizturēto nelegālo migrantu skaita pieaugumu pie Baltkrievijas robežas. Polijas prezidents ieviesis ārkārtējā stāvokļa režīmu teritorijās, kas robežojas ar Baltkrieviju, robežu apsardzē iesaistīta armija un policija.
Baltijas valstis arī ieviesušas ārkārtējās situācijas režīmu pierobežas zonā un piešķīrušas robežsargiem pilnvaras izraidīt migrantus uz Baltkrieviju.
Lietuvas un Polijas varasiestādes būvē dzeloņstiepļu žogu uz robežas ar Baltkrieviju un stāsta par tūkstošiem aizturētu pārbēdzēju.
Mājas uz papīra: zīmējumi stāsta, par ko sapņo bēgļu bērni - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Video
Mājas uz papīra: zīmējumi stāsta, par ko sapņo bēgļu bērni
Baltkrievijas robežsardzes komiteja vēstīja par vairākiem migrantu vardarbīgas padzīšanas gadījumiem no ES teritorijas.
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atzīmēja, ka Minska vairs necentīsies apturēt nelegālo migrantu plūsmu uz ES valstīm – rietumvalstu sankciju dēļ šiem nolūkiem nav "ne naudas, ne spēku".
Turklāt labi zināms, ka pie Baltkrievijas un Polijas robežas sabraukušo Tuvo Austrumu valstu izcelsmes migrantu galamērķis nebūt nav Polija vai Baltijas valstis. Daudzi no viņiem atklāti stāsta, ka cer nokļūt Vācijā.
Ziņu lente
0