Viedoklis

Nobiedētu kantonu zeme. Šveice pērk amerikāņu F-35 un Patriot

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasIzcīnītāji F-35A Lightning II
Izcīnītāji F-35A Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Agrāk nekas tamlīdzīgs nav redzēts, tomēr amerikāņi ir pierunājuši. Sak, ņemiet droši, nenožēlosiet. Pat atlaidi iedeva. Pierunāja. Tagad arī Šveice ir uzmesta.
Interesanti, priekš kam kazai akordeons? It īpaši, ja tā nav nekāda kaza, tā ir zelta antilope. Naudas kaudzēm, nav kur likt. Hmmm, varbūt tur tas suns apraksts, atzīmē radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans. Gribēja tak dalīt šveiciešiem par to, ka viņi ir šveicieši. Paši referendumā no pabalsta par pilsonību atteicās. Tā nu valdība nodomāja: ja jau esam nolēmuši to naudu izšķiest, kāpēc gan nepalaist gaisā?
Agrāk no šveiciešiem nekas tāds nebija gaidāms, tomēr, pirmkārt, reizēm gribas kaut ko tādu – īpašu. Otrkārt, amerikāņi ļoti centās pierunāt. Sak, ņemiet droši, nenožēlosiet. Pie konkurentiem būs dārgāk. Mēs pat atlaidi iedosim. Patiešām, pierunāja. Un atlaidi iedeva. Lai tik Šveici uzmestu.
Истребитель F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 01.08.2020
Viedoklis
F-35 modernizācija – samaitātas reputācijas rezultāts
Viņu Federālā padome kontraktam veltītajā preses relīzē visiem tagad klāsta, ka F-35 esot "vislabākās īpašības" par "zemu cenu". Sak, korporācijas "Lockheed Martin" komerciālais piedāvājums izmaksāšot par diviem miljardiem dolāru mazāk nekā citu kompāniju analogi. Tā taču ir nieka lieta banku un vispārējas laimes zemei – 6,5 miljardi par 36 lidmašīnām. Lai arī pat Otrā pasaules kara laikā tā bija neiebiedēto kantonu zeme. Kas viņus tā nobiedējis? Vai – drīzāk – smadzenes izskalojis?
Jāsaka gan, ka summa patiešām ir mazāka nekā pasaulē dārgākā iznīcinātāja standarta cena. Vai nevajadzētu iespringt – kas par lietu?
Pat ja viņi nekad nav dzirdējuši par lidmašīnas 800 defektiem un Pentagona atteikšanos iepirkt šo modeli līdz brīdim, kad to savedīs kārtībā. Šīs 36 neviens vairs kārtībā nesavedīs.
Bet neitrālajiem šveiciešiem tās nemaz nevajag karam. Tāpat vien, katram gadījumam. Galu galā, prestiža manta. Pasaules līderus nebūs kauns tādos sagaidīt. Citādi ASV un Krievijas prezidentu lainerus sagaidīja ar vecīgajiem Hornet. Nesolīdi. Nav gan zināms, kad viņi vēl tiksies Ženēvā, ja tādas tikšanās notiek reizi 35 gados.
Tiesa, arī tagad lidmašīnām kāds darbiņš atradīsies. ASV taču piedevām iznīcinātājiem Šveici uzmeta vēl arī ar piecām pretgaisa aizsardzības sistēmām Patriot. Starp citu, vēl viens sāpīgs spēriens frančiem – nepietiek ar to, ka futbola izlasi izmeta no Eiro, piedevām vēl dota priekšroka made in USA, nevis viņu PGA kompleksiem SAMP.
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2019
Pentagons pastāstījis par F-35 kritiskajiem defektiem
Nav arī zināms, vai Patriot arī pārdoti ar atlaidēm, jo par šī darījuma jaukumiem Federālā padome nestāsta neko. Vienkārši noticēja amerikāņiem uz vārda, ka gaisa spēlēm vajag visus elementus no vienas valsts. Kādiem tad vēl citiem nolūkiem visa tā tehnika būtu vajadzīga šveiciešiem. Tikai izpriecām. Citādi dzīve ir garlaicīga.
Bet ES nekādi nevarēja saprast, kā Šveice pēkšņi tā sadūšojusies? Pārtraukusi ilggadējās pārrunas par pamata vienošanās noslēgšanu, kam vajadzētu unificēt divpusējās sadarbības tiesisko bāzi.
Izrādās, viņiem tagad ir attiecības "malā". Varētu jau teikt: viņš tevi izmanto, viņam vajadzīga tikai tava nauda. Tomēr, šķiet, nu jau ir par vēlu.
Ja ASV ienāks prātā tāda doma, Šveice var pat superkuģi Zumwalt nopirkt. Citādi Ženēvas ezers ar visām savām daudzkrāsainajām strūklakām izskatās garlaicīgi.
Ziņu lente
0