Infektologs Uga Dumpis: janvārī un februārī nekas labs nav gaidāms

CC BY 2.0 / NIAID / Novel Coronavirus SARS-CoV-2Koronavīruss Covid-19
Koronavīruss Covid-19 - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau ir skaidrs, ka pagaidām neviens koronavīrusa paveids nav izplatījies tik ātri, kā tas izdodas "omikronam", konstatēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis.
RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Koronavīrusa paveida "omikrons" parādīšanās padara absolūti nepieciešamu balstvakcināciju, pretējā gadījumā diezin vai izdošoties kaut ko atvērt pēc 11. janvāra, Latvijas televīzijas ēterā paziņoja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.
Viņš atzīmēja, ka patlaban Covid-19 izplatība ir kritusies, taču pacientu skaits slimnīcās vēl aizvien ir liels, un pārsvarā viņu vidū ir nevakcinēti seniori. Patlaban izplatītākais Latvijā ir "delta" paveids, taču pastāv jaunā paveida – "omikrona" – ātras izplatības risks.
Coronavīruss Covid-19 - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Pasaulē
Zinātnieki noskaidrojuši: "omikron" vairojas 70 reizes ātrāk nekā "delta"
Dumpis paskaidroja, ka vakcinētajiem iedzīvotājiem, kuri reiz izslimojuši Covid-19, nav īpaši jāraizējas par balstvakcināciju, jo viņi ir labāk pasargāti. Bet pārējiem ne tikai jāsaņem vakcīna koronavīrusa profilaksei, bet arī balstvakcinācija, kas var efektīvāk pasargāt no "omikrona".
Infekcionists norādīja, ka patlaban turpinās darbs pie jaunām vakcīnām, kas varētu uzlabot aizsardzību pret dažādām koronavīrusa mutācijām. Polivalentas vakcīnas būs pieejamas, domājams, pēc 3-4 mēnešiem.
Dumpis atzīmēja, ka pagaidām trūkst konkrētu datu par omikrona varianta bīstamību, tāpēc pašlaik ir grūti teikt, vai šis vīrusa variants ir lipīgāks.
"To redzēsim vēl pēc divām nedēļām. Taču ir skaidrs, ka vēl neviens Covid-19 variants nav tik ātri izplatījies. Dubultošanās dažu dienu laikā - tāds izplatības temps nevienam paveidam nav bijis," teica Dumpis.
Esošie dati liecina, ka biežāk saslimst cilvēki, kas pārcietuši Covid-19, taču nav vakcinējušies.
Papildu risku rada gripas vīruss, piebilda Dumpis.
Коронавирус COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Pasaulē
Virusologs paziņoja, ka "omikron" ir mākslīgas izcelsmes paveids
Dumpis mudināja cilvēkus vakcinēties arī pret gripu, kas, dzīvojot brīvāk nekā iepriekšējā ziemā, varētu izplatīties plašāk. Viņš skaidroja, ka vakcināciju pret gripu var veikt kopā ar balstvakcināciju pret Covid-19, kas ir ierasta prakse citās valstīs.
Gaidot svētkus, profesors ieteica ikvienam izvērtēt tikšanās nepieciešamību un tikties tikai ar tiem, ar kuriem tas tiek uzskatīts par pilnīgi nepieciešamu. "Ģimenes varētu tikties, bet ar noteikumu, ka opīši un omītes ir trīs reizes vakcinēti. Varētu izvairīties no ballītēm un plašākām viesībām, jo vīruss nekur nav pazudis, omikrons ir Latvijā, un nekas priecīgs mūs, visticamāk, janvārī un februārī negaida," pauda Dumpis.
Par dzīvi pēc 11. janvāra, līdz kuram Latvijā Covid-19 izplatības dēļ noteikta ārkārtējā situācija, Dumpis pauda cerību, ka būsim mācījušies no kļūdām un, situācijai pasliktinoties, laikus un preventīvi reaģēsim, nevis secinot, ka slimnīcās vairs nav vietu
Ziņu lente
0