Pasaulē

Zinātnieki noskaidrojuši: "omikron" vairojas 70 reizes ātrāk nekā "delta"

© Pixabay / Medi2GoCoronavīruss Covid-19
Coronavīruss Covid-19 - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījuma rezultātā noskaidrojies, ka koronavīrusa paveids "omikron" 70 reizes ātrāk inficē un vairojas cilvēka bronhos.
RĪGA, 19. decembris — Sputnik. Koronavīrusa paveids "omikron" 70 reizes ātrāk inficē un vairojas cilvēka bronhos nekā "delta" un sākotnējais vīruss SARS-CoV-2, - par to liecina Honkongas universitātes Medicīnas fakultātes (HKUMed) zinātnieku pētījums, vēsta RIA Novosti.
"Šī informācija – red.) var izskaidrot, kāda iemesla dēļ "omikron" var pāriet no viena cilvēka pie otra ātrāk nekā iepriekšējie varianti," informēja HKUMed.
Veiktais pētījums apliecināja, ka "omikron" apstākļos infekcija plaušās ir daudz zemāka nekā sākotnējā vīrusa SARS-CoV-2 apstākļos, un tas, pēc speciālistu domām, var liecināt par slimības zemāku smaguma pakāpi.

SARS-CoV-2 paveids "omikron"

Jaunais paveids tika reģistrēts Botsvānā un DĀR novembra beigās. Tas satur desmitiem mutāciju S-proteīnā, kas patogēnam vajadzīgs šūnu inficēšanai. Pētnieki uzskata, ka daudzas izmaiņas liecina par šī varianta augstu transmisivitāti un noturību pret antivielām, lai arī galīgos slēdzienus būtu izdarīt pāragri. Domājams, tas attīstījies cilvēka organismā ar novājinātu imunitāti, piemēram, ar HIV infekciju.
Коронавирус COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Pasaulē
Virusologs paziņoja, ka "omikron" ir mākslīgas izcelsmes paveids
Pasaules Veselības organizācija atzina, ka B.1.1.529 "rada bažas" un piešķīra tam nosaukumu "omikron" – atbilstoši grieķu alfabēta 15. burtam. Eksperti uzskata, ka ar to var inficēties jau izslimojušas un vakcinētas personas, bet simptomi variējas no noguruma sajūtas līdz galvas sāpēm un kaulu sāpēm. Pie tam, atzīmēja Gamaleja vārdā nosauktā centra direktors Aleksandrs Gincburgs, vakcinētajiem slimības gaita ir viegla.
Patlaban daudzās valstīs dominē paveids "delta" B.1.617.2, kas pirmo reizi reģistrēts Indijā, taču zinātnieki pieļāva, ka to nomainīs B.1.1.529 — šis variants jau reģistrēts 70 valstīs. Pie tam, saskaņā ar provizoriskiem datiem, "omikron" var mazināt vakcīnas efektivitāti, tomēr tas nav tik bīstams kā "delta".
Ziņu lente
0