Pasaulē

Arktikā oficiāli reģistrēts temperatūras rekords

© Sputnik / Илья Тимин / Pāriet pie mediju bankasАрхипелаг Земля Франца-Иосифа
Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules meteoroloģijas organizācija atzina, ka gaisa temperatūra, kas fiksēta 2020. gada vasarā ir rekordaugsta Arktikai.
RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Pasaules meteoroloģijas organizācija (PMO) atzinusi, ka gaisa temperatūra +38 grādu līmenī pēc Celsija skalas, kas fiksēta 2020. gada 20. jūnijā Verhojanskā, ir rekordaugsta Arktikai, vēsta RIA Novosti.
Organizācijas vietnē publicētā informācija liecina, ka divus pēdējos gadus gaisa temperatūra bija anomāli augsta ne tikai Arktikā. Fiksēta augstākā gaisa temperatūra visā novērojumu vēsturē Antarktīdā, kā arī, iespējams, Eiropā un visā pasaulē. Pēdējos divos gadījumos pārbaude vēl nav noslēgta.
Globālā katastrofa - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2021
Viedoklis
Klimatiska izgāšanās. Zinātnieki uzskata: globāla katastrofa ir nenovēršama
2020. gada vasarā Sibīrijā aiz Polārā loka vairākas nedēļas gaida temperatūra apmēram par desmit grādiem pēc Celsija skalas pārsniedza klimatisko normu. Šis faktors noveda pie katastrofāliem ugunsgrēkiem, arktisko ledāju un ilggadējā sasaluma paātrinātas kušanas reģionā. maksimalos rādītājus meteoroloģijas stacija fiksēja ilgstošā siltuma vilņa laikā.
"Tas ir jauns rekords Arktikā, kas iekļauts PMO Laika apstākļu un ekstremālo klimatisko parādību arhīvā – tas ir viens no novērojumiem, kuri rada satraukumu klimata pārmaiņu jautājumā," organizācijas preses relīze citēja tās ģenerālsekretāra, profesora Peteri Tālasa teikto.
Viņš piebilda, ka 2020. gadā tāpat uzstādīts jauns rekords Antarktikas reģionā – gaisa temperatūra tur sasniedza +18,3 grādus pēc Celsija skalas.
Patlaban PMO eksperti pārbauda gaisa temperatūras rādītājus +54,4 grādu apmērā pēc Celsija skatas, kas reģistrēti 2020. un 2021. gadā pašā karstākajā vietā uz Zemes – Nāves ielejā Kalifornijā, kā arī rekordaugsto temperatūru Eiropā +48,8 grād apjomā Sicīlijas salā šī gada augustā.
Franča Jozefa Zeme - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Pasaulē
Zinātnieki vēsta par ledus rekordlielu kušanu Arktikā
"PMO Laika apstākļu un ekstremālo klimatisko parādību arhīvā nekad nav veikts tik liels skaits tekošo pētījumu vienlaikus," atzīmēja Tālass.
Dati no Verhojanskas pamudināja organizācijas speciālistus radīt arhīvā jaunu kategoriju "Augstākā reģistrētā temperatūra pie 66,5⁰ atzīmes uz Polārā loka vai uz ziemeļiem no tā".
"Arktika ir viens no pasaules reģioniem ar ātrāko sasilšanu, un tās temperatūra vairāk nekā divkārt pārsniedz vidējo pasaulē," viņi paskaidroja savu lēmumu.
Arhīvs iekļauj ierakstus par augstākajiem un zemākajiem gaisa temperatūras rādītājiem pasaulē un atsevišķos reģionos, ekstremāliem nokrišķiem, lielāko krusu, ilgāko sausumu, maksimālām vēja brāzmām, lielākajiem zibeņiem un ar laikapstākļiem saistītiem nāvējošiem notikumiem.
Verhojanska atrodas 115 kilometru attālumā no Polārā loka Sahas Republikas teritorijā (Jakutijā) Austrumsibīrijas reģionā. Te vērojams ārkārtīgi skarbs sauss kontinentālais klimats, kam raksturīga gara un ļoti auksta ziema un īsa, karsta vasara. Meteoroloģiskos novērojumus šeit turpina no 1885. gada.
Ziņu lente
0