Pasaulē

Somija nespēj atteikties no Vašingtonas piedāvājuma

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг НАТО
Флаг НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 17.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas kompānija – kara aviācijas ražotājs "Dassault" nožēlo, ka Eiropas valstis dod priekšroku amerikāņu kara rūpniecības produkcijai.
RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Somijas valdība devusi priekšroku amerikāņu korporācijai "Lockheed Martin" un iegādāties 64 daudzfunkcionālos iznīcinātājus F-35A Lightning II. Lēmums radījis Eiropas kara aviācijas ražotāju neizpratni, portālā Sputnik Meedia stāsta Aleksejs Toms.
Valsts militārajā iepirkumā piedalījās kompānijas "Saab" (Zviedrija) un "Dassault" (Francija), arī tās uzskata, ka Helsinki pieņēma lēmumu Vašingtonas spiediena rezultātā un ņēma vērā politiskus apsvērumus.
Pilots iznīcinātāja kabīnē - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Viedoklis
Kāpēc iznīcinātājs F-35 nonācis amerikāņu sliktāko lidmašīnu TOP-5
Somijas prezidents Sauli Nīniste intervijā ziņu aģentūrai STT, komentējot darījumu ar "Lockheed Martin", pasaidroja, ka tai nav "ievērojamu" seku no Somijas drošības politikas viedokļa.
Somijas valsts vadītājs paziņoja, ka viņa valsts vēl aizvien neplāno pievienoties NATO, lai arī valda viedoklis, līgums par 8,4 miljardiem eiro saistīts Somiju ar ASV un militāro bloku tik cieši, cik tas iespējams bez dalības aliansē.
Patlaban valstij ir statuss "Parneris ar paplašinātām iespējām" un saskaras ar Vašingtonas un tās sabiedroto spiedienu, kuri pieprasa somu pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei.
Eksperti atzīmēja, ka līdz ar lidmašīnām "Lockheed Martin" piedāvāja arī "individuālu" bruņojumu, mācību un atbalsta programmas, kā ari tehniskās apkopes pakalpojumus un sadarbību ražošanas jomā. Rezerves daļu ražošana, montāžas darbi un izmēģinājumi dāvās Somijai lielu skaitu papildu darba vietu, atzīmēja komentētāji.
Izcīnītāji F-35A Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Viedoklis
Nobiedētu kantonu zeme. Šveice pērk amerikāņu F-35 un Patriot
Iepirkuma sākuma posmā tika novērtēts, ka amerikāņu kompānijas piedāvājums ir pats dārgākais. Saskaņā ar dažiem datiem, katra iznīcinātāja cena sastādīja 120 miljonus dolāru, taču konkursa gaitā tā, domājams, tika būtiski samazināta ar Vašingtonas starpniecību. Tomēr sērijas F-35 lidmašīnas joprojām ir paši dārgākie iznīcinātāji vēsturē.

Somijas "nedalība" NATO maksā 8,4 miljardus eiro

Daudzi komentētāji uzskata, ka darījums ir politiski motivēts, tomēr lauza galvas: vai Somija nesamaksās pārlieku augstu cenu, lai atbrīvotos no ASV spiediena.
Vašingtona neslēpj īpašo interesi par Somiju, kam ir stratēģiski svarīgs izvietojums un gara robeža ar Krieviju.
Citi konkursa dalībnieki, kuru vidū bija gandrīz visi rietumvalstu līderi kara aviācijas būves jomā, neslēpj neapmierinātību ar Helsinku lēmumu. Kompānija "Saab", kas piedāvāja "Gripen" sērijas lidmašīnas, uzskata, ka Somijas lēmums rada dziļu vilšanos.
Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2020
Viedoklis
"Nostādīja fakta priekšā": kā Eiropa maksās par ASV militārajām bāzēm
"Mēs no jauna novērojam un nožēlojam, ka Eiropā priekšroku dod amerikāņiem, - teikts "Dassault" publicētajā paziņojumā. – No savas puses, "Dassault Aviation" un tās rūpnieciskie partneri turpina paplašināt "Rafale" ekspluatācijas iespējas Francijas un to valstu dienestā, kas vēlas pilnībā suverēnus pirmklasīgus gaisa kara spēkus."
Francūžu reakcija uz sakāvi Somijas iepirkumā ir saprotama – pēdējā laikā viņi pārdzīvojuši vairākus sāpīgus triecienus no amerikāņu konkurentu puses. Iepriekš F-35 izvēlējās Polija, turklāt šogad Vašingtona ar skandālu atņēma Parīzei lielu līgumu par zemūdeņu būvi Austrālijai.
Ziņu lente
0