Pasaulē

Nein, Waldemar: kā Merkele aizliedza piegādāt Ukrainai NATO bruņojumu

© Официальное интернет-представительство Президента УкраиныПрезидент Украины Владимир Зеленский и канцлер Германии Ангела Меркель во время встречи в Киеве
Президент Украины Владимир Зеленский и канцлер Германии Ангела Меркель во время встречи в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 17.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu prese noskaidrojusi, ka Angela Merkele, būdama Vācijas kanclera postenī, aizliedza piegādāt Ukrainai jau apmaksātās NATO šautenes.
RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Vācijas kanclere Angela Merkele augustā ledainā tonī noraidīja Ukrainas valsts vadītāja Vladimira Zeļenska lūgumu sniegt atļauju bruņojuma importam, pastāstīja vācu izdevums Bild, atsaucoties uz informācijas avotiem valdības struktūrās, vēsta Sputnik Meedia.

Arī holandiešus "pierunāja" vērsties pret Kijevu

Bild žurnālisti noskaidrojuši, ka aizliegumu piegādāt Ukrainai bruņojumu no NATO dalībvalstīm iniciējusi tagad jau bijusī Vācijas valdības vadītāja Angela Merkele. Iepriekš viņai šo lēmumu pārmeta Ukrainas aizsardzības ministrs Aleksejs Rezņikovs – viņš paziņoja, ka Merkele bloķējusi bezpilota lidaparātu noteikšanai paredzēto ieroču un šauteņu iegādi ar NATO Nodrošinājuma un iepirkumu aģentūras (NSPA) starpniecību.
Ukrainas armijas karavīrs - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Viedoklis
Ukrainu apbruņo valstis, kas gatavoja Gruziju 2008. gada augusta notikumiem
Šī gada maijā Vācija izmantoja savas veto tiesības, lai liktu šķēršļus amerikāņu šauteņu Barrett un lietuviešu pretdronu ieroču piegādēm Ukrainai, lai arī Kijeva par paspējusi apmaksāt iepirkumu. Pie tam vācieši pierunājuši arī Nīderlandes valdību parakstīt šo lēmumu, lai nerastos iespaids, ka viņi vienīgie iebilst pret bruņojuma piegādēm Ukrainai.
Augustā Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis, uzturoties vizītē Vācijā, personīgi palūdza Merkeli atcelt aizliegumu. Taču Merkele, pēc kāda sarunas liecinieka vārdiem, "ledainā tonī" paziņojusi, ka tas ir "izslēgts".
Aizliegumu piegādāt Ukrainai pret droniem paredzēto lietuviešu bruņojumu Vācija atcēla vien novembra beigās, bet amerikāņu šauteņu piegādes vēl aizvien ir aizliegtas.

Tagad Ukrainas liktenis ir Šolca rokās

8. novembrī Vācijas kanclera posteni ieņēma 63 gadus vecais sociāldemokrāts Olafs Šolcs. Viņš vada koalīcijas valdību, ko veido sociāldemokrāti, "Savienība 90/Zaļie" un "Brīvā demokrātiskā partija".
Учебно-тренировочный Aero L-29 Delfin - Sputnik Latvija, 1920, 06.11.2021
Pasaulē
Ēdiet mīļie, ēdiet, tik un tā jāmet laukā: Lietuva dāvina Ukrainai bojātu lidmašīnu
2007.-2009.gg. Šolcs ieņēma darba ministra posteni un piedalījās darbā pie likuma par daļēji nodarbinātajām personām paredzētā pabalsta. Eksperti uzskata, ka šis solis ļāvis valstij atgūties no vispasaules finanšu krīzes bez īpaši liela bezdarba pieauguma. 2018. gadā viņš ieņēma vicekanclera un finanšu ministra posteni Merkeles valdībā. 2020. gadā Šolcs no jauna ieviesa atbalstus daļēji nodarbinātām personām, un sekmīgā cīņa ar krīzi padarīja viņu par vienu no populārākajiem politiķiem valstī.
Angela Merkele ieņēma VFR kanclera posteni 16 gadus. Virkne politologu ir pārliecināti: viņa ir viens no spilgtākajiem un efektīvākajiem Eiropas politiķiem pēdējā laikā. Viens no Merkeles nopelniem ir gāzesvada "Ziemeļu straume 2" izbūvēšana sadarbībā ar Krieviju. Vienlaikus Merkelei pārmet viņas lēmumu pieļaut Vācijas pārpludināšanu ar migrantiem.
Ziņu lente
0