Viedoklis

Izvirtuļu komanda vēlas uzvarēt Olimpiskajās spēlēs

© Sputnik / Анна Раткогло / Pāriet pie mediju bankasОлимпийские объекты зимних Олимпийских игр-2022 в Пекине
Олимпийские объекты зимних Олимпийских игр-2022 в Пекине - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtonu šausmīgi kaitina Pekina, taču, būdama vājāka politiski, cietusi sakāvi Afganistānā, ar gigantisku deficītu ārējā tirdzniecībā ar Ķīnu, neskatoties uz visiem tarifiem un nodevām, tā patlaban izmanto katru iespēju, lai ieriebtu Pekinai.
Japāna vēl nav pieņēmusi oficiālu lēmumu par diplomātiskā boikota pieteikšanu Olimpiskajām spēlēm Pekinā, taču jau tagad zināms, ka augstu stāvošas personas un ierēdņi no Uzlecošās Saules Zemes spēļu atklāšanas ceremonijā, domājams, nepiedalīsies. Tas ir jauns akords partitūrā "pieteiksim, pieteiksim boikotu Pekinai", ko palaiduši leijerkastnieki Vašingtonā. Spēlē jau ilgi un nesekmīgi, taču nodrillētā melodija viņiem vēl aizvien šķiet esam harmonijas ideāls.
Pamēģināsim tikt skaidrībā, no kurienes aug kājas boikota tēmai, kā olimpiskais sports tiek izmantots kā politiskais ierocis, portālā RIA Novosti ierosināja Jeļena Karajeva.
Pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem 1980. gada vasaras Olimpiskās spēles Maskavā nolēma boikotēt demokrāta Džimija Kārtera administrācija. Tā Vašingtona nolēma "sodīt" PSRS par to, ka Maskava, vēlēdamās aizsargāt savas dienvidu robežas, ieveda Afganistānā ierobežotu militāro kontingentu.
Олимпиада-2020. Плавание. Четвертый день - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2021
Viedoklis
ASV piesaka Krievijas sportam "karu bez robežām"
Protams, šodien toreizējais boikots – pēc ASV haotiskās un asiņainās bēgšanas no republikas – izskatās kā komiska melodeklamācija, taču toreiz sportistiem no valstīm, kas paklausīgi sekoja amerikāņu ideologēmām, smiekli nemaz nenāca.
Smagais darbs visa olimpiskā cikla periodā, kura rezultātā sacensībām atlēts tuvojas sportiskās formas apogejā, ar vienu spalvas vilcienu tika palaists pa vējam.
Protams, pasludinot boikotu 1980. gada Olimpiskajām spēlēm, Baltais nams noteikti saprata, ka Kremlis atbildēs simetriski. Tātad olimpiskais cikls, tik tikko atguvies pēc Otrā pasaules kara, tika pārtraukts.
Bija vajadzīgi vēl vairāki gadi, lai aizmirstos politiķu idiotiskais solis, kuri savā mūžā rokās reti turējuši kaut ko smagāku par pildspalvu.
Relatīva atkušņa periodam attiecībās ar Krieviju un tā kulminācija – SOK lēmumam organizēt spēles Sočos gandrīz tūlīt sekoja jauns spriedzes pavērsiens. Tā jau ir gandrīz tradicionāla pazīme: ja Vašingtona kaut kur ar kādu nesatiek politikā vai ekonomikā, gaidāmas sankcijas sportā.
ASV sportisti XXXII Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Tokijā  - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Viedoklis
Amerikāņi izslēgti no godīgas spēles Olimpiādē
Šī sfēra izrādījusies visvieglāk ievainojama, trauslāka nekā ekonomika un īsti piemērota dažādiem velnišķīgiem pasākumiem.
Lieta tāda, ka sportā triecienu saņem nevis apgrozījums, peļņa, noieta tirgus vai debets ar kredītu, bet gan cilvēka dzīve.
Cilvēks trenējas, cenšas, strādā, lej sviedrus un asinis. Vai tad kādam par to ir daļa, ja gribas piespiest pie sienas sportu savu sīko un zemisko mērķu labad?
Protams, Pekina šausmīgi kaitina Vašingtonu, taču, būdama vājāka politiski, cietusi sakāvi Afganistānā, ar gigantisku deficītu ārējā tirdzniecībā ar Ķīnu, neskatoties uz visiem tarifiem un nodevām, tā patlaban izmanto katru iespēju, lai ieriebtu Pekinai.
Ķīna ir stiprāka, tāpēc atbildēja ASV lakoniski un mierīgi: patiesībā neviens jau jūs šurp ar varu nedzen, ja negribat, nebrauciet.
Boikotam nekavējoties pievienojās Lielbritānija: no ES karaliste ir aizmukusi, ar citiem sabiedrotajiem attiecības ir saspringtas, tāpēc Londonai atliek vien piespiesties pie šķietami platās amerikāņu muguras.
Спринтер Ша’Карри Ричардсон - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Viedoklis
Amerikāņi vēlas, lai Olimpiādē piedalītos narkomāne
Savukārt SOK spēlē pati savu spēli – tai ļoti gribas ne tikai organizēt spēles, bet arī risināt savus – arī politiskos – jautājumus.
Laikā, kad Vašingtona ar dāsnu roku zīmē boikotu sakarā ar "cilvēktiesību pārkāpumiem" Ķīnā, SOK paklusām iznīcina sieviešu sportu – tāpat, tiesību ievērošanas vārdā, tikai tagad tiek ievērotas dāmas-transpersonas, proti, par sievietēm tapušus vīriešus, ar vīriešiem atbilstošu hormonu, piemēram, testosterona līmeni. Jo vairāk testosterona, jo lielāka ir muskuļu masa, jo labāk asinis tiek piesātinātas ar skābekli. Tātad viņiem ir nepārprotamas priekšrocības, it īpaši olimpiskā līmeņa sacensībās.
Gan boikots, ko Vašingtona kopā ar saviem satelītiem pieteikusi Pekinai, gan sacensību noteikumu grozījumi (ar lielākas inkluzivitātes mērķiem) ir neiedomājams Olimpisko spēļu gara pārkāpums.
Kopš antīkās Grieķijas laikiem, kopš brīža, kad Peloponesā iedegās uguns – godaprāta un taisnīgu sacensību simbols, Olimpisko spēļu laikā tika pārtraukti visi konflikti, aizmirstas visas pretenzijas. Nozīme bija tikai godīgai cīņai par uzvaru.
Mūsdienās visvisādi politiskie izvirtuļi savas sīkumainības un sirds slinkuma, galu galā – arī savas muļķības dēļ mēģina iznīdēt tradīcijas, ko viņi paši nav radījuši un kam (teorētiski) vajadzētu pārdzīvot visus šos viendienīšus.
Olimpiskie gredzeni - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2017
Viedoklis
Olimpiāde bez Krievijas. Gaišredzīgs feļetons
Optimismu iedveš vēsture: 1980. gada Olimpisko spēļu boikots nedeva Vašingtonai nevienu pašu politisko priekšrocību.
Toties, pūloties stāties pretī PSRS militārajai klātbūtnei, ASV uzaudzēja – pašas ar savām rokām, ar savu naudiņu – Usamu ben Ladena.
Visi atceras, ar ko tas viss beidzās.
Ja tālaika traģēdija izrādījās nepietiekama, tagad Vašingtona tai klāt likusi asiņaino farsu, kas izcēlās, bēgot no Afganistānas.
Krievi savulaik mierīgi un ar godu izveda savus spēkus.
Un pēc visiem boikotiem un aizliegumiem turpināja uzstādīt rekordus un izcīnīja uzvaras Olimpiskajās spēlēs.
Godīgi.
Tā, kā tas bija pieņemts pirms gadu tūkstošiem, tāpat, kā pieņemts tagad.
Ziņu lente
0