Viedoklis

"Nav aplēsuši spēkus". Ko amerikāņi plāno iesākt ar aviācijas bāzes kuģiem

© AFP 2023 / JACKSON ADKINSAviācijas bāzes kuģis "USS Gerald R. Ford" (CVN-78)
Aviācijas bāzes kuģis USS Gerald R. Ford (CVN-78) - Sputnik Latvija, 1920, 14.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu jaunā aviācijas bāzes kuģa "Gerald Ford" iekļaušana ierindā, iespējams, atkal tiks atlikta. Peldošais aerodroms formāli jau ir flotes sastāvā, taču kaujas uzdevumus pildīt nespēj.
Trūkst detaļu, kas nepieciešamas tā pabeigšanai – nākas izjaukt citus kuģus. Kas notiek ar ASV Jūras kara spēku lepnumu? Par to portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

"Grūts bērns"

Koronavīrusa pandēmija ietekmējusi arī amerikāņu kuģubūves nozari: krities ražošanas līmenis, sabrukušas loģistikas ķēdītes. Vašingtona atzīst: apakšuzņēmēji nav laikus nodrošinājuši ar būvelementiem aviācijas bāzes kuģi "Gerald Ford" – galveno sērijas kuģi. Saskaņā ar plāniem, tam bija jābūt gatavam ekspluatācijai jau nākamgad. Laika trūkuma apstākļos nākas izšķirties par ārkārtas pasākumiem.
Авианосец USS Gerald R. Ford (CVN-78)  - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Amerikāņu aviācijas bāzes kuģis CVN-78 Gerald R. Ford
"CVN-78 "Gerald Ford" pabeigšanai nepieciešamo detaļu trūkuma rezultātā mēs esam spiesti tās aizņemties no projekta otra bāzes kuģa - CVN-79 "USS John F. Kennedy"," žurnālistiem pastāstīja ASV JKS oficiālais pārstāvis Klejs Doss. – Runa ir par dzinēju kontrolleriem, enerģijas avotiem, nelieliem sūkņiem, slēdžiem, vārstuļu pievadiem dažādām sistēmām visā kuģi un vairākiem citiem elementiem."
Doss uzsvēra, ka "tehniskais kanibālisms" gan ir piespiedu pasākums, taču militārajā rūpniecībā visnotaļ izplatīts solis. Pēc viņa vārdiem, kad jauno kuģu būve tiks pilnībā apgūta, noregulēsies arī rezerves daļu ražošana nepieciešamajā daudzumā. JKS apgalvo: neskatoties uz "USS John F. Kennedy" "donora pienākumiem", flotei to nodos laikā – 2024. gadā.
Tomēr var rasties arī citas grūtības. Aviācijas bāzes superkuģis amerikāņu rūpniecībai ir ļoti "grūts bērns".

Senas problēmas

"Gerald Ford" tika izstrādāts kopš 90. gadu vidus – bija plānots, ka tas nomainīs amerikāņu pirmo aviācijas bāzes atomkuģi "Enterprise", kas strādā kopš 60. gadiem. Jaunā peldošā aerodroma būve sākās 2005. gadā, 2013. gada rudenī to nolaida ūdenī. Tas ir lielākais kara kuģis pasaulē: tonnāža – vairāk nekā 100 tūkstoši tonnu. Kuģis ir 337 metrus garš, 78 metrus plats un 76 metrus augsts. Divi kodolreaktori ar 700 megavatu jaudu katrs nodrošina giganta ātrumu līdz 30 mezgliem (56 km/h). Autonoma reisa ilgums nav ierobežots, atliek tikai ik pēc trim mēnešiem sarūpēt proviantu.
© AFP 2023 / JIM WATSONASV prezidents Donalds Tramps piedalījās jaunā aviācijas bāzes kuģa "Gerald Ford" nolaišanas ūdenī ceremonijā
Президент США Дональд Трамп принял участие в церемонии спуска на воду нового авианосца американских ВМС Gerald Ford - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
ASV prezidents Donalds Tramps piedalījās jaunā aviācijas bāzes kuģa "Gerald Ford" nolaišanas ūdenī ceremonijā
Aviācijas spārnā ir aptuveni simt mašīnas: iznīcinātāji F/A-18E/F Super Hornet, "neredzamie" F-35C, elektroniskās cīņas lidmašīnas EA-18G Growler, izlūki E-2D Hawkeye un transporta lidmašīnas C-2 Greyhound. Tāpat aviācijas bāzes kuģis var uzņem helikopterus MH-60R/S un bezpilota lidaparātus. Ekipāža – vairāk nekā 4,5 tūkstoši cilvēki, lai arī konstruktori pūlējās visu pēc iespējas automatizēt.
Bija plānots atdot "Gerald Ford" ekspluatācijā jau 2016. gadā. Taču, ziņoja aģentūra Bloomberg, kuģis izgāzies cīņasspējas pārbaudē: jau pirms pirmās iziešanas jūrā tika fiksēti tādi trūkumi, ko varēja novērst tikai labojot projektu. Īpašu vilšanos sagādāja elektromagnētiskās aerofiniša iekārtas. Tās paredzētas 1600 lidmašīnu pieņemšanai, bet patiesībā tika galā tikai ar 25. Elektromagnētiskā katapulta 4000 startu vietā nodrošināja vien četrus simtus pacelšanos.

Neaizsargāts pret raķetēm

Pentagona komisiju neapmierināja lidmašīnu pacēlāji – tika konstatēti defekti, kas spēj negatīvi ietekmēt visas kuģa sistēmas. Problēma vēl aizvien nav atrisināta – no 11 iekārtām normāli strādā tikai divas. Visbeidzot, sākotnējos izmēģinājumos no ierindas izgāja radiolokācijas stacijas, kas radītas īpaši jaunajiem aviācijas bāzes kuģiem.
Tomēr 2017. gada 8. aprīlī "Gerald Ford" izgāja jūrā, 31. maijā to iekļāva Jūras kara spēkos. Tomēr jūrā ātri salūza dzenskrūvju atbalsta gultņi. Tos remontēja vairākus mēnešus. 2018. gadā gaitas izmēģinājumos radās problēmas ar spēkiekārtu. JKS paskaidroja: "Pastāv grūtības ar kodolreaktoru ražotās enerģijas pārveidošanu dzenskrūvju rotācijā". Aviācijas bāzes kuģi nācās buksēt uz bāzi. Pēc gada tas atkal iestrēja piestātnē spēkiekārtas disfunkciju dēļ. Protams, jaunie kuģi bieži saskaras ar "bērnības kaitēm", taču šo kuģi it kā vajā ļaus liktenis. Daudzo disfunkciju dēļ tā cena pieaugusi no 10,5 līdz 13 miljardiem dolāru – tā ir nopietna summa pat ASV aizsardzības budžetam. Vašingtona sāka šaubīties: vai patiešām tik lieli un dārgi kuģi ir vajadzīgi?
Американский авианосец CVN-78 Gerald R. Ford - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Aviācijas bāzes kuģis "USS Gerald R. Ford" (CVN-78)
Daļēji šaubas saistītas arī ar to, ka tas ir pārāk viegls mērķis jaunajām hiperskaņas raķetēm. Krievijas flote jau 2022. gadā saņems perspektīvo kompleksu "Cirkon". Raķetes lidojuma attālums pārsniegs amerikāņu aviācijas bāzes kuģu klāja lidmašīnu darbības rādiusu, bet ātrums – apmēram 9 Mahi – padara to neievainojamu kuģu PGA sistēmām. Amerikāņu analītiķi atzina: "Cirkon" sacaurumos jebkuru ASV JKS kuģi.
"Šis ierocis ļauj no jebkuras pasaules okeāna vietas izdarīt triecienu jebkuram mērķim, - radio Sputnik ēterā pastāstīja atvaļinātais ģenerālmajors Vladimirs Bogatirjovs. – Pie tam faktiski ir neiespējami atvairīt uzbrukumu, ņemot vērā raķetes hiperskaņas ātrumu un iespējas manevrēt, tuvojoties objektam, pret ko tā tēmēta. "Cirkon" padara bezjēdzīgu jebkuru pretraķešu aizsardzības sistēmu. Un mūsu tā saucamie partneri to zina un baidās."
Iepriekš mediji informēja, ka sākas kuģiem un zemūdenēm paredzēto pretkuģu raķešu "Cirkon" sērijveida ražošana.
Ziņu lente
0