Latvijā

Eksperts: Baltijas nevēlēšanās pirkt elektroenerģiju Krievijā ved pie rekordaugstām cenām

© Sputnik / Sergey MelkonovElektroapgādes līnijas
Elektroapgādes līnijas - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Somijā fiksēts straujš elektroenerģijas cenu pieaugums. Somijas elektrotīklu pārvaldes kompānijas direktors paskaidroja, kādi ir tā iemesli.
RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Zviedrijas lēmums ierobežot elektroenerģijas tranzītu no Somijas un Norvēģijas, kā arī Baltijas valstu nevēlēšanās pirkt elektrību tieši no Krievijas izraisa rekordaugstas elektroenerģijas cenas, konstatēja Somijas elektrotīklu pārvaldes kompānijas "Fingrid" direktors Juka Rūsunens.
Счётчик учёта электроэнергии - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Latvijā
Elektrības cenas Latvijā pārsniegušas rekordu: cik tagad nāksies maksāt
Biržas "Nordpool" vietnē publicētie dati liecina, ka, piemēram, 7. decembrī, no pl. 8:00 līdz 9:00 elektroenerģijas cena Latvijā pieauga līdz neredzētam rādītājam 1000,07 eiro par megavatstundu (proti, līdz 1,00 eiro par kilovatstundu). Līdzīgs cenu līmenis fiksēts tikai Igaunijā, Lietuvā un Somijā.
Juka Rūsunens, komentējot situāciju sarunā ar RIA Novosti, atzīmēja, ka šoruden Zviedrija ierobežo elektroenerģijas tranzītu pie savām robežām, - valsts elektroenerģētikas sistēmā radušās grūtības, ņemot vērā AES slēgšanu un elektrotīklu slikto stāvokli.
"Lai līdzsvarotu situāciju, Zviedrija ierobežoja elektroenerģijas tranzītu no Somijas un Norvēģijas. Rezultātā Norvēģija ierobežojusi importu uz Zviedriju. Rezultātā Somija nevar saņemt elektrību no Norvēģijas, jo tā gandrīz pilna apjomā iet caur Zviedriju," pastāstīja Rūsunens.
Pēc viņu vārdiem, izņēmuma situācija Latvijā, Lietuvā un Igaunijā noved arī pie cenu pieauguma Somijā.
"Baltijas valstis nepārprotami nevēlas importēt elektroenerģiju no Krievijas, to elektrostacijās notikuši traucējumi, tāpēc patlaban elektroenerģija tiek eksportēta no Somijas, un reģionā veidojas cenu rekordi," uzskata Rūsunens.
Pie tam Somija enerģētikas ziņā ir atkarīga no Krievijas – kaimiņvalstī ražotās elektroenerģijas daļa sastādīja 10% Somijas patēriņa šī gada deviņu mēnešu laikā.
Ziņu lente
0