Latvijā

Elektrības cenas Latvijā pārsniegušas rekordu: cik tagad nāksies maksāt

© Sputnik / Илья НаймушинСчётчик учёта электроэнергии
Счётчик учёта электроэнергии - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroenerģijas vidējā cena 29. novembrī sastādīja 26,4 centus par kilovatstundu, neskaitot sadales pakalpojumus, OIK un PVN, bet lielākais rādītājs divu stundu laikā sasniedz 42,19 centus.
RĪGA, 30. novembris — Sputnik. Biržā "Nordpool" fiksētas maksimālās elektroenerģijas cenas Latvijas cenu zonā. 29. novembrī divas stundas elektroenerģija Latvijā maksāja vairāk nekā 400 eiro par megavatstundu, astoņas stundas – vairāk nekā 300 eiro par megavatstundu, stāsta LSM.
No pl. 6 līdz 7 vakarā elektrība "Nordpool" maksāja 421,87 eiro par MWh. Valsts sadales tīklu operatora "Sadales Tīkls" pakalpojumi tiek apmaksāti pēc fiksēta tarifa 4,08 centi par kWh, tā saucamās zaļās obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopā – 0,93 centi kWH. Bez tam summai tiek pieskaitīts PVN 21% apmērā, tātad cena sastāda 0,57 eiro kWh (neskaitot no patērētāja neatkarīgos ikmēneša rēķina elementus – maksu par pieslēguma jaudu utt.).
Самолет авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija, 1920, 06.11.2021
Latvijā
Bez auto un lidmašīnām: pusei Latvijas iedzīvotāju draud "energonabadzība"
Patērētājus, kuru līgumi paredz fiksētu cenu, neredzētais lēciens neietekmēs nekavējoties. Klienti, kas noslēguši līgumu ar peldošo "biržas" tarifu, sajutīs efektu jau novembra rēķinā.
Pērn novembrī vidējā elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena nedēļā sastādīja 45 eiro MWh (4,5 centi kWh), bet pagājušajā nedēļā sasniedza 157 eiro MWh (15,7 centi kWh).
Pēdējos mēnešos elektroenerģijas cenas Eiropā un Baltijā pārspēj rekordus vairāku apstākļu dēļ.
Patēriņš palielinās, ekonomikai atjaunojoties pēc pandēmijas. Eiropā un pasaulē strauji aug gāzes cenas, augot degvielas pieprasījumam Ķīnā. ES stingrās klimatiskās politikas dēļ aug oglekļa emisijas kvotu cenas, kas tāpat padara dārgāku elektroenerģiju, ko cita starpā ražo gāzes un ogļu TEC.
Elektroenerģijas skaitītājs - Sputnik Latvija, 1920, 02.11.2021
Latvijā
"Latvenegro" novērtēja, kā augs elektrības cenas patērētājiem
Situāciju ietekmējuši arī laika apstākļi – aukstās ziemas dēļ Eiropas gāzes krātuves iztukšojušās un līdz šim aizpildītas mazāk nekā pirms gada. Baltijas un Skandināvijas valstīm vasarā un rudenī neveicās ar lietu, tāpēc jūtami sarukusi ģenerācija HES. Problēmas papildina arī enerģiju ģenerējošo jaudu deficīts Lietuvā un Igaunijā, kā arī ierobežotā caurlaides spēja savienojumā ar ziemeļvalstīm.
Iepriekš kompānija"Latvenergo" atzīmēja, ka daudziem klientiem ar vidēju elektrības patēriņu ikmēneša rēķins pieaugs par 8-14 eiro.
Ziņu lente
0