Viedoklis

SWIFTa ātrumā: kas sabruks pēc trieciena Krievijai

© Pixabay / jarmolukBankas karte
Bankas karte - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atslēgt Krieviju no SWIFT – draudi atkārtojas gadu pēc gada. Finanšu tirgū uzskata tos par skarbu faktoru, jo tāds solis apgrūtinās starptautiskos norēķinus.
Liela tirdzniecības partnera izolācija smagi skars visu pasaules ekonomiku. Kāpēc pašus galvenos biedus, domājams, neīstenos? Vai Krievijā ir pašmāju analogi transakciju veikšanai? Uz šiem jautājumiem portālā RIA Novosti atbildēja Irina Badmajeva.

Pārraut vadus

Šoreiz jautājumu par Krievijas atslēgšanu no SWIFT ukraiņu kanālā YouTube apsprieda Jans Bžežinskis, pazīstamā amerikāņu ārpolitikas ideologa Zbigņeva Bžežinska dēls. 2001.-2005. gg. viņš bija aizsardzības ministra vietnieks, tagad uzstājas kā eksperts.
Kapitolijs Vašingtonā - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Viedoklis
Ko amerikāņi vēlas no Putina un ar ko piedraudēs
Šoreiz atvaļinātais ierēdnis vienīgi atkārtoja Viktorijas Nulandes teikto. Valsts sekretāra vietniece atklāja, ka ASV apspriež ar sabiedrotajiem iespēju pilnībā izolēt Krieviju no pasaules finanšu sistēmas, ja sāksies "iebrukums"Ukrainā.
Pirms tam par to pašu jautājumu diskutēja telekanāls CNN. Tā anonīmie sarunbiedri uzsvēra, ka tas būtu galējais pasākums. Iesaistījās arī aģentūra Bloomberg, īsi pirms Vladimira Putina un Džo Baidena sarunas.
Draudi, kas pirmo reizi izskanēja pirms septiņiem gadiem, regulāri uzpeld medijos. Piemēram, rezolūciju ar aicinājumu aprīlī pieņēma Eiropas Parlaments, pie viena iesakot atteikties no "Ziemeļu straumes 2".
Jūnijā pārrunu ietvaros Valsts domē situāciju komentēja Krievijas nacionālās SWIFT asociācijas ("ROSSVIFT") direktors Romāns Černovs: "Mūs nedomā atslēgt. Tas nevienam nav izdevīgi." It īpaši no ārējās mijiedarbības viedokļa, jo Krievija ir svarīgs starptautiskais tirdzniecības partneris.

Par pasaules ekonomikas cenu

SWIFT — ir starpbanku informācijas un transakciju apmaiņas sistēma. Tā darbojas kopš 1973. gada. Patlaban tai pieslēgti 11 tūkstoši kredītorganizāciju 220 valstīs, arī apmēram tūkstotis korporāciju. Vidējais apgrozījums – apmēram 32 miljoni paziņojumu dienā.
Банкомат - Sputnik Latvija, 1920, 12.06.2021
Eksperts brīdināja, ar ko draud Krievijas atslēgšana no SWIFT
Atslēgšana no sistēmas ir ārkārtīgi radikāls solis. Tas skar visas nozares, kam jebkādā aspektā ir darīšana ar valūtu. Visvairāk – finanšu sektoru un eksportu. Būs problemātiski norēķināties par izejvielu piegādēm.
"Tirdzniecības attiecību dalībnieki būs spiesti meklēt apvedceļus. Papildu transakciju izdevumi neizbēgami vājinās rubli," paskaidroja "Wolfline Capital" partneris Ņikita Dolgijs.
Nacionālā valūta var zaudēt līdz 10% vērtības.
Kritīsies fondu tirgus, aizplūstot ārvalstu investoriem, kuri sāks atbrīvoties no Krievijas aktīviem. Tas nesīs zaudējumus bankām – korporatīvo un valsts vērtspapīru galvenajiem turētājiem.
Tomēr maz ticams, ka ASV un ES izšķirsies atslēgt Krieviju no SWIFT. Uz spēles likta pasaules ekonomika. Tas sāpīgi skakrs pašas rietumvalstis, kas zaudēs piekļuvi resursiem no Krievijas, brīdināja Federācijas Padomes Budžeta un finanšu tirgus komitejas loceklis Vasilijs Ikoņņikovs. Krievija visnotaļ iedziļinājusies starptautiskajā tirdzniecības apgrozījumā. "Ne Eiropa, ne Amerika nav gatavas strauji pārtraukt ārējos ekonomiskos maksājumus no Krievijas," atgādināja investīciju fonda "ANIF" pārstāvniecības Krievijā vadītājs Sergejs Grigorjans.
Банкомат - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2021
SWIFT apstiprināja, ka Krievija netiks atslēgta no sistēmas
Piemēram, laikā no janvāra līdz jūnijam preču apgrozījums starp ASV un Krieviju sasniedza rekordlielu summu – 19,8 miljardus dolāru, par 40% vairāk nekā šajā periodā pērn, konstatēja Ņikita Dolgijs.
Pārsvarā Krievija sūta pāri okeānam metālus un izejvielas. Amerikāņi eksportē automašīnas, elektroniku, dronus.
Interesants aspekts: SWIFT ir kooperatīva apvienība Beļģijas jurisdikcijā. Sistēma pieder formāli neatkarīgiem privātajiem finanšu institūtiem. "Tāpēc Vašingtonai nav tiesību norādīt, ko atslēgt no starptautiskajiem servisiem, ko – ne," uzsvēra informatīvi analītiskā centra "TeleTrade" vadošais ekonomists Pjotrs Puškarjovs.
Divi precedenti ir: 2012. gadā tā izrīkojās ar Irānu, 2017. gadā – ar Ziemeļkoreju. Taču Krievija ir daudz dziļāk integrēta globālajā ekonomikā. "Nevar vienkārši ņemt un mūs izmest. It īpaši pandēmijas laikā. Vēl viens plašs satricinājums ir bīstams visiem," uzskata Sergejs Grigorjans.
Vispirms cietīs Eiropas uzņēmumi: radīsies grūtības ar maksājumiem par eksportu.
Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2021
Politika
Eiropas Parlaments noformulējis piecus principus darbam ar Krieviju
"Aprīlī pieņemtā EP rezolūcija ir tikai rekomendācija. Skaidrs, ka ES par to neizšķirsies – kāpēc viņiem vajadzētu apgrūtināt savu dzīvi?" sprieda Juristu asociācijas viceprezidents Vladimirs Kuzņecovs.

Izeja ir vienmēr

Pieņemsim, amerikāņi savu panāks, Krieviju no SWIFT atslēgs. Tad iespējami divi scenāriji. Pirmais – bankas pāries pie divpusējiem maksājumiem.
Kredītorganizācijas var veikt transakcijas tiešsaistē pa korespondētājkontiem. Vēl viens variants – atgriezties pie pamatīgi piemirstā vecā paņēmiena. Līdz 2005. gadam lielākā daļa Krievijas maksājumu uz ārzemēm notika ar starpbanku sistēmas Telex starpniecību, atgādināja Pjotrs Puškarjovs. "Tā saglabājusies kā rezerves sistēma. 2014. gada septembrī Centrālā Banka organizēja stresa testu. Izrādījās, ka, principā, sistēma ir droša. Jā, starpbanku komisijas Telex ir lielākas, ātrums – mazāks. Procesu atjaunošana kontrahentu valstīs aizņems zināmu laiku. Taču tas ir iespējams," saka ekonomists.
Otrs scenārijs – pāreja pie pašmāju analoga. Maskava to jau ir izstrādājusi, apzinoties politiskos riskus.
Флаг ЕС у здания представительства Европейского Союза в Москве. - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
Viedoklis
Mandāts tāds pašķībs. Eiropas Parlaments teju nepieteica karu Krievijai
Uz savas informācijas bāzes pamatiem CB izstrādājusi Finanšu ziņojumu pārraides sistēmu (FZPS). "Galvenais uzdevums – nodrošināt banku netraucētu darbu valstī. Paredzēta arī iespēja noraidīt paziņojumus SWIFT formātā," precizēja Sergejs Grigorjans.
FZPS apvieno 331 kredītorganizāciju. Pārsvarā to vidū ir struktūras no Krievijas, taču ir arī pēcpadomju teritorijas pārstāvji – no Baltkrievijas, Kirgīzijas, Kazahstānas, Armēnijas, Tadžikistānas, kā arī no Kubas.
Sistēmā reģistrētas arī dažu ārvalstu banku nodaļas. FZPS mazinās negatīvās sekas, lai arī ne tādā apjomā kā gribētos. Starptautiskajām transakcijām joprojām der tikai SWIFT, un alternatīvu nav.
Galvenais jautājums – kādas bankas nogriezīs no sistēmas: tikai valsts bankas, vai privātās arī. Nav saprotams, kas notiks ar ārvalstu kredītorganizācijām, kas strādā Krievijā. Taču viens ir skaidrs: tāds sankciju instruments ir griezīgs asmens, tas skars visus tirgus dalībniekus. Tas nav labākais lēmums, it īpaši laika, kad pasaule pārcieš koronakrīzi.
Москва. Московский Кремль - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2021
Viedoklis
Ilga spēle: kāpēc Krievijai ir vairāk trumpju konfliktā ar Rietumiem?
Ziņu lente
0