Viedoklis

"Omikron" paceļas makrolīmenī?

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasMeitene maskā
Meitene maskā - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālistiem būs vajadzīgas vismaz divas nedēļas, lai noteiktu koronavīrusa "omikron" paveida īpašības. Pie tam PVO jau izvirzījusi svarīgu hipotēzi par jauno mutāciju.
Jaunais un, domājams, ļoti bīstamais koronavīrusa paveids "omikron" turpina izplatīties pa planētu. Infekcijas gadījumus reģistrē aizvien jaunās valstīs. Stāsta, ka kovidu jau izslimojušajiem pastāv lielāks risks inficēties ar "omikron", atzīmēja radio Sputnik autors Kirils Grišins. Tā pagaidām ir hipotēze.
Pagaidām "omikron" nevienu vēl nav novedis viņsaulē, taču eksperti uzskata, ka jaunais paveids drīz mundri soļos pa visu pasauli. Tā uzskata, piemēram, Pasaules Veselības organizācija. Tomēr ārsti vēl nav reģistrējuši nevienu ar jauno paveidu saistītu nāves gadījumu.
Фото дельта-штамма (индийского варианта) коронавируса, опубликованное научным центром Вектор - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Pasaulē
"AstraZeneca" izstrādātājs: "omikrons" diez vai izraisīs jaunu pandēmijas vilni
PVO piebilda, ka lielākā daļa testu var fiksēt jauno SARS-CoV-2 variantu, bet vakcīnas spēj aizsargāt no smagas slimības gaitas un nāves. Proti, PVO pauž satraukumu, tomēr apzinās esošo ārstniecisko līdzekļu iespējas. Vārdu sakot, emocijas ir haotiskas.
PVO jau ir hipotēze: iespējams, kovidu jau izslimojušiem cilvēkiem risks inficēties ar jauno paveidu ir lielāks.
Organizācija atzīmēja, ka paveids vēl nav pietiekami izpētīts, tāpēc būtu priekšlaicīgi izdarīt kaut kādus slēdzienus pat to, ka tas varētu bīstamāks par variantu "delta".
Piemēram, ASV speciālistiem vēl būs vajadzīgas divas nedēļas, lai noteiktu "omikron" paveida īpatnības, taču pašreizējās vakcīnas, domājams, pasargās no smagas slimības gaitas.
Vienlaikus valstis ierobežo aviosatiksmi un tūrisma plūsmu ar valstīm, no kurām ierodas cilvēki ar jauno paveidu, tikai, šķiet, tas nelīdz. "Omikron" dodas ceļā pa Kanādu, Franciju, Japānu un Portugāli.
Naftas platformas - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2021
Viedoklis
Baiļu faktors: "omikrons" grauj naftas cenas un ķēries pie rubļa
Savukārt virusologi no Krievijas nesteidz celt trauksmi. Jaunā paveida augstais virulences līmenis var nozīmēt, ka tas būs mazāk nāvējošs cilvēkam – tā parādīšanās, iespējams, liecina, ka vīruss pielāgojies cilvēku populācijai, atzīmēja imunologs, medicīnas zinātņu kandidāts Nikolajs Krjučkovs. Pēc viņa domām, tas varētu nozīmēt maksimāli lietu virulenci, taču zemāku patogenitātes līmeni.
Kopš jaunā paveida parādījās pagājusi nedēļa. Pagaidām informācijas par to nav daudz, toties satraukums ir liels. Citādi jau nemaz nevar būt. 2020. gada sākumā daudzas valstis un to līderi Covid-19 novērtēja daudz par zemu. Tagad ir skaidrs – velti.
Ziņu lente
0